71
  • nedudu
    #71
    Az én ócska laptopon is el tudna futni a Vista, de nem fog. Ahogy az XP sem :-)
  • BiroAndras
    #70
    "Hát az tény, hogy az XP-hez képest a Vista csak jobb lehet, de a mérete az ami ledöbbentett.
    Az XP SP2-vel kb 1.5GB. Ez meg 8GB!"

    Én is csodálkoztam rajta, de ha megnézed mennyivel több driver van benne, mint az XP-ben, és hogy a mai driverek milyen mocskos nagyok tudnak lenni, nem is meglepő. Egyébként ha az átlag vinyómérethez nézzük, akkor relatíve kisebb, mint az XP. Amikor először felraktam az XP-t, egy 2 gigás rendszervinyóm és egy 8 gigás másik volt, az XP pedig 1.2 gigát foglalt pagefile nélkül. Pedig már akkor is az átlagnál sokkal jobb volt a gépem. Ma egy 1-2 éves gépben is legalább 20, de inkább 40 giga van, ami bőségesen elegendő. Inkább az olcsóbb laptopokon gond, de azok meg memóriából sem fogják bírni, így marad az XP vagy a 2K.
  • BStage
    #69
    egészen jó kis összefoglaló. Bár éppen az i/o qos kimaradt belőle, de talán aki elolvassa legközelebb már nem hirdeti, hogy nincs benne semmi újdonság csak eye candy
  • Benedicht
    #68
    Vagy lehet olvasgatni: Window Vista Features @ wiki
  • BStage
    #67
    akinek mélyviz kell a vista-ról, ill. a kerneléről az nézze meg ezt appp-t. Vagy nézze végig Mark előadását.
  • remark #66
    Latod pont ezert olvasgatom a hozzaszolasokat, hogy kideruljon mik azok az (szamomra) ertelmes Vista ujdonsagok amiket jol elretettek a (szamomra) ertelmetlenek moge.

    Azon viszont ne csodalkozz ha elso korben a bicska nyilik ki az ember zsebeben mikor hallja a szamara kedvezotlen dolgokat (vista-only dx10, legfelkapottabb ujitas egy haszontalan eyecandy, a hardverigeny megint nő, nemsorolom), az ertelmes ujitasokert meg vegig kell bongeszni par hozzaszolast.

    Ugyhogy, ha az MS celkozonsegebe 90% hozzanemerto es 10% hozzaerto tartozik, akkor nem ertem mit kell azon csodalkozni hogy
    - a hozzaszolasokat bedobok 90%-a nem ert ahhoz amihez hozzaszol (mezei juzer, innen kapod a "szar XP/Vista nem fut jol a P2/128MB RAM konfigomon stb. hozzaszolasokat)
    - a maradek meg hianyolja az ertelmes ujitasokat (ergo (szerinted) "fikaz")
    Such is life.

    Egy olyan osszefoglalo viszont engem is erdekelne, ahol leirjak hogy milyen ujitasok vannak a Vista mélyén, es azt is leirjak hogy az mire lesz jo a felhasznlok és/vagy fejlesztok szamara.
  • BStage
    #65
    erről még nincsenek nyilvános doksik, aki ott volt tavaly teched-en, az látta. Ha majd hivatalosan megjelenik, akkor fent lesz msdn-en a dokumentációja, hogy milyen hivásokkal tudod a kernellel tudatni, hogy mennyi i/o-ra van szükséged.

    "The problem is that while processes and threads have priority levels, the I/O requests they make do not."

    mindez igaz volt az xp-ig, vista-ban már az i/o is prioritásos, ráadásul qos-es.

    "CFQ alapvetően a CPU prioritásból kiindulva ad a processnek I/O prioritást. "

    elég baj az, a kettőnek függetlennek kell lennie, hogy lehessen olyan alkalmazást futtatni ami erősen leterheli a procit, mert számol, de a vinyó elérése nem lényeges, igy az i/o prioritását le lehessen venni nullára, és ugyanez forditva.
  • whitehawk
    #64
    "The problem is that while processes and threads have priority levels, the I/O requests they make do not. As such, a lower priority thread could issue a series of I/O requests that effectively block I/O requests of higher priority tasks."

