Berta Sándor

Minden ötödik céges smartphone és PDA elvész

A mobil készülékek egyre fontosabb szerepet töltenek be a mindennapokban. Napjainkban már nemcsak a mobiltelefonok váltak szinte nélkülözhetetlenné, de például a PDA-k is.

Éppen ezért lehet fájó, ha valaki elveszíti kedvencét. S még komolyabb problémát jelenthet, hogy ha ez egy vállalati készülékkel történik meg. Gyakran elhangzik az a vélemény a biztonságtechnikai szakemberektől, miszerint a mobil eszközök különösen nagy veszélyt jelentenek a cégek informatikai biztonságára, hiszen méretüknél fogva eltűnésük esetleg fel sem tűnik azonnal. Ráadásul számos fontos fájlt, dokumentumot tárolhatnak rajtuk és így, ha illetéktelenek kezébe kerülnek, ebből komoly kára is származhat az érintett vállalatnak.

Ennek ellenére sokan nem figyelnek oda, így fordulhat elő, hogy az európai cégeknél minden ötödik smartphone vagy PDA egész egyszerűen elvész - derült ki a Toshiba cég megbízásából elkészített tanulmányból. Az eltűnéseken túl azonban különösen nagy problémát jelent, hogy az 502 megkérdezett cég képviselői közül több mint a 90 százalék tárol a készülékeken fontos vagy nagyon fontos dokumentumokat és más fájlokat, például üzleti információkat.

A németek számítanak a legóvatosabbnak. Száz német vállalati munkatárs közül csupán nyolcnak tűnt el a PDA-ja és a háromnegyedük tisztában van a veszéllyel. Ugyanez az arány a briteknél csupán 50 százalék. Bosszantó ugyanakkor, hogy a mobil eszközökön rendkívül fontos belső, akár titkos információk is vannak, ennek ellenére a megkérdezettek 40 százaléka nyugodt szívvel adja oda a céges készülékét a gyermekeinek, a rokonainak vagy az ismerősének. A tárolt információkat például csupán a németek 60 százaléka próbálja meg védeni. Ez szintén elkeserítő.

"A megfelelő biztonsági szabályok hiánya egy közel sem lebecsülendő biztonsági kockázatot jelent a cégek számára. Amennyiben ehhez hozzávesszük, hogy például a smartphone-ok száma csak Európában a következő három évben a háromszorosára fog nőni, akkor látható, hogy mielőbb lépnünk kell a kérdésben" - nyilatkozta Peter Ford, a Toshiba Information mobil kommunikációs részlegének marketingigazgatója.

Ugyan a Toshiba Európában még nem igazán ismert a mobil megoldásai révén, azonban a szakember szerint a jövőben mindent el fognak követni, hogy új, a kontinensen is elérhető termékeik kellően robusztusak és biztonságosak legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reznor #20
    Ez marha jó! :)))

    Nekem egyébként ez nem teljesen világos. Valaki nagymenő managertipusú ember megveszi a pda-t, és azon céges adatokat tárol, amik szigoruan titkosak. Hazamegy, a gyerek lecsempészi az asztalról, letöröl mindent. Ittz van az amit nem értek: nagyon kényes infókról az ember csinál 3 biztonsági másolatot. Ha letörlik a pda-ról az biztonsági szempontból csak jó, mert nem fér utána hozzá az aki esetlegesen ellopja ilyen szándékkal.

    Én mindig az ilyen doksikat a saját gépemen, vagy a munkahelyi gépemen őrzöm, amihez csak úgy férnek hozzá, ha feltörik a gépet.

    Aztán lehet, hogy teljesen nem értem, hogy ez a cikk miről szólt. Ebben az esetben sorry mindenkinek...
  • irkab1rka #19
    murhoololooofrolgokol

    "eltűnik" mehhhehhehehehhe nagyon jóóóó :)

    van hardverbeszerzésért felelős rendszergazda ismerősöm multinál. MUhahhaahhaha, 'eltűnik',, ez teccik nagyon.
  • vgez #18
    talán erre iPhone+
  • bobey #17
    Egy kicsit alultájékozott vagyok a témában! Elmondaná valaki milyen célra is találták ki ezt a PDA-t? Mert lassan azt hiszem,ez egy csodafegyver!
  • Gerygrey #16
    AoE-t és a Simcity 2000-et én is kinéztem már magamnak, de a legnagyobb durranás szerintem az OpenTTD Pocket PC változata, ami egy nyílt forráskódú, multiplayerben is játszható Transporty Tycoon Deluxe átirat :) WC2-ről eddig nem tudtam, örülök neki, mégegy játék amivel hosszú ideig elleszek. Ha meglesz a PDA-m úgy látom nem az lesz a baj hogy két órát kell BKV-znom naponta, hanem hogy CSAK ennyit :)
    (én egy HTC Universalt szemeltem ki, ami nem a legolcsóbb, de ha már lúd legyen VGA kijelzős, 3G telefonos, így megválhatok a telcsitől és külön MP3 lejátszóra se lesz szükségem többé)
  • Cactus #15
    És ha apuci a pornó iparban dolgozik, és tele van bemutató cuccal a gépezet? :)
  • loga #14
    Pontosan :D legagább nem kell venni egyet a gyereknek :D
  • Tetsuo #13
    Mi az a két felkiáltójel? Te is szidtad a gyurcsányt, testvér? :)
  • virs lee #12
    Van PPC verzió. Meg Sim City, Age of Empires is. :)
  • asysoft #11
    Sőt, az általam említett HP 1950-eset 47-ért újonnan (pontosabban renew programon belül, tökéletes állapotban, 1 év garanciával) megkapod.