Berta Sándor

Adatátviteli sebesség­rekordot ért el a DoCoMo

Egy kísérlet során a japán cég minden eddiginél gyorsabban tudott adatokat továbbítani egy mobilhálózaton.

Az NTT DoCoMO nevű japán mobilszolgáltató a tesztek során 1 Gbps-os adatátviteli sebességet ért el. Amint arról a cég Tokióban beszámolt, a kísérleti célból küldött adatmennyiséget egy 20 kilométer/órás sebességgel mozgó objektummal fogták fel. A tesztre a negyedik generációs (4G-s) mobilhálózatok kipróbálása közben került sor még idén májusban Yokosuka-ban, Kanagawa tartományban, amely része Nagy-Tokiónak.

A kísérlet során az NTT DoCoMo szakemberei egy új saját fejlesztésű algoritmus segítségével képesek voltak arra, hogy lecsökkentsék az adatok feldolgozásához szükséges számítási teljesítményt. Mindez azt jelenti, hogy a kutatók a harmadik generációs vagyis 3G mobilhálózat kapacitásának hússzorosára növelték meg az adatsűrűséget.


Az NTT DoCoMo japán legnagyobb mobiltelefon társasága

A negyedik generációs mobiltechnológia a 100 MHz-es sávot használja, amelynél a két esztendővel ezelőtti első tesztek során 100 Megabit/másodpercenkénti letöltési és 20 Megabit/másodpercenkénti feltöltési sebességet sikerült elérni. A 4G technológia a tervek szerint 2010-től lesz a kereskedelmi forgalom számára is hozzáférhető. Az NTT DoCoMO szeretné elérni, hogy addigra a 4G technológia világszerte elismert szabvánnyá váljon.

Az Onlinekosten híroldal információi szerint a japán vállalat az elmúlt hónapokban már számtalanszor megdöntötte a mobil adatátviteli sebességrekordot. A teszteket a jövőben tovább fogják folytatni, így a 4G a jövőben fokozatosan felválthatja majd az UMTS-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #18
    Nem is tűnik kapafogúnak, csak úgy mosojok, hogy látszanak a fogai. Legalábbis ekkor képen én így látom. De valóban nem a legszebb.
  • Pharaoh #17
    Azért ez nem teljesen így van.
  • Mice #16
    nem tűnt még fel, hogy itt senki sem szokott hozzászólni az ilyen tipusú cikkekhez? ha a cikkíró nem rakott volna oda egy ilyen képet alul a hozzászólások száma 90%-al csökkenne...
  • mad mind #15
    Ne sajnáld. A japánok buknak a kapafogra. Az idolok között nagyon sok a kapafogú csaj és baromi jól keresnek.
  • LowEnd #14
    Lehet hogy hülye vok, de nem értem 100MHz-en hogy továbbítanak 1 Gb/s-et?????
    Amplitudómodulált a jel?
  • Pharaoh #13
    Már azt hittem leaasan beérjük a világot, erre mikor nálunk kiépítik a 3G-t, máshol már a 4G lesz.
  • Dinosaur #12
    A jobboldali kapafogút azt honnan szedték össze? Melyik sushi-bárból?
    Na jól van, inkább sajnálom őt...
  • onimusha #11
    nemtom, sztem hagyjuk a francba a 3g-t, már mindenhol van japcsiknál már 2001 óta, itthon meg most építik ki a hálózatot és a fővárost is képtelenek lefedni, mellesleg akar egyáltalán videotelefonálni bárki is egy vagyonért? arról nem is beszélve, hogy a telcsit 1m-rel magad előtt tartva headset-el beszélsz
  • bandia #10
    A baloldali lány sztem is Csodaszép...
  • Ecology #9
    Ja a baloldalit azt megraknám rendesen!! Legalább 4G-vel....