    ^^MSDN

    CFQ alapvetően a CPU prioritásból kiindulva ad a processnek I/O prioritást. Bár ha jól látom sávszélesség fenntartást nem tud. (bandwidth-preservation)
  • whitehawk
    #63
    Egyébként amiről írtál arról tudnál egy linket adni, mert kiváncsi vagyok?!
  • gforce9
    #62
    Hááát 100e ből notebook? és vistát akarsz rajta? Nem csodálom hogy nem sikerül. :) Ennyiből asztali kategóriában is csak a gépek legalját tudod összehozni, amin épp elmegy a Vista, 100e ft-ből max egy korábbi generációs laptopot vehettél (nem tudom biztosan, de a 10Gb hdd erre utal :) )
    Egy p3-ason meg nem megy a vista, ne csodálkozz :) P1-esen meg nem megy az xp :)
  • BStage
    #61
    "Nyilván az I/O ütemező tudja a QoSt megoldani, hiszen az osztja ki a hozzáférést nemde?"

    vistán ez speciel külön komponens, de ha akarjuk nevezhetjük kiegészitésének is. De ne maszatolj, azt mondam szivesen megnézek egy ilyen qos-es i/o ütemezőt vista-n kivül, erre bedobtad a cfq-t ami egy primitiv i/o ütemező, nem is hallott még a qos-ről, tehát köze nincs a témához.

    "Pusztán az volt a közlés lényege, hogy egy egyszerűbb megoldás is tud jó lenni."

    LOL, ez viszont már a szánalmas kategória. Egyedülálló újitást/algoritmust akartatok vistában, megkaptátok. Le kell nyelni, bukta volt, ennyi, ez a "de egyszerűbb megoldás" nagyon szánalmas ilyenkor már.
  • whitehawk
    #60
    Nem keverem az ütemező és a qos fogalmát. Ha még azt mondtad volna, hogy a CFQt a QoSsal... Pont hogy te beszéltél "prioritásos I/O QoS"ről. Nyilván az I/O ütemező tudja a QoSt megoldani, hiszen az osztja ki a hozzáférést nemde? A CFQ (complete fair queuing) nyilván nem ugyanaz mint a QoS (quality of service), csak arra akartam utalni, hogy egész jól működik az is, még ha nem is a Microsoft szarta a világra. A QoS tudom micsoda. Pusztán az volt a közlés lényege, hogy egy egyszerűbb megoldás is tud jó lenni.
  • BStage
    #59
    LOL, kötelező olvasmány:
    http://www.sg.hu/cikkek/18413/ismet_a_windows_xp_gepigenyerol

    Már akkor is voltak itt hatalmas jósok és szakértők

  • BStage
    #58
    "Egyébként nem hiszem, hogy csak úgy egy progi kérhet sávszélt mert azzal kb DOSolni lehet a gépet ha a programnak arra van kedve."

    csak annyira amennyire dos-olhatja bármilyen program, ha úgy tartja kedve, hogy elkezdi tekerni a vinyót, függetlenül attól, hogy van-e qos támogatás a kernelnek vagy sem. (ill. éppen annyival biztonságosabb egy qos-es kernel, hogy ha akar, akkor fentart magának x mennyiségű I/O sávszélt)
    De valójában egy nem létező dologról beszélsz, a vinyót bármelyik program elkezdheti maximálisan kihasználni, a qos éppen ettől mentheti meg a többi alkalmazást, hogy ne jusson adathoz.

