Rónai György

Már fejlesztik a 4G mobil kommunikációs rendszert

Kis hazánkban még a 3G sem jelent meg, de a Japán elektronikai óriások máris a negyedik generációs hálózat kifejlesztésén dolgoznak. Az NTT Docomo, a NEC, és a Fujitsu közösen fejlesztettek ki egy olyan speciális multiplexelő rendszert, amely 100 MHz-es sávszélességen akár 1 Gbps átviteli sebességre is képes.

Az NTT Docomo elmondása szerint azért kell az 1Gbps adatátviteli sebesség, mert a mostani 100 Mbps nem elegendő az úgynevezett "hot spot", azaz a vezetéknélküli internetkapcsolatot lehetővé tévő helyek bázisállomásainak. Ilyen, főképp a nagy forgalmú csomópontoknál lerakott állomásoknál a mobil használók rendkívül nagy koncentrációban találhatóak meg viszonylag kis helyen. A három óriáscég a szimulációról a Yokosuka Resarch Parkban tartott "Mobile Communications Workshop" nevű konferencián szólt.


Külföldön már többezer "hotspot" van, itthon egyenlőre csak mutatóba akad

Az eljárás MIMO (multiple-input, multiple-output) jellegű, vagyis több bemeneti és kimeneti, valamint hozzáférési csatornája van, amelyet ugyancsak több adó-vevő antenna szolgál ki egyszerre. A hagyományos MMSE metódushoz képest javult az adatátviteli sebesség, ugyanis a rendszer az antennák jeleit elkülöníti egymástól és felismeri a leggyakrabban előforduló maximum helyeket.

Az 1Gbps átviteli sebesség 100MHz-en 16-QAM adatmoduláció és 8/9-es turbókódolás mellett valósult meg. Az adáshoz és a vételhez is egyaránt négy antennát használtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skyper #6
    magyarországon 2010-re lesz 96% os az UMTS lefedeccség, japánban és kínában 2006 -ra 4g lesz:))
  • Gabest #5
    1 billio millio forintért már lehet venni a frekvenciákat, csak nálam, csak itt!
  • GAAMMEER #3
    Magyarország fejletlen szar ezen a téren.De azért szeretem ezt az országot :)
  • Mice #1
    bírom ezeket a kis szigetlakókat!