30
  • Sanyix
    #30
    Hát nem valószínű hogy így történne, inkább úgy hogy vesz egy 1.3-mas hdmi-s tvt, mert ha már megvette hozzá a cuccokat miért ne.
  • dez
    #29
    Ha esetleg majd még visszatalálsz: azok DVI-I csatlakozók, azaz a digitális jelek mellett kijönnek az analóg VGA jelek, csak egy egyszerű adapter kell hozzá (DVI-I->VGA), amit minden kártyához adnak (legalább egyet), és máris rátolhatsz egy VGA csatit.
  • dez
    #28
    Na és...?
  • Yfel
    #27
    Kosz, Sanyix, azert teljesen (meg) nem vagyok hulye.

    A problema ott van, hogy minel tobbet modositjak a gyartok a szabvanyokat, es minel tobb verzioja van egy szabvanynak a piacon, annal jobban osszezavarjak az atlag felhasznalot.

    Egy osszezavart atlag felhasznalo termeszetesen megvarja amig lenyugszanak a dolgok es akkor fog csak vasarolni. Ennek az eredmenyet a technologia lassab terjedeseben es tovabb magasan tartott arakban fogjuk latni.

    Egy atlag fogyasztonak szant technologiai valtast szerintem csakis ugy lehet rendesen vegrehajtani, hogyha a valtas fajdalommentes (amennyire csak lehet). az HDMI millio verzioja ennek teljesen ellentmond es a gyartok fogjak a legjobban megszivni amikor a fogyasztok elkezdenek panaszkodni, hogy:
    "Nekem senki nem mondta, hogy az HDMI 1.2-es csatlakozoval rendelkezo TV-men nem tudom 1080P felbontasban nezni a BDR filmjeimet mert azok 1.3A-s HDMI-t kovetelnek... (ez csak pelda, de hasonlok fognak tortenni az tuti). Erre fogja, visszaviszi az egeszet a boltba es marad a jo oreg CRT TV+DVD megoldasnal.

    Ez szerintem senkinek nem all erdekeben, de lehet, hogy tevedek...

    Y
  • Hegyikecske
    #26
    csak a gond ott van, h az lcd monitorok mind1ikén sincsen ám DVI csatlakozó... A cikkhez hozzászólva pedig: Én amíg csak lehet, húzom ezt a vásárlást, ugyanis nem fogom támogatni ezt a másolásvédett szart, max ha megjelenik rá a feltörés, ha vagy egyáltalán...
  • dez
    #25
    "En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot." -> Ez véletlenül maradt bent.
  • dez
    #24
    "A DVI kabelen mind analog, mind digitalis jelek mehetnek."

    Igen, erre utaltam a zárojeles résszel. Csak mint írtam, eddig csak DVI-D kábelt láttam, mert az analóg jelek átvitele miatt legalább 2x drágább lenne, jó minőségben.

    "Azokon a kartyakon ahol csak 2 dvi kimenet van, legalabb az egyik tobbnyire tud analogot is."

    Magam is írtam ezt alább. Egyébként általában mindkettő DVI-I-s, azaz vegyes.

    En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot.
  • BiroAndras
    #23
    "Kemény 1 ezer forinttal?"

    Amikor utoljára néztem, még vagy 20.000Ft volt a különbség. De az olcsó moncsik még most is VGA-sak.
  • kvp
    #22
    "Tudtommal a DVI kábeleken csak a digitális jelek mennek át...
    (Más szóval még nem láttam DVI-I, esetleg DVI-A kábelt, csak DVI-D-t.)"

    A DVI kabelen mind analog, mind digitalis jelek mehetnek. Azokon a kartyakon ahol csak 2 dvi kimenet van, legalabb az egyik tobbnyire tud analogot is. En szemely szerint meg csak a nagyon olcso videokartyakon lattam VGA+DVI-D kombinaciot.

