Gyurkity Péter

Jönnek a vezetéknélküli asztali töltők

Elsősorban a vállalatoknak ajánlja megoldását az eCoupled, amely a mobil eszközök vezetéknélküli tápellátását honosítaná meg a munkahelyen. A mágneses mezővel operáló fejlesztés kiváltaná az egymástól eltérő töltőket.

A cég még az idei évben szeretné piacra dobni vezetéknélküli megoldását, amely az eCoupled nevet kapta. Ennek legnagyobb előnye, hogy egy univerzális töltőállomás szerepét töltheti be, amely minden, erre felkészített hordozható eszköz igényeit kielégítheti, alkalmazkodva annak követelményeihez, illetve az egyéb körülményekhez. A megoldás ráadásul vezetéknélküli, vagyis a helyigény és a költségek szempontjából sem utolsó.

A fejlesztők mágnesen mezőn keresztül valósítanák meg a mobil eszközök tápellátását, száműzve a hagyományos megoldásokat. Feladata kiváltani a jelenlegi, egymástól eltérő adaptereket, amelyek költségesek és kevésbé hatékonyak, pláne ha a munkahelyen használatos számos eszközt vesszük figyelembe. A technológia alkalmazkodik a készülék igényeihez, az akkumulátor állapotához, életciklusához, igyekezvén az optimális energiaellátást biztosítani, ehhez mindössze arra van szükség, hogy a készüléket az asztalra helyezzük.



A megoldás a partnerek révén gyorsan elterjedhet, jóllehet a piaci debütálásra várni kell. Idén azonban olyan cégek lépnek a színre, mint a Motorola és az Apple - előbbi mobiltelefonjait, utóbbi iPod lejátszóit teszi alkalmassá a technológia alkalmazására, más cégek pedig az autókba és otthonokba szánt változatokon dolgoznak. A legnagyobb előnyként az egységes megoldást említik, ehhez az eddigieknél nagyobb hatékonyság és kisebb költség párosul, a gyártók pedig a hagyományos csatlakozók elhagyásával teljesen beburkolhatják eszközeiket.

A fejlesztő cég egyelőre nem árulta el a megjelenés várható időpontját, illetve az árat. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a Motorola és az Apple a nyáron jelenti majd be saját termékeinek módosítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #58
    Nem tudom, ők tiltakoznak-e, de Douglas Adams nagyon tiltakozott ellene az utolsó "könyvében" (amit a novelláiból, cikkeiből állítottak össze), mert sosem találta a megfelelőt. :)
  • dez #57
    Hát persze, hogy bele lehet, és kell is. És ugye a hatásfok kérdése főleg ott fog felmerülni, nem a mai ócsó vezetékes megoldásnál a vezetékeknél. Szóval, ez csakis kevésbé hatékony lehet.
    A "vezetéknélküli" plazmánál meg csak a képet vitték át vezeték nélkül. Épp azért volt muris. :D
  • m4G1c #56
    Meg hogy mennyit tudna menni egy 3g-s telefon töltése közben elpazarolt energiából egy személyautó.
    Tesla úrra senki nem gondol a fejlesztőknél?
  • BiroAndras #55
    "De igy mukodik a mikorsuto is. Ha most egy 'nyitott mikrosutovel' akarjak feltolteni a mobiltelefonokat"

    Nagyon nem mindegy ám a hullámhossz. Itt nyílván nem mikrohullámokról van szó, hanem sima közönséges rádióhullámokról.
  • uniu #54
    Epp, hogy rosszabb a hatasfoka. Ez tulajdonkeppen egy legmagos transzformator, a legrosszabb hatasfokkal a trafok kozt...
  • kvp #53
    ""Nóbeldíjas felfedezést, hogy a mágnesesség valójában nem a vasra hat, sőt köze nincs a vashoz, bármilyen szénhidrogén, vagyis bármi amiben van szén, mágnesezhető"
    erről tudnál adni valami linket? mert nekem guli nem barátom...:)"

    Nem olyan misztikus, minden polaros molekula reagal a magneses terre. Ezert melegszik fel a viz a mikrosutoben, es ezert van karos hatasa a magneses ternek az emberre. (ugyan olyan idegi hatasa van mint egy aramkorre, az ember agya 1-2 volttal megy, egy az idegeket korulvevo folyekony kemiai aksirol)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Polar_molecule

    A szenhez meg annyi koze van, mint Egely-nek a fizikahoz. :-))))))
  • kvp #52
    "sima USB-felületről ment (.45W)." Ez kb. az a tartomany amit egy mobiltelefon is kiad magabol, tehat .5 es 2 watt kozott. A kerdes mar csak az, hogy egeszseges-e? Ki az aki hajlando 24 vagy akar csak 8 oran at egyhuzamban 'telefonalni'? Van-e egeszsegkarosito hatasa? (ugyanes igaz a wifi-re es a bluetooth-os fullhalgatora is)
  • bakagaijin #51
    Szerintem annyira nem durva mint a mikrosütő, de ezt ki kéne mérni. Használtam kb egy évig olyan A4-es egeret, amit felület felett kellett futtatni, sima USB-felületről ment (.45W). A linken szétkapták a lapot is, az indukciós kört jól lehet látni. De láttam már abszolut házi megoldást is, csak a linket nem találom :(.
  • bakagaijin #50
    De, tiltakoznak... Nokia (?) egyszer ki is számolta hány fát lehetne megspórolni azzal, ha töltés után mindenki kihúzná a töltőt a konnektorból :).
  • Smithy87 #49
    "Nóbeldíjas felfedezést, hogy a mágnesesség valójában nem a vasra hat, sőt köze nincs a vashoz, bármilyen szénhidrogén, vagyis bármi amiben van szén, mágnesezhető"

    erről tudnál adni valami linket? mert nekem guli nem barátom...:)