Berta Sándor

Megtartották az Európai Adatvédelem Napját

Sok nemzetközi szakember egyetértett abban, hogy hiába rendezték meg első alkalommal Európában az Adatvédelem Napját, igazán nyomós ok nincsen az ünneplésre.

A jeles napot nem véletlenül tűzték ki az Európa Tanács adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25 éves évfordulójára. 1981-ben még aligha hitte volna bárki is, hogy napjainkban az európai uniós tagországok állampolgárainak aggódniuk kell személyes adataik védelme miatt. Pedig az Európa Tanács egyik tagja szerint pontosan ez történik: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után egyre több a megfigyelés, a lehallgatás, és egyre kevesebb szerep jut az adatvédelemnek. Mindegy, hogy az Európai Unióba való beutazásról vagy légiutakról van szó, a tárolt információk mennyisége - és ezzel párhuzamosan a megválaszolatlan kérdések száma - folyamatosan nő.

Jó példa erre a VISA Információs Rendszer (VIS), amelyben a jövőben a tervek szerint mind a 27 jelenlegi európai uniós tagállamba vízummal beutazók személyes adatait tárolni fogják. Az Európai Bizottság által beterjesztett javaslatról jelenleg is tárgyal az Európai Parlament és az Európa Tanács. Ezenkívül bővítik majd a Schengeni Információs Rendszer (SIS) adatbázisát is. Ebben tárolják többek között az európai uniós tagországokban körözött személyek és lopott gépjárművek, illetve fegyverek adatait. 2008-tól a SIS adatbázisában már biometrikus adatokat, például ujjlenyomatokat is tárolni fognak. Német javaslat szerint ezekhez az információkhoz a titkosszolgálatok is hozzáférhetnének, azonban az Európai Parlament ezt az előterjesztést leszavazta.

Idén februárban az Európai Unió újratárgyalja az Egyesült Államokkal megkötött légiutas-egyezményt. Bár sokan érvelnek a fokozottabb adatvédelem mellett, erre ebben az esetben is kevés esély van. Ezenkívül az európai uniós tagállamok belügyminiszterei egy közös terrorizmus ellenes adatbázis létrehozásáról tanácskoznak, ahol elsősorban a terroristákat segítő magánszemélyek és szervezetek adatait gyűjtenék össze.

Németországban már előrébb tartanak ebben a kérdésben. Néhány héten belül ugyanis létrehozzák a rendőrség és a titkosszolgálatok közös terrorizmus ellenes adatbázisát, amihez később összesen 38 különböző hivatal, köztük például a Szövetségi Bűnügyi Hivatal, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, a Bundesnachrichtendienst (BND), a katonai titkosszolgálatok és a német vám- és pénzügyőrség férhet majd hozzá. "Ezzel az utolsó akadály is elhárul a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok összemosódása elől" - kritizálta a tervet Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • remark #7
  A "vilagrol es ugy altalaban mindenrol" beszelgettunk haverommal, es igy jutottunk el a kovetkezohoz:
  "De ők [ertsd: MS] a saját kreativitásuknak köszönhetően (az eszközök most nem érdekesek) előbbre jutottak. Hogy tudod megakadályozni ezt egy egyenlő társadalomban?"
  Ha az autotolvaj kreativitasat bunozesnek hivod, akkor azt amit Billi csinal, azt miert nem? Azert nem mert Billi eseten nem latod a tevekenysegenek karos hatasat, mig az autotolvaj eseten igen. Ezt hivjak cegek eseteben PR-nak.
 • ssdb #6
  pedig fontos lenne az adatvédelem.... :S
 • AranyKéz #5
  Tényleg nem rossz ötlet

  Őszintén szólva a fogyasztóvédelemnek alapból kellene csinálnia egy ilyen publikus listát.
 • turul16 #4
  Be kéne üzemeltetni egy oldalt erre a célra.
  Tudom is melyik céget tenném az első helyre :)
 • remark #3
  "Ezenkívül az európai uniós tagállamok belügyminiszterei egy közös terrorizmus ellenes adatbázis létrehozásáról tanácskoznak, ahol elsősorban a terroristákat segítő magánszemélyek és szervezetek adatait gyűjtenék össze."

  En pedig egy olyan adatbazist hoznek letre amiben azon cegek adatait tarolnam amelyek szo szerint veszik a "profitmaximalizasa minden aron" (foleg amerikaban alkalmazott) aranyszabalyat, es mindenkivel szemben, orszagtol, etnikumtol, vallastol fuggetlenul akár eroszakkal (=masik akarata ellenere) is ervenyesiti az akaratat.
  Kezdenem az egeszsegugyi jelenteseket eltuntetok/meghamisitokkal, a sajtot (le)penzelokkel, folytatnam a gyerekmunkat tamogatokkal, majd a tulzott lobbitevekenyseget folytatokkal (nem is ertem ez miert nem illegalis), a gyerekeket mar 3-4 eves kortol reklamokkal megcelzokkal, a kornyezeti eroforrasokat tudatosan kizsakmanyolokkal es kornyezetszennyezokkel, es ide jonnenek azok a cegek is amelyek kulfoldi (ellen-)kormanyokat tamogatnak azert hogy ezen orszagok teruleten igy jussanak uzlethez, es vegul hozzacsapnam azon kormanyokat amelyek az ilyen cegek bel es kulfoldi ugyleteihez asszisztalnak birok befolyasolasaval, torvenyek modositasaval, sot esetenkent katonai beavatkozassal.
  Igy legalabb tudnam hogy melyek azok a cegek akik termekeibol sose vegyek.
 • Praetor #2
  Lehet hogy a cikkíró szerint ott sem jogszabálynak megfelelően kezelik az adatokat...
 • Juszufka #1
  Két hónappal ezelőtt is megkérdeztem, de most sem tudom megállni:
  értem a hírt, de miért kellett megint betenni a felsőoktatási tájékoztató borítóját? Mi köze hozzá?