    "Linux alatt van CFQ I/O ütemező ami tapasztalataim egész jól elosztja a lemez sávszélességet."

    csúnyán kevered az ütemező és a qos fogalmát, nézz előbb utána, hogy melyik mit jelent. Az ütemező a prioritásos I/O-t tudja megoldani, ami már a vistában is benne van és pl az indexing service is alacsony i/o priority-n fut, igy nem akasztja meg a többi folyamat i/o-ját. De ennél jóval fejletebb dolog az i/o qos.
  • Migege
    #57
    Sziasztok!
    Nekem az a véleményem, hogy a DirectX 10 simán működne XP alatt, csak nem csinálták meg, hogy vedd a Vistát. Szerintem ha lesz a Vistában is szép kis "Felügyeleti Eszközök" menüpont, ahol majd ki lehet lőni a csicsát, akkor jó lesz. Egyébként most vettem új notebook-ot, és Vistát akartam rárakni, erre nézem, hogy totál nem Vista kompatibilis, most akkor kidobtam több mint 100.000 forintot az ablakon? Mert ugye az átlagos júzer nem tud hiperszónikus gépet venni, és azon nem biztos, hogy elfut a Windows 2010. Lehet, hogy csak SP2 megjelenése után veszem meg... De akkor meg mit használjak addig? Az ubuntu nagyon hülyén ment fel a new-re, mert még nincs rá driver. Remélem gyorsan kiadják. Persze én is csak "kipróbálni" veszem meg. Jah, és a Cedega, amiről beszéltetek ingyenes, csak a grafikus beállítója fizetős. Ez az a progi, amivel majdnem tökéletesen lehet 3d-s játékokat nyomni linux alatt. Írta valaki, hogy miért nincs könnyen telepíthető bővíthetőség. Syanptic, beírod mit akarsz, és kiadja. Ami legjobban megfogott az a 8Gb amit felrak. Nekem 10Gb-ból kell gazdálkodnom! Amellett hogy fog felférni az OpenOffice, meg a többi szükséges, és a szoftverfrissítések? Ha nem dönti meg fogyasztásban az XP-t akkor az a gépigénye miatt lesz...
  • whitehawk
    #56
    Bár ott ültél volna te is a Columbián :D

    Egyébként nem hiszem, hogy csak úgy egy progi kérhet sávszélt mert azzal kb DOSolni lehet a gépet ha a programnak arra van kedve. Linux alatt van CFQ I/O ütemező ami tapasztalataim egész jól elosztja a lemez sávszélességet. De ha jobban érdekel, akkor tesztelem neked..
  • Szefmester
    #55
    "már korábban kijelentették, hogy az első évben a Vistából kétszer annyi fogy majd el, mint annak idején az XP-ből. "

    de csak a másolásvédelem miatt nem pedig mert annyival jobb lenne :P
  • Inquisitor
    #54
    "A Vista moduláris. Már a régebbi win-ek is jórészt azok voltak, csak az egyszerű júzernek ilyet nem adnak a kezébe, mert nem tud vele bánni, ahogy egy GUI nélküli debian-nal sem. Most is a moduláris felépítés a vállalatoknak lett kitalálva, ezért a gyári DVD-ről telepítve nem is válogathatsz."

