Gyurkity Péter

Lopott adatokra szakosodik egy új kereső

Az illetéktelen kezekbe került és az interneten felhasznált személyes adatok között kutat egy új amerikai kereső, amelyben azonban a sikeres kutatáshoz éppen a bizalmas adatokat kell megadniuk a felhasználóknak.

A StolenID Search névre keresztelt szolgáltatás elsősorban a lopott hitelkártyák számait és a társadalombiztosítási számokat gyűjti össze adatbázisában, amely immár több mint kétmillió ilyen adatot tartalmaz. Az elgondolás szerint a tulajdonosok így megbizonyosodhatnak arról, hogy személyes adataikat felhasználták-e a világhálón, illetve hogy kereskedtek-e velük az erre szakosodott bűnözők. Az oldallal kapcsolatban azonban máris súlyos aggályok merültek fel, bár egyesek szerint akár még hasznos is lehet.

A legtöbben azt kifogásolják, hogy a keresés megindításához éppen azon adatokat kell begépelnünk, amelyek biztonságára igyekszünk figyelni. Ez azt jelentheti, hogy a szolgáltatást működtető cég könnyedén hozzájuthat a még nem felhasznált információkhoz, és kiegészítheti saját adatbázisát, tovább növelve a visszaélések számát. A keresés tehát megfelelő bizalmat feltételez az internetező részéről, még akkor is, ha az üzemeltetők szerint a kártyaszám vagy társadalombiztosítási szám megadása önmagában még nem elegendő a visszaéléshez.

Szerintük ugyanis erre csak akkor mutatkozik valós esély, ha a kérdéses számhoz a teljes név, esetleg lakcím társul, így már jóval inkább fennáll a veszély. A felhasználók így nyugodtan megadhatják a számokat, és rákereshetnek arra az adatbázisban. Amennyiben az rátalál a kérdéses adatra, az azt jelenti, hogy korábban megpróbáltak visszaélni vele, vagy legalábbis megkísérelték azt értékesíteni a profi bűnözőknek. A kritikusok szerint azonban az adatbázis csak egyvalamire lesz jó: a visszaélők egyfajta rangsort állíthatnak fel, az itt nem szereplő adatokért jóval többet elkérve a potenciális vevőktől.

A cég abban reménykedik, hogy az ingyenes keresések után az internetezők a fizetős szolgáltatásokat is igénybe fogják venni, így jelentést nyújtanak be az esetleges csalásokról, illetve megpróbálják letiltani bankkártyájukat, ami már egy bizonyos összegbe kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n0k0m #6
    A megfogalmazas volt rosz. Azert kifogasoljak szerintem, mert nem talaljak magat a keresorendszert biztonsagosnak. Esetleg nincsennek meggyozodve arrol, hogy nem eppen igy akarjak kinyerni azt a maradek adatukat.

    De ez csak feltetelezes.
  • Neerpelt #5
    Ne feledjétek: Amerikában az iPod is nagy újdonságnak számított, mert az igen kevés gombjának és a képernyő nélkülözésének köszönhetően egy átlag amerikai polgár is meg tudta tanulni a kezelését!
    Ha ez megtörténhet, hogy egy ilyen gagyi MP3-lejátszó sikeres legyen, akkor miért ne húzhatnák be a csőbe a lúzer júzert, hogy a sezmélyes adatok kiadásával csak neki lesz jó?
  • Pestaa #4
    Paradoxon o.O =)
  • Theodora #3
    "A legtöbben azt kifogásolják, hogy a keresés megindításához éppen azon adatokat kell begépelnünk, amelyek biztonságára igyekszünk figyelni."
    Különben, hogy derülne ki?

    - "Én szerepelek benne?"
    - "És ki maga?"
    - "Hát ÉN!"
  • HUmanEmber41st #2
    Ehh LOL ezek az amerikaiak mindent bevesznek.. :) :)
  • juhand #1
    Ezek meghülyültek.
    Ha jót akarnának, akkor egyszerűen átadnák a bankszámlaszámhoz tartozó banknak a visszaélés gyanús számlaszámokat.