Gyurkity Péter

Kártérítést követelhetnek a Sonytól az akkumulátorokért

A visszahívási akciókhoz csatlakozó két újabb gyártó, a Toshiba és a Fujitsu is kártérítést követelhet a Sonytól, nemcsak a közvetlen költségekért, hanem az így elvesztett bevételekért is.

A komoly összegű igényekről a Nihon Keizai Shimbun japán üzleti lap számolt be, miután a Toshiba egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy nincs más választásuk. A két gyártó cég több mint egymillió akkumulátort hív vissza laptopjaival, mégpedig a Sony kérésére, amely tehát újabb partnereinek okoz kényelmetlen pillanatokat. A gyártók a kiesett bevételeket is számon kérhetik a vállalaton, annál is inkább, mert éppen az ünnepi szezon előtt állunk.

A Toshiba egészen pontosan 830 ezer, a Sony által gyártott laptopakkumulátort hívott vissza mostani akciójában, amelyhez a Fujitsu 51 ezerrel csatlakozott, kiegészítve a már korábban behívott 287 ezret. "Nincs más választásunk, kompenzációt kérünk az elvesztett bevételi lehetőségekért és a hírnév megromlásáért" - jelentette ki a Toshiba egyik vezetője, amivel jelezte, hogy nem kizárólag a közvetlen költségeket kérik majd számon a Sonyn. Ez utóbbit amúgy is állja a cég, az új egységeket és a szállítást is ők fizetik, ami csak az Apple és a Dell esetében több mint 250 millió dollárt emésztett fel.

A Fujitsu szóvivője némileg finomabban nyilatkozott, ők ugyanis elsősorban a közvetlen költségek megtérítésére számítanak. A szóvivő nyilatkozatában kiemelte, hogy egyéb kompenzációra csak abban az esetben tartanak igényt, ha a kereskedők és a vásárlók részéről folytatódó ellenállást tapasztalnak termékeikkel szemben. A Sony nem fűzött kommentárt a hírhez, mivel a Toshibától eddig állítólag nem kaptak semmilyen információt.

A laptopakkumulátorokkal kapcsolatos blama eddig mintegy 7,74 millió egység visszahívását eredményezte. Nem kis mennyiség, különösen ha a várható összköltséget nézzük. Erre még nem született számítás, de ha az első két gyártó kapcsán felmerült kártérítést nézzük, a teljes összeg meghaladhatja az 500 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!