    Gondolm azért tudod, hogy megfelelő hozzáértésű ember (jóképességű szervizes/rendszergizda) csinálhatott saját telepítési beállításokat Win98 vagy akár XP Home alá is, és gondolom Vista alatt is ez lesz, de ez azokat nem érinti akik nem értenek ennyire hozzá :)
  • remark #53
    "En mindig is Windowst akartam hasznalni, es Windowst is hasznaltam. Aztan ahogy mult az ido, a Windows is megvaltozott, en is megvaltoztam, es egyszer csak eszrevettem, hogy a Windows nem akar engem tobbet kiszolgalni, es az en igenyeim nem fontosak mar. Idokozben elpartolt tolem, es most mas felhasznalokat reszesit elonyben, en kegyvesztett lettem. Most azt mondja, hogy en "mas" vagyok, es en olyasmiket akarok amit nem szabadna, nem kellene, mert ezeket mas se akarja, akkor en minek? De en ugy erzem, hogy a Windows engem cserbenhagyott. Es en nagyon merges vagyok a Windowsra emiatt, elvegre hosszu idot toltottunk egyutt, es nekem eszem agaban se volt szembenezni azzal hogy a dolgok nem mehetnek tovabb ugy mint regen. Nagyon bosszant az is hogy ramsutottek a massag belyeget. Nem jo "masnak" lenni. Kenyelmetlenul erzem magam tole. Ugy erzem hogy mar nem vagyok tagja a "klubnak". Azt is mondjak még hogy nem a Windows rossz, hanem en vagyok a rossz. En vagyok a rossz? En hogyan lehetek rossz, hogyan maradhatok alul egy Windowssal valo osszehasonlitasban? Regen én UGYFEL voltam, csupa nagybetuvel irtak a nevem, es fontosnak ereztem magam! ...de mar latom hogy en nem szamitok. Innen kezdve teljesen mindegy hogy mit tud a Windows es azt hogyan tudja, egyikonknek mennie kell."
    - Anonymus
  • Munkas
    #52
    Szerintem az átlag felhasználónak nem sokat adtak az újabb és újabb Win verziók. Nálam pl. bent a cégnél, még mindig 98 van a gépen (a balfék infósaink hülyeségeit elkerülendő), és simán lehet dolgozni vele. Nagyon kevés olyan dolog van amit itthon megszoktam az XP és az újabb verziójú programok alatt és bent kissé hiányzik.
    Nyilván nem az ésszerűség miatt veszik meg az emberek újabb verziókat, hanem a fogyasztói életformából eredően, ha van egy újabb dolog, akkor kell belőle, mert valamire csak költeni kell a pénzünket, és ezt tudja a MS is :)
  • Balumann
    #51
    Nekem C-media hangkártyám van, de szinte egyik hangkártyánál sem jön elő 5.1 teljesen olyan jól mint XP-n, szóval valami a Vista-ban problémás.
    Én írtam róla egy FAQ-t meg infokat, a Vista Forumba bannernél megtalálhatjátok, akit érdekel.
    Egyébként sok újdonság van a Vista-ban, és nagyon sok dolog sokkal jobb mint XP-n, pl. Aero mellett én 512 memóriával simán tudok mindent csinálni, nem fagynak le a programok, hibátlanul működnek szinte. Igaz hogy semilyen játék nem fut el rendesen, de például a Dark Messiah -nál míg kb. 3 perc volt kilépnem a játékból mert lefagyot tXP-n, itt egyből lerakta a tálcára, és be is tudtam zárni, és nem fagyott utána semmi... (mondjuk az XP-n is szaggat mint az állat, Vista -n nem sokka lrosszabb)...
    Szinte minden XP-snek átkell váltani egy idő után, legfőképpen a DirectX 10 miatt, mert az nem lesz XP-ben. Meg azért biztonságosabb (pl. programoknak nincs admin joguk, meg minden féle baromság), vírusok sincsenek még rá annyi (egyenlőre) :) !
    Ha kijön rá rendes vga driver, és megoldják a hang problémákat sokkal jobb lesz mint az XP, több jól használható dolog van benne
  • strogg
    #50
    A marketinget se becsüld el. Egy linux disztrónak gyak: 0 a marketingje. Ehhez képest csoda, hogy használják:)
    Az m$ marketingről pedig közismert, hogy a hómbert is meggyőzi, hogy vegyen kályhát :)
  • ProClub
    #49
    Egyik barátommal azt mondogattuk, hogy XP után átállunk Linuxra. Már csak azt várom, hogy a Debian kernel frissüljön, mert bizony nem szereti a SATA lemezemet és nincs kedvem kernelt fordítani. Megszerettem az egyszerűségét.

    A Windows 2000 egy király oprendszer volt. Iszonyatosan lassan indult, de ha fölállt és rendesen be volt konfigurálva, nem lőtte le azt semmi.

