Gyurkity Péter

Gyorsan terjedhet idén a HDMI

A hagyományos VGA és DVI-csatlakozókat leváltani hivatott szabvány egyelőre még csak a gyártó cégek körében terjed a kívánt ütemben, de az idei év fordulópontot jelenthet a televíziók, optikai lejátszók és konzolok révén.

A technológia licencelését végző HDMI Licensing még a CES alatt közölte, hogy az év elejéig már több mint 500 gyártó fogadta el a szabványt és kívánja alkalmazni azt saját termékeiben. Ez nagyjából 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest, és a 2006 végén, valamint idén megjelenő különböző szórakoztatóelektronikai cikkek révén az otthonokban is gyorsan terjedhet majd a nagy felbontású tartalmakhoz kötődő platform.

A cég becslése szerint idén mintegy 130 millió eszközt szállítanak majd a gyártók HDMI-csatlakozóval, amely minden területen rövid idő alatt meghonosíthatja a technológiát. A nagy felbontású tartalmakat támogató monitorok, televíziók, asztali lejátszók, illetve konzolok terjedése révén fordulóponthoz érkezhetünk, lassan végleg leváltva a már idejétmúlt VGA, illetve a szintén korosodó, de sok helyen még éppen csak megjelenő DVI-szabványt. 2004-ben még csak 5 millió ilyen termék került a boltok polcaira, így a növekedés jól kirajzolódik.


HDMI csatlakozó egy Epson projektoron

A HDMI egyetlen hátulütője a HDCP-másolásvédelem, amely éppen a nagy felbontású tartalmak megtekintését hivatott engedélyezni (a kívánt felbontáson). A megoldás körül már jóval korábban vita robbant ki, a Blu-ray és HD DVD tábor tagjai pedig eltolták a másolásvédelem bevezetésének időpontját. Sokan attól tartanak, hogy a gyártók ismét új hardvereket szeretnének a vásárlókra erőszakolni - mivel mindkét oldalon megfelelő eszközre van a szükség a tartalmak megfelelő lejátszásához - mások pedig az eddigi viszonylagos szabadság alapvető korlátozásától félnek, éppen a beépített másolásvédelem miatt.

A vállalat mindenesetre tovább folytatja a szabvány tökéletesítését. A júniusban bejelentett 1.3-as verzió a sávszélességben, a színválasztékban, illetve a hangszabványok terén - a hangot ugyanazon csatlakozón keresztül továbbítják - jelentett további javulást, a nemrég ismertetett 1.3a pedig szintén a színeknél (Deep Color), valamint az audio szabványoknál lép egyet előre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #30
    Hát nem valószínű hogy így történne, inkább úgy hogy vesz egy 1.3-mas hdmi-s tvt, mert ha már megvette hozzá a cuccokat miért ne.
  • dez #29
    Ha esetleg majd még visszatalálsz: azok DVI-I csatlakozók, azaz a digitális jelek mellett kijönnek az analóg VGA jelek, csak egy egyszerű adapter kell hozzá (DVI-I->VGA), amit minden kártyához adnak (legalább egyet), és máris rátolhatsz egy VGA csatit.
  • dez #28
    Na és...?
  • Yfel #27
    Kosz, Sanyix, azert teljesen (meg) nem vagyok hulye.

    A problema ott van, hogy minel tobbet modositjak a gyartok a szabvanyokat, es minel tobb verzioja van egy szabvanynak a piacon, annal jobban osszezavarjak az atlag felhasznalot.

    Egy osszezavart atlag felhasznalo termeszetesen megvarja amig lenyugszanak a dolgok es akkor fog csak vasarolni. Ennek az eredmenyet a technologia lassab terjedeseben es tovabb magasan tartott arakban fogjuk latni.

    Egy atlag fogyasztonak szant technologiai valtast szerintem csakis ugy lehet rendesen vegrehajtani, hogyha a valtas fajdalommentes (amennyire csak lehet). az HDMI millio verzioja ennek teljesen ellentmond es a gyartok fogjak a legjobban megszivni amikor a fogyasztok elkezdenek panaszkodni, hogy:
    "Nekem senki nem mondta, hogy az HDMI 1.2-es csatlakozoval rendelkezo TV-men nem tudom 1080P felbontasban nezni a BDR filmjeimet mert azok 1.3A-s HDMI-t kovetelnek... (ez csak pelda, de hasonlok fognak tortenni az tuti). Erre fogja, visszaviszi az egeszet a boltba es marad a jo oreg CRT TV+DVD megoldasnal.

    Ez szerintem senkinek nem all erdekeben, de lehet, hogy tevedek...

    Y
  • Hegyikecske #26
    csak a gond ott van, h az lcd monitorok mind1ikén sincsen ám DVI csatlakozó... A cikkhez hozzászólva pedig: Én amíg csak lehet, húzom ezt a vásárlást, ugyanis nem fogom támogatni ezt a másolásvédett szart, max ha megjelenik rá a feltörés, ha vagy egyáltalán...
  • dez #25
    "En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot." -> Ez véletlenül maradt bent.
  • dez #24
    "A DVI kabelen mind analog, mind digitalis jelek mehetnek."

    Igen, erre utaltam a zárojeles résszel. Csak mint írtam, eddig csak DVI-D kábelt láttam, mert az analóg jelek átvitele miatt legalább 2x drágább lenne, jó minőségben.

    "Azokon a kartyakon ahol csak 2 dvi kimenet van, legalabb az egyik tobbnyire tud analogot is."

    Magam is írtam ezt alább. Egyébként általában mindkettő DVI-I-s, azaz vegyes.

    En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot.
  • BiroAndras #23
    "Kemény 1 ezer forinttal?"

    Amikor utoljára néztem, még vagy 20.000Ft volt a különbség. De az olcsó moncsik még most is VGA-sak.
  • kvp #22
    "Tudtommal a DVI kábeleken csak a digitális jelek mennek át...
    (Más szóval még nem láttam DVI-I, esetleg DVI-A kábelt, csak DVI-D-t.)"

    A DVI kabelen mind analog, mind digitalis jelek mehetnek. Azokon a kartyakon ahol csak 2 dvi kimenet van, legalabb az egyik tobbnyire tud analogot is. En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot.

    "Most is ez van, a hdcp alapbol egy dvi es egy spdif kombinacioja volt." -- biztos, hogy ezt akartad írni? ;)"

    Helyesen a HDMI alapvaltozata egy dvi es egy spdif kombinacioja volt. Ezt bovitettek ujabb kodolasi eljarasokkal. A HDCP pedig mukodik HDMI-n es DVI-on is.
  • ssdb #21
    hmm... :)