MTI

200 banki ügyfél adatait szerezték meg az adathalászok

A rendőrség adatai szerint mintegy kétszáz banki ügyfél adatait szerezték meg illetéktelenek november végén. A nyomozók három olyan bankszámláról tudnak, amelyekről pénzt is leemeltek.

A bűncselekménynek eddig egy gyanúsítottja van - mondta Back Zoltán, Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának kiemelt főnyomozója. A 37 éves szerb férfi - akit pénzmosással gyanúsítanak - a hatóságok szerint jutalék fejében beleegyezett, hogy a számláján keresztül futassanak át pénzösszeget. A rendőrség eddig egy 19 éves ukrán, valamint egy 30 éves magyar állampolgárt hallgatott meg tanúként az ügyben.

A nyomozók november végén közölték, hogy bűnözők több tízezer banki ügyfelet kerestek meg e-mailben, különböző pénzintézetek nevében. Az elektronikus levélben adatpontosításra kérték a címzetteket, így juthattak hozzá a banki adatokhoz. A bűnözők a nyomozók adatai alapján négy bank, a Raiffeisen, a Szigetvári Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az Erste Bank nevében küldtek e-mailt. Back Zoltán elmondta: három sértettről tudnak, akiknek a számlájáról fejenként mintegy kétszázezer forintot emeltek le illetéktelenek.

Chaten folyt a toborzás

Elsősorban idegen nyelveket jól beszélő fiatalokat kerestek az elkövetők. Angol, illetve orosz nyelven internetes beszélgető fórumokon és hirdetésekben kérték őket, hogy a számláikon keresztül futtathassanak pénzösszegeket. Olyanokat kerestek, akik ugyanannál a pénzintézetnél vezettek számlát, ahonnan az adatokat gyűjtötték, illetve arra kérték őket, hogy annál a banknál nyissanak számlát - ismertette a nyomozás eddigi eredményeit. Amikor a pénz átkerült a megkeresett személyek számlájára, azt készpénzben felvetették, és egy olyan pénzintézeten keresztül utaltatták külföldre, amelynek segítségével gyakorlatilag órákon belül hozzájuthattak az összeghez - mondta a módszer lényegéről.

Az NNI Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai szerint az már most valószínűsíthető, hogy a magyarországi pénzfelvevőkön kívül nincs más magyarországi szála a bűncselekménynek. A rendőrök egyelőre nem tudták meghatározni a hamis oldalakat tartalmazó szerver pontos helyét. Az adott honlap lekérdezésekor mindig más adatot - IP címet - adott vissza az ellenőrzés, lehetetlenné téve a hely meghatározását. Ezek az IP címek legalább négy országhoz köthetők.

Találtak hamis oldalakat szingapúri és hongkongi szerveren is. A rendőrök szerint a támadás nyomait így rejtették el, illetve a világ jelenleg nehezen ellenőrizhető részére vezették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #6
  whehehehehe, ezeket a rendőröket az orruknál fogva vezetik :D
 • Berber #5
  Lol. A gépem, ha akarom, percenként mutat más IP-t. Voltam már Koreai, Finn meg miegyéb. Nem nagy cucc.
 • lamase #4
  hivjad gyorsan a telefontanut és mond el ezt a hasznos információt a nyomozóknak
 • GulaSoft #3
  Már nem azért, de ahhoz, hogy minden lekérdezés más ip-t adjon, ahhoz is kell egy gép, mert a dns rekord erre a gépre kellett hogy mutasson, hiszen ugyan olyan néven nem tudnak bejegyezni 4 gépet!! Egyre mutatott a dns, és az legfeljebb továbbdobta random más gépekre! De valaki azt az egy gépet és a dns bejegyzést fizette!
 • arty #2
  a legbiztonságosabb a smart card(elektronikus bankinghoz), nem egy egyszerű SMS, ne viccelődjünk már ...
 • PíszLávJuniti #1
  "Ezek az IP címek legalább négy országhoz köthetők.
  Találtak hamis oldalakat szingapúri és hongkongi szerveren is. A rendőrök szerint a támadás nyomait így rejtették el, illetve a világ jelenleg nehezen ellenőrizhető részére vezették."

  Ez tetszik :) Ugyan mit gondoltak, a kedves nyomozók, hogy a bixbe helyezik el a szervert ?
  Nem azért a kétfillérért, de aki elektronikus bankolással foglalkozik, az legalább minimális óvintézkedéseket tegyen. SMSben küldött visszaigazolás a leghatékonyabb, ahhoz már a mobilodat is el kell lopniuk. stb..