    Az XP már csak 2-3 óra konfigurálgatás (értsd: szemetek kigyilkolása) után vált oprendszerré. És mit az Isten, elég Windows 2000 érzése volt. Azért váltottam XP-re, mert a fényképezőgép driver nélkül elfutott és nem volt baj vele. De azt is csak jópár év után.

    A Vistát megnéztük, és nagyon nem tetszett. Semmi olyan nincs benne, ami feltétlenül kellene, ráadásul mindenféle bajok vannak vele.

    A baj csak az, hogy néhány szoftver nem hajlandó Linux alá bemászni csak mindenféle bűvészkedéssel úgyhogy azért van még fönt Windows.
  • asysoft
    #48
    Igen, a mérete valóban meglepő, de ez legyen a legkomolyabb gond vele:)
    Ubuntu valóban jó (nekem is fent van, csak nem szeretem használni a lassú GUI miatt (Beryl/XGL meg nem megy Ati driver miatt...), egyébként nem rossz!), bár amíg az alapból nem megy az mp3 lejátszás (úgy tudom ennek jogi akadálya van), addig nem ez lesz a felhasználóbarátság mintaképe...
  • asysoft
    #47
    Most, hogy -számomra- véget ért a vizsgaidőszak, fel fogom rakni a Vistát. Majd beszámolok a tapasztalatokról, előzetes változatok alapján nem számítok komolyabb gondra:)
  • Athlon64
    #46
    Hát az tény, hogy az XP-hez képest a Vista csak jobb lehet, de a mérete az ami ledöbbentett.
    Az XP SP2-vel kb 1.5GB. Ez meg 8GB!
    Azért ennyit nem fejlődött!
    Na persze olcsók a vinyók, de akkor most majd egy nem is kicsit nagyobb particiót kell C-nek adni...


    Mindenesetre megnéztem a www.ubuntu.hu -n található első magyar ubuntu konferenciát és az elhangzottak alapján ez a disztib arra törekszik, hogy minnél felhasználóbarátabb legyen. Emellet megjelölnek bizonyos verziókat melyek 5 év suport-ot kapnak, így komolyabb felhasználás esetén sem kell attól tartani, hogy ha problémáim lennének akkor arra esetleg egy újjabb verzió telepítése lenne az egyetlen megoldás...

    És végűl. A WinXP-vel akkor kezdtem megbarátkozni amikor az SP2 megjelent hozzá! Ezen idő után már végre nem nyelt be vírusokat... és stabilabb is lett.
    ...
  • BiroAndras
    #45
    "főleg, hogy a tudomásom szerint a több magos rendszer támogatása sem a legjobb benne."

