Berta Sándor

Az UMTS-nél háromszor gyorsabb technikát tesztel az O2

Az mmO2 mobilszolgáltató a Nortel telekommunikációs céggel közösen hálózatán már teszteli a HSDPA nevű, minden eddiginél gyorsabb adatátviteli technikát, melynek sávszélessége a hazánkban még be sem vezetett UMTS háromszorosa.

A HSDPA segítségével minden eddiginél gyorsabb adatátvitel lehetséges a mobilhálózatokon. A technikát - amelyet korábban már más telekommunikációs cég is tesztelt- az mmO2 a jövőben elsősorban a saját páneurópai hálózatán alkalmazná. A vállalat tervei között szerepel, hogy a HSDPA-nak köszönhetően DVD-minőségű (!) filmeket és videókat, valamint nagyméretű játékokat lehessen továbbítani a mobilhálózaton keresztül, ráadásul háromszor gyorsabban, mint a napjainkban már alkalmazott UMTS-szolgáltatásokkal.

A tesztek első szakasza sikerrel zárultak. A Nortel megoldásainak köszönhetően gyakorlatilag az O2 európai UMTS-hálózatának jelentős részén probléma nélkül alkalmazható volt az új technika és a megnövelt adatátviteli sebesség. A kísérletek során egy 5 MB méretű zenei fájlt kevesebb, mint tizenöt másodpercen belül sikerült egyik helyről a másikra átjátszani, míg egy 45 MB-os MPEG formátumú videó kereken három perc alatt ért át az egyik tesztkészülékről a másikra. Egy 5 MB-os csatolt állománnyal ellátott e-mail továbbítása sem tartott tovább húsz másodpercnél.

A tesztek második szakaszát, vagyis az igazán fontos "éles" kísérleteket a Nortel és az mmO2 2005 második negyedévében akarja megkezdeni. A HSDPA egy olyan technika, amely képes kibővíteni a meglévő UMTS-hálózatok adatátviteli képességeit, méghozzá olyan értéken, hogy az adott fájlokat a rendszer háromszor gyorsabban továbbítja, mint az UMTS esetében. Ráadásul az adott hálózatokat ezenkívül dupla annyi személy használhatja, mint az UMTS-rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SPT #9
  Nem a hagyományos mobil szolgáltatésok, meg a DVD nézés miatt lényeges a szélessávú mobil kapcsolat!
  Én pl. GPRS-en netezek, mert a munkámhoz kell, és sokat utazom - de bizony csorog a nyálam az ADSL miatt.
  A mobilitás alapvető szemponttá vált, úgy mint az információ.
  Ha ezt a kettőt összerakod, megkapod a szélessávú mobil kapcsolat képletét.
  Ez bizony nagyon hasznos dolog...
 • Mpxplay #8
  Az árak sose mennek le igazán, csak ugyanazért a pénzért egy idő után jobb/gyorsabb szolgáltatást kapsz, a régi szolgáltatás meg idővel egyszerűen eltűnik...
  Ha majd 100 forintért át tudsz küldeni egy 45Mb-os videót mobilon (és küldhetsz 15Ft-os SMS, helyett 30Ft-os MMS-t), akkor meg is fogod tenni...
 • tehen_m #7
  "a wap-ot mondjuk ingyenessé teszik .. azt nem bánnám .."
  Én nem biznék ilyenekben.pl.:ADSL korszakban a dialup nem vált olcsóvá(nemhogy ingyenessé)
 • [HUN]PAStheLoD #6
  Nekem nem hiányzik egyik ilyen "szolgáltatás" sem , de ha esetleg ennek hatására .. a wap-ot mondjuk ingyenessé teszik .. azt nem bánnám ..
 • fluga #5
  hát erről van szó
  és szerintem így gondolkodik az átlag júzerek 99%-a.
  persze ez is olyan mint a látens szükséglet. Amíg nem volt kamerás mobil, addig eszünkbe sem jutott hogy hiányzik (speciel nekem most sem hiányzik). mostmegmár "vérgagyi" az a telefon (a plebs szerint) amelyikbe nincs..
 • SinClaiR #4
  Nézd, akinek szüksége lesz rá, úgyis megveszi a hw eszközt ami ennek kiaknázására kell, nekem pl tökmindegy, semmilyen mobil eszközön előreláthatólag nem fogok GB okat küldözetni senkinek:)
 • Cat #3
  nomeg érdemes megnézni a kapcsolódó linkeket is
  a 3g tudtommal 2 megabitet tud, ez a hsdpa lesz akkor 6 megabit, de már 2001-ben tesztelték japánban a száz megabitest...
  ne akarjanak már ennyi bőrt lehúzni az emberről
 • Ombika #2
  Szerintem hasznos dolog lesz, de meg a nyamvadt UMTS sincs nem megy hogy ez! :(
 • fluga #1
  ez remek. de ki akar mobilon dvd-t nézni? vagy csak én vagyok a és nem értékelem?