Gyurkity Péter

2010-ig megússzuk a Blu-ray/HD DVD másolásvédelmet

A legfrissebb értesülések szerint a filmstúdiók és a nagyobb gyártók megállapodtak, hogy az évtized végéig elhalasztják a következő generációs optikai formátumoknál tervezett másolásvédelmet, így a filmeket bárhol minőségromlás nélkül élvezhetjük.

A nemhivatalos forrásból származó hírről a Spiegel számolt be, kiemelve annak jelentőségét - már amennyiben valóban igaz a hír. Eszerint ugyanis a nagyobb hollywoodi filmstúdiók megállapodtak a szórakoztatóelektronikai gyártókkal a tervezett HDCP másolásvédelem bevezetésének elhalasztásáról, amely bizonyos esetekben lekorlátozta volna a HD tartalmak minőségét. Az érdekeltek a kalózkodás visszaszorítását várták a szigorú lépéstől, de a jelek szerint belátták, hogy ennek feltételei egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Amint arról már hírt adtunk, a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) technológia támogatói - elsősorban a kiadók és filmstúdiók - igyekeztek rábírni a gyártókat az eljárás alkalmazására. Ez nem kevesebbet jelentene a vásárlók számára, hogy be kell szerezniük az ezzel kompatibilis meghajtókat és kijelzőket, személyi számítógép esetén grafikus kártyát és monitort. Ennek elmulasztása esetén le kellene mondanunk a nagy felbontás minőségéről, és a DVD-nél alig jobb (960x540) felbontásban lennénk kénytelenek élvezni a filmeket. A problémát az jelenti, hogy a jelenleg kapható eszközök - kijelzők, grafikus kártyák - nem tesznek ennek eleget, még akkor sem, ha egyes esetekben gyártóik ezt állítják.

A mostani értesülés szerint azonban a készülékek gyártói nem követelik meg a HDMI csatolók, illetve a HDCP másolásvédelem jelenlétét. Ehhez csatlakozik a konzolpiacon vetélkedő két óriás, a Microsoft és a Sony, amely az E3 kiállítás alatt jelezte, hogy sem az olcsóbbik PS3, sem az Xbox 360 nem támogatja a vadonatúj csatolószabványt, ennek ellenére teljes minőségükben élvezhetjük a nagy felbontású filmeket rajtuk. Phil Harrison a Sony részéről kiemelte, hogy az 500 dolláros PS3-at analóg csatlakozóval látták el, ám a vásárlók nem tapasztalnak majd minőségbeli különbséget.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre megúsztuk a másolásvédelem bevezetését. Erre legkorábban 2010.ben, illetve 2012-ben kerülhet sor - amennyiben a technológia mögött álló tábor tagja meg nem gondolják magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #24
    majd ha megkeresed rá a pénzt talán másképp fogod látni :) Amúgy én mivel nem sűrűn játszom, ezért inkább filmezni szoktam, de ami tetszik azt megveszem eredetibe, viszont most még jó darabig marad a dvd
  • Hegyikecske #23
    whehehehe, na mivan mégse fogy úgy a cucc mint kéne?:D Megvárják míg elterjed és lesz nemulass... Én csakazért se fogok ilyet venni, amíg van más alternatíva, és amíg nem megy le az áruk a jelenlegi termékek árára... Ez kb akkor lesz mire éppen előhuzakodnának a másolásvédelmükkel.. addigra meg csak megtöri tán vki... ;)
  • Lame #22
    Milyen 250?
    70-ert mar boven kapsz.
  • dez #21
    Nyilván igen komoly viták mennek a háttérben a kiadók és a gyártók között.
  • DjDano #20
    Az hogy kinek van igaza majd elválik, de szerintem a
    cikk valósat állít...
  • combat #19
    Vistába már beépítették ezt a fícsört?
    Esetleg lehet újraírni? Késik +1 hónapot?
  • GABOR16 #18
    Addigra úgyis tönkremennek ezek az újtechnológiájú TV-k, Blu-ray/HD DVD lejátszók.
    És az újban amit addigra kötelezően megvetetnekveled (mert ez neked fontooos~, e nélkül nemtudsz élniiii~), már bennelesz ez a "védelem".
  • dez #17
    Szerintem a lemezeken lesz másolásvédelem, csak a kábeles összeköttetések védelméről mondanak le.
  • dez #16
    Nem, az volt az indok, hogy nincs kész a védelem specifikációja.
  • roliika #15
    Persze, az sztali író/olvasót is ami 250, nem?