Berta Sándor

Új notebookakkumulátorok a Panasonictól

Napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik a jelenlegi notebookakkumulátorok leváltása. A múlt héten megrendezett Intel Fejlesztői Fórumon a Panasonic bemutatott egy lehetséges megoldást.

Az elmúlt hetekben a világsajtó olyan hírekkel volt tele, amelyek a gyulladásveszélyes notebookakkumulátorokról és azok visszahívásáról szóltak. Mint ismeretes, a Dell, az Apple, az IBM és a Lenovo után újabb számítástechnikai nagyvállalat jelentett be laptop-visszahívási akciót Sony akkumulátorok meghibásodása miatt: ezúttal a Toshiba jelezte, hogy világszerte 830 ezer laptopban kell kicserélni az akkumulátorokat. A Fujitsu még pénteken közölte, hogy hamarosan döntenek arról, hogy lesz e visszahívás, de közben maga a Sony is felszólította a PC-gyártókat: cseréljék ki a tápegységeket.

A probléma tehát nagyon is valós és egyre több felhasználót érint. A hibás akkumulátorok nemcsak időveszteséget és pánikot jelentenek, de mivel nem igazán létezik megnyugtató megoldás, így úgy tűnik, a helyzet még egy darabig változatlan marad. A Panasonic mérnökei által kifejlesztett megoldás annyiban semmiképpen nem újdonság, hogy a 2004. évi IDF-en már elhangzott ígéreteket akarja megvalósítani. A cél, hogy a processzorok, a chipek és a kijelzők fogyasztásának csökkentésén kívül növeljék az akkumulátorok megbízhatóságát és élettartamát.


Az Intel közlése szerint a kijelző és a chipset a legnagyobb energiazabáló

A szakemberek azt találták ki, hogy az eddig használt lítiumkobalt-dioxidok (LiCoO2) helyett, illetve ezekkel karöltve nikkelt és alumíniumot is alkalmaznának, így jönne létre a LiNiCoAlO2. A Panasonic az új terméket Nickel based New Platformnak (NNP) nevezte el. Egyetlen kilogramm akkumulátor így az eddigi 580 wattóra teljesítmény helyett már 630 wattóra leadására lesz képes, ráadásul az egyes energiacellák tömege is 46-ról 44,5 grammra csökkenhet.


Ez ugyan még nem hangzik nagy változásnak, azonban az NNP-k a hagyományos társaikkal ellentétben nem fognak lekapcsolni, ha az akkumulátor által leadott feszültség 3 Volt alá csökken. A készülékek így még 2-2,5 Volt feszültség mellett is vígan dolgozni fognak, ezáltal akár 8 órára is nőhet az üzemidő. Ráadásul a Panasonic olyan teszteket mutatott be, amelyeken az NNP-k 150 Celsius-fokos hőmérsékletet 10 percen át kibírtak. Az első új akkumulátorok 2007-ben kerülhetnek a notebookokba, de persze ehhez az is kell, hogy a notebookgyártók kapva kapjanak a megoldáson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #11
    Érdekes, a HP notebookok akkujával semmi gond?(Nekem
    is az van). Nem tudja vki, hogy ki gyártja hozzájuk az akkukat?Ezeket is a Sony?
  • dez #10
    Szerintem fel van cserélve. Mint ahogy szerintem a Clocking és a Memory is.
  • dez #9
    Nem kell azon menniük. Fesz-konverterekkel állítják elő a kellő feszeket, pl. a 12V-ot is.
  • BiroAndras #8
    A chipset-et sokallom egy kicsit. 2x annyit zabál mint a CPU.
  • AgentKis #7
    Az oled is lassan belekrülhetne a Laptopokba, akkor nem kellene az LCD háttérvilágítására fordítani olyan sok energiát.
  • turul16 #6
    ChipSet 21% , ebbol a vidkartya legalabb 11% szvsz.
    VR minek lehet itt a roviditese ? (Akku veszteseg?)
  • AranyKéz #5
    Ez a "VR efficiency" lenne a videokártya? Vagy mi a franc az?
  • roliika #4
    2 deci elég lenne 1 hétre kb ha max 20 watt/h a fogyasztás.
  • PíszLávJuniti #3
    Bisztos hogy minden elektronika megy 2 Volton szépen?
  • Feriboy #2
    aztán a laptop mellet mindenki hordana magával egy 20 literes benzineskannát tele metanollal :D:D