Napi Online

Majdnem ingyenes SMS

Nem sokkal azután, hogy az internetes beszédátvitel (Voice over Internet Protocol, VoIP) lehetővé tette az ingyenes telefonálást - bizonyos megkötöttséggel - megszületett a majdnem ingyenes SMS is.

Egy brit kezdő vállalkozás, a Hotxt "megirigyelhette" a Skype nevű, a szolgáltatásához csatlakozóknak számítógépről számítógépre ingyenes beszédátvitelt kínáló vállalkozás sikerét. A cég majdnem térítésmentes SMS-szolgáltatást kínál - egyelőre csak Nagy-Britanniában -, lényegében ugyanarra az alapra, a mindent behálózó internet kínálta adatátviteli lehetőségre alapozva. Hasonlóan a Skype megoldásához a rendszerhez csatlakozók egy szoftver letöltésével részeseivé válnak egy hálózatnak, amelynek tagjai egymással kommunikálhatnak - ezúttal VoIP-os telefonálás helyett rövid szöveges üzeneteket küldhetnek egymásnak.

A különbség egyrészt az, hogy a Hotxt rendszerét nem számítógépükről, hanem mobiltelefonjukról érik el a jelentkezők, letöltik a szoftvert és választanak egy felhasználói nevet, és alapban nem ingyenes szolgáltatást kapnak, hanem heti 1 fontért (azaz 1,75 dollárért) korlátlan számú sms-t küldhetnek egymásnak - mutatja be az újdonságot a The Economist.

Az így küldött üzeneteket a mobiltelefon-szolgáltatók rendszerei csak mintegy felveszik a feladótól és kézbesítik a címzetthez, az adatátvitel maga nem az ő hálózatukon, hanem az interneten történik. Ennek megfelelően, mivel az internet "úgyis ott van mindenütt", az átviteli költség a nullához közelít, egy penny körül alakul, szemben a hagyományos rövid szöveges üzenetek 10 pennys átviteli költségével.

Ez a megtakarítás elsősorban a tinédzsereket érdekelheti, akiknek - mint mobilosoknak - két fontos jellemzőjük van. Az egyik, hogy Nagy-Britanniában, de egész Európában jellemzően előre fizetéses (kártyás) telefonnal rendelkeznek, nem pedig havonta utólag fizetett előfizetéssel. A kártyás telefonok tarifái jóval magasabbak a számlásakénál és általában nem jár hozzájuk sok költségkímélő szolgáltatás, mint például ingyenes szövegletöltés. Ennek megfelelően annak a fiatalnak, aki naponta hét sms-t küld, 75 százalékos megtakarítást kínál a Hotxt igénybevétele, ami éves szinten 210 fontot tesz ki - állítja Doug Richard társcégalapító.

Az igazi megszállott sms-ezők - és ez a mobiltelefonos tinédzserek másik fontos jellemzője: sokan közülük kényszeres üzenetküldők - azonban ennél sokkal többet spórolhatnak. Josh Dhaiwal, a mobileYouth piackutató munkatársa szerint vannak olyan tinédzserek - főleg 15-16 éves fiúk és 14-15 éves lányok -, akik képesek napi 50 üzenetet küldeni.

Ami jó hír a felhasználóknak, kevésbé örömteli a mobilszolgáltatóknak. A rövid szöveges üzenetek hozzák ugyanis bevételük 20 százalékát és - mivel ezeken az utóbbi időben jelentős árcsökkenésen átesett beszéddel szemben jelentős hasznuk van - a profitjuk felét. Richard úgy véli, a cégeknek nincs legális lehetőségük az újdonság "letiltására", felemelhetik az adattovábbítás rájuk eső részének díját, de ezt nem tehetik egyoldalúan, csak partnereik felé, így a megnövekedett költségek saját új szol­gál­ta­tá­saikat is megdrágítanák.

Az újdonság sikerének kulcsa, hogy meglovagolják a beindulásakor várható érdeklődés hullámát, azaz elérjék, hogy rövid idő alatt sokan regisztráltassák magukat - és erről meggyőzzék barátaikat is - a szolgáltatásra. Szemben a Skype-pal, amely alapban ingyenes, a Hotxt nem az, ami talán kevésbé villanyozza fel az érdeklődőket, ám az előbbi példája bizonyította, hogy az extra alacsony távközlési kiadások igen vonzók a felhasználóknak, gyors sikert hozhatnak a szolgáltatóknak. Emellett persze a verseny miatt a konkurenseket is árcsökkentésre késztethetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #12
    És ennyi, ott a pont. Csak figyelni kell hogy az agile mikor akarja elküldeni az emeltdíjas sms-t a licensz meghosszabbítására, és gyorsan ki kell törölni a kimenő fiókból :) amióta symbianos telókat nyúzok, én is alig küldök már sms-t, mert van msn mail meg minden ami kell (ha meg valami sürgős akkor inkább rácsörgök az illetőre).
    Egyébként létezik már a push-email nevezetű technológia telókra, ami azt jelenti hogy nem kell letöltened a mailjeidet, hanem azonnal megkapod mint az sms-t.
  • PíszLávJuniti #11
    De az elavult telóra nem tudod felrakni az ehhez szükséges progit.
    Ha meg feltudod rani, akkor már inkább email..
  • Penge4 #10
    Az IRC nehezen váltja ki az SMS-t. Ezzel az erővel az e-mail is.
    Az SMS lényege, hogy a címzett azonnal megkapja még a legelavultabb telóra is, ha be van kapcsolva és van térerő. Ha nincs, akkor amint bekapcsolja/lefedett területre érkezik.
  • Skareb #9
    Sony Erisson P900 + internetelőfizu 30MB-os Pannon + mig33.jar vagy Agile Messenger... ennyi

    Symbian-os oprendszerű telcsikre sok okos megoldás van.Aki megteheti próbálja ki.Én is ezt használom.
  • Munch #8
    Ingyenes üzenetközpont szám nincs, ami működik is? :D
    Jó lenne megint ingyen sms-ezgetni telóról.
  • Hegyikecske #7
    msn kliens? Már nam azért de az msn bármilyen wap-képes telefonról elérhető, é nis hallottam "telepíthető" javas msnről, de ezek nem működtek, és nem igazán ltátam mi értelme van, mikor ez is a wapot használja ugyanugy, mintha a böngésződből wapolnál a telón...
  • Hegyikecske #6
    hát számításaim szerint ha valaki heti mondjuk 25 smsnél többet küld, akkor éri meg... Én nem tartozok ezek közé :) Ha havi 30at küldöm egy átlag hónapba, már az is sok, mms rulz :) csak az meg drága, és azt olcsósítani eszükbe se jut...
  • kvp #5
    Nem ertem, az embereknek meg nincs ilyen szoftveruk? Meg a regi ericssonok is kezeltek a szoveges email-t. A mostani par ezer forintos telefonomban is van email es alap chat, de letoltheto ingyenesen a telnet es forrasban a remote desktop is. (a nagyon olcso t290i-rol van szo!!!) Valahogy ugy erzem a legtobb (pl. nokia) telefonbol szandekosan sporoltak ki ezeket... Nincs valakinek kedve irni egy open source mobil javas msn klienst???
  • ssdb #4
    de ha letöltök egy progt mobilkra kkor az miért me, igyenes u mint a skype? sztem idp kérdése és az lex...
  • BiG G #3
    pont ez fogalmazódott meg bennem is mikor olvastam