    "Most is ez van, a hdcp alapbol egy dvi es egy spdif kombinacioja volt." -- biztos, hogy ezt akartad írni? ;)"

    Helyesen a HDMI alapvaltozata egy dvi es egy spdif kombinacioja volt. Ezt bovitettek ujabb kodolasi eljarasokkal. A HDCP pedig mukodik HDMI-n es DVI-on is.
  • ssdb
    #21
    hmm... :)
  • Sanyix
    #20
    Az jólenne durván :)
  • dez
    #19
    (Más szóval még nem láttam DVI-I, esetleg DVI-A kábelt, csak DVI-D-t.)
  • dez
    #18
    Tudtommal a DVI kábeleken csak a digitális jelek mennek át...

    "Most is ez van, a hdcp alapbol egy dvi es egy spdif kombinacioja volt." -- biztos, hogy ezt akartad írni? ;)
  • kvp
    #17
    "Viszont az átalakító ilyen hosszúkás genya, kb 6-8 centi, ennyivel kellett kijjebb húznom a gépet a faltól hogy ne törjön meg a monitorkábel. Úgy viszont félő volt hogy lebillen előre a ház, így a gépasztalt is előrébb kellett húznom."

    Ertelmes ember ilyenkor vesz egy rovid dvi toldo kabelt, bedugja a gepbe. A kabelt lelogatja, a kabelbe bedugja az atalakitot, majd abba a regi vga kabelt. Igy melysegben semmi helyet nem foglal.

    "DVI tud vinni hangot? o.O Kül kimaradt DVI az életemből, de a laptopon már hdmi van"

    A dvi nem, de a hdmi tud hangot is. A hdcp-t pedig mind a dvi, mind a hdmi tudja. Az uj kiegeszitesek pedig csak hozzaadnak a szabvanyhoz. Olyan, mint a mono/stereo/dolby/dolbypro atallas volt. A legtobb ember eszre sem vette. Most is ez van, a hdcp alapbol egy dvi es egy spdif kombinacioja volt. Most mar tud magasabb szinmelyseget es tobb/jobb hangcsatornat is kezelni. Egyebkent mind a dvi, mind a hdmi ugyanazt a kodolast hasznalja mint a pci-express es az uj soros buszos ram. Kezd megint szabvanyossa valni a pc, mar csak a bios-t kell kicserelni.

  • dez
    #16
    Hát, ha ennyi baj van belőle, én inkább szét szedtem volna azt a kis adaptert, vagy szerzek DVI(-I) és VGA csatit, és forrasztok egy kábelt.
  • dez
    #15
    Tud, ha akar. :) Mivel kompatibilis a HDMI-vel, ugyanazok a jelek. Csak persze hozzá kell "keverni" valahonnan a hangot. Pár HDMI-s videokártyára rá is van téve egy spdif input tüske. Ezt az egyik DVI kimenettel is nyugodtan meg lehetne tenni, és akkor csak egy DVI->HDMI kábel kell a HDMI-s cuccokkal való összekötéshez (csak mint írtam, letilthatónak kell lennie a hang-hozzáadásnak, mert a monitorok nem biztos, hogy szeretik, mert csak kép adatot várnak).
  • Gerygrey
    #14
    Én tudom, hogy kijön. Nekem VGA-csatis monitorom van, a videokarimon két DVI csati (amikor először megláttam a zsír új kártyát, azt hittem meghülyülök, mert a doboz alján volt eldugva az átalakító és először nem találtam)

    Viszont az átalakító ilyen hosszúkás genya, kb 6-8 centi, ennyivel kellett kijjebb húznom a gépet a faltól hogy ne törjön meg a monitorkábel. Úgy viszont félő volt hogy lebillen előre a ház, így a gépasztalt is előrébb kellett húznom, így mögötte maradt egy nagy rés és például CD-ket már nem tudok oda pakolászni mint régen, mert beesnek az asztal mögé. Emiatt vennem kellett a falra két polcot, és még az asztal is bénán van, a nyűves DVI miatt.
  • FecaA
    #13
    DVI tud vinni hangot? o.O Kül kimaradt DVI az életemből, de a laptopon már hdmi van :D
  • nedudu
    #12
    Kemény 1 ezer forinttal? ;-)
  • lee56
    #11
    Neked? :)
  • BiroAndras
    #10
    "A DVI sem tudta kiszorítani a VGA-t"

