JohnnyCage

nVidia: Javaslat a DVI kártyákról

A grafikus chipeket és alaplapi chipkészleteket gyártó nVidia Corp. a Platform Konferencián egy olyan bővítőkártya specifikáció bevezetését javasolta, amely segítségével az AGP felhasználók áttérhetnek a teljesen digitális monitorokra.

Mint a Santa Clara-i (Kalifornia) központú nVidia egyik vezetője elmondta, a társaság nForce chipkészletei már jelenleg is támogatják az indítványt, amelyekhez így csak egy BIOS frissítés lenne szükséges. A kezdeményezést az nVidia mellett már jelenleg is számos gyártó támogatja, köztük a rivális chipsetgyártó ACER Laboratories Inc. (ALi) is.

Az újságírók számára január 21-én elérhetővé tett dokumentumok szerint az nVidia a hagyományos AGP jelek multiplexelését (összekeverését) javasolja a Digital Video Interface (DVI - Digitális Videóinterfész) és digitális televíziójelekkel egy olyan megoldás megvalósítása céljából, amely lehetővé tenné, hogy a felhasználók olcsón áttérhessenek a digitális monitorok, illetve digitális televíziók alkalmazására.

Az indítvány szerint a felhasználónak nForce, vagy más, integrált grafikus chipkészlettel ellátott alaplappal kellene rendelkeznie, amely támogatja a külső AGP portot. Amikor a felhasználó egy megfelelő bővítőkártyát helyezne az AGP foglalatba, a chipkészlet kikapcsolná a benne található integrált grafikus vezérlőt, és a videójelet a bővítőkártya DVI, illetve TV kimenetére kapcsolná.

Bár az nVidia nForce chipkészletei az átlagfelhasználó számára készültek, a társaság szerint az otthoni felhasználók is egyre inkább vágynak egy, a jelenleginél jobb képminőséget nyújtó digitális kijelzőre. James J.H. Kim, az nVidia technikai marketing részlegének menedzsere elmondta, a megoldást az a tény sem foghatja vissza, hogy a bővítőkártya számítógépbe építéséhez meg kell bontani a PC házát. A vezető szerint a felhasználók minden bővítésnél kinyitják a gép házát, így ez nem jelent problémát.

Kim úgy véli, a DVI csatlakozó chipkészletbe-, illetve alaplapra integrálása feleslegesen bonyolítaná az alaplapokat, ráadásul hely sincs elegendő hozzá. "Amikor a felhasználó az integrált grafikus vezérlő használja, az AGP port öresen áll" - mondta Kim, aki azonban azt is hozzátette, hogy a grafikus rendszer későbbi bővítésekor a felhasználónak DVI kompatibilis megoldást kell választania, különben elveszíti a funkciót.

Az nVidia az indítványt az ACER Labs., ASUStek, Chaintech, Chrontel, Conexant, LG/Philips, QDI, Silicon Image, illetve Tatung cégekkel közösen dolgozta ki. A 4mbo., ASUS, Abit, Fujitsu-Siemens, Gigabyte, MicronPC, Mitac és MSI cégek minden valószínűség szerint hamarosan kiadják az indítványra épülő első alaplapjaikat, illetve PC-iket. A chipsetgyártók közül az Intel elutasította a javaslatot, a SiS saját megoldást fejleszt, a VIA pedig még nem döntött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #2
    olyan amit mi magyarok 5-6 evig nem fogunk meg latni :)

    amugy ezt nemertem : . Amikor a felhasználó egy megfelelő bővítőkártyát helyezne az AGP foglalatba, a chipkészlet kikapcsolná a benne található integrált grafikus vezérlőt, és a videójelet a bővítőkártya DVI, illetve TV kimenetére kapcsolná.

    most ez milyen bövitokartya? mert most is letezik dvi kimenetes videokartya, ha meg nem az csak egy csatolofelulet akor milesz a hw es gyorsitassal? esetleg a ramdac ot lehet kihagyni ezekbol a kartyakbol? e miatt meg nem fogok szar tft monitort venni :)