    Azért mert valami hülye EU-s adó miatt a DVI csatis monitorok jóval drágábbak. Pedig technikailag az LCD monitoroknál a DVI egyszerűbb, és így olcsóbb kellene legyen.
  • dez
    #9
    2.-at értsd: egy DVI kimenet egyszerű kábellel összeköthető egy HDMI bemenettel, és viszont, csak a beleékelt digitális hangátvitelt kell megfelelően kezelni.
  • dez
    #8
    Csak az olyan buták miatt, akik nem tudják, hogy a DVI-I-n a digitális jelek mellett szépen kijönnek az analóg VGA jelek is, csak egy kis adapter kell hozzá, hogy rádughass egy VGA csatit, ha már nincs más.

    Viszont videokártyákra tényleg felesleges és ésszerűtlen a HDMI: a DVI ugyanazokat a jeleket viszi át (akár hangot is vihet [csak jó, ha ez letiltható, mert nem minden DVI-s cucc szereti]), támogathatja a HDCP-t is.
  • Sanyix
    #7
    Mitgondolsz miért módosítgatják a szabványokat a gyártók? Azért hogy újat vegyen az ember. Na és kiknek jön így a pénz? Na már rémlik valami? :D
  • Yfel
    #6
    Lehet, hogy csak en vagyok hulye, de szerintem az HDMI parametereit rendesen meg kellett volna hatarozni mire piacra dobjak.

    Az itt forumozok nagy tobbsegenek nem problema az, hogy a vasarlasnal figyelembe vegye az HDMI 1.3a tamogatast minden hazimozi alkatreszben de ezt egy atlagembertol nem lehet elvarni.

    Rohej, hogy egy csatlakozohoz 3-4 kulombozo verzioval rendelkezo berendezest lehet kapni (arrol nem is beszelve, hogy minden verziotol jeletosen kulombozo teljesitmenyt lehet elvarni).

    Tessek elfogadni a szabvanyt _amikor keszen van_ es nem agyba-fobe valtoztatgatni minden 6 honapban.

    Egy audio-video szabvanynak 6-8 evig stabilnak kellene maradnia.

    Legyen 2K HDTV+HDMI es amikor generaciot valtunk akkor johet a 4K HDTV + az HDMI kovetkezo generacioja

    Ez tul nagy elvaras lenne?

    Erre az egesz szituaciora a Macskafogobol tudok idezni: "Ne ragozz Muci mer' meghulyulok!"

    Ideje lenne lenyugodni a szabvanyokkal.

    Y

    PS: Tenyleg kellene arra a csatlakozora csavar mindket oldalra VGA modra. Sokkal stabilabb lenne.
  • PíszLávJuniti
    #5
    Az idei év a HDMI-s Linuxos Laptopoké lesz :)
  • fade2black
    #4
    "Amiatt a sz* miatt lett drágább!"

    Hozzáértő ember korrekt hozzászólása....
  • Cat #3
    manapság már a felsőkategóriás videókártyák mindegyikéről lehagyják a VGA csatlakozót, és inkább ráraknak két DVI dugaszt - ugyis mindenki LCD moncsit használ.
  • Razgon
    #2
    Szerintem megvan akár...3 tizedmilliméter is...:)
  • szombi
    #1
    A DVI sem tudta kiszorítani a VGA-t, pedig 6 éve minden videókártyára szereltek egyet.
    Azóta minden videókártya-vásárlásom amiatt a sz*r miatt lett drágább!
    Most előrukkoltak egy még drágább csatlakozóval, ami ráadásul mechanikailag sem stabil.
    Olyan vékony, simán elferdül az egész egy kisebb behatásra is, és meg sem merem kérdezni,
    hogy hány tizedmilliméter vékony az a műanyag pöcök, ami az egészet ráfogja a készülékre...