    Rosszul tudod. Az XP is tökéletesen kezeli a több magot. Nem meglepő, hiszen az NT kernel már eleve többprocis gépekre lett tervezve.
  • NEXUS6
    #44
    Köszi a példát!;)))
  • BiroAndras
    #43
    1. Megpróbálnak rávenni, hogy vedd meg? Naná, hiszen ebből élnek. Ezt teszik a mosópor meg intimbetét gyártók, meg mindenki más is.
    2. A Vistában "optikai tunning" csak az Aero. Ugye nem gondolod, hogy ennek a emgírása volt 5 évnyi munkája több ezer fejlesztőnek. A legtöbb fejlesztés pont hogy nem látszik, és ezért nem tudnak róla a tájékozatlan népek. Úgy is mondhatnám, hogy akinek fekete-fehér TV-je van, az ne csodálkozzon, hogy nem lát színes adást.
    3. Igen, elképesztően bonyolult, ezért is csúszott ennyit. De mégis összehozták, és most egész jól működik. Lehet, hogy mégis tudnak valamit az MS fejlesztők?
    4. A Vista moduláris. Már a régebbi win-ek is jórészt azok voltak, csak az egyszerű júzernek ilyet nem adnak a kezébe, mert nem tud vele bánni, ahogy egy GUI nélküli debian-nal sem. Most is a moduláris felépítés a vállalatoknak lett kitalálva, ezért a gyári DVD-ről telepítve nem is válogathatsz.
    5. Sokkal stabilabb és biztonságosabb, mint a korábbi win-ek. A kernel is a 2003 Server-en alapul, ami már bizonyított. A biztonságot is rengeteg fejlesztés szolgálja. Jelenleg driver problémák miatt vannak gondok, főleg 64 biten, de ez idővel megoldódik. Az XP is hasonlóan indult.
  • strogg
    #42
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
    Már megint flame az egész.
    Basszus. Linuxos vagyok. Hol érdekel engem a vista? (megmondom;sehol). Akkor minek kezdjek itt kötözködni? Én szerintem xopás. Mások szerint a linux az. Mindenki legyen már végre boldog a saját gépével, és kalap-kabát. ráadásul a frászért kell a "napi m$ hír" -re reagálni. Tudjuk jól, hogy csak azért iródik, hogy "nehogy véletlenül elfelejtsd kinek tejelj!".Minek kell ebbe belemenni? Ennyi időtök van? Vazze, ha igen, akkor csiszoljátok a linuxotokat, (bár sokat nem kell rajta) vagy írjatok doksit, how-tot, vagy tudomisén. Nagyon tele a hócipőm, hoyg 1: kevés az értelmes cikk, de mivel az informatikában a naprakészség alap, ezért el kell olvassam 2: állandóan csak ezt a baromságot olvasom hozzászólásokként, ahelyett, hogy olyan színvonal uralkodna, hogy tanul belőle az ember. Ráadásul a 10. éve nem nyomok wint, nekem pl: értékes a jó meglátás a témában.
  • BStage
    #41
    "Hát a w2000 annak idején elég nyögvenyelősen indult, szal ahhoz képest minden jól sikerül."

    Már csak arról az "apróságról" felejtkeztél el, hogy a vista még nem kapható végfelhasználóknak, nem kapható még oem-ben és a reklámja sem indult még be. Ehhez képest nagyon durva, hogy eladtak annyit belőle mint az xp-ből...
  • BStage
    #40
    "Milyen bonyolult algoritmusokra gondolsz? "

    mondok neked egyet. Prioritásos I/O QoS. Vistán megoldható, hogy egy program meghatározza, hogy mekkora I/O sávszélességre van szüksége. Pl a media player lekérdezi a lejátszandó file bitrátáját egy kicsit hozzárak és jelzi a kernelnek, hogy neki folyamosan mondjuk 800 kb/s-re van szüksége a vinyóról. Közben elinditasz egy másolást gigabiten és nem engedi a kernel, hogy annyi vinyó sávszélt elvigyen a másolás, hogy megakadjon a videó...

    És még ezer ilyen dolog van benne, amiről az átlag user semmit nem tud, csak az eye candy-t látja, aztán nekiáll fröcsögni új hűtőrácsokról...

    Kiváncsian várom pl. ezen algoritmust linuxon vagy éppen osx-en.

    De régebben kibeszéltük már a smartboost-ot is, hasonlóan egyedülálló megoldás.
  • codylcran
    #39
    Off :"Gondolj bele miért nincs olyan állat, aminek minden apró kis funkciójára külön szervecskéje van, külön a húsemésztésre, külön a zöldségevésre, egy agy a szexre, egy a vadászatra és így tovább" - Ez elég idióta példa volt.Nem tudom te hogy vagy vele , de amióta én mikroszkópos és makroszkópos antómiát is tanulok , rá kell jönnöm, hogy igenesis mindenre van egy szervünk, csak apróbb sejtcsoport formájában és a klasszikus szerv kifejezés már értelmét veszti.

    Amúgy , én már régóta nyomon követem a vistát , beta állapotok óta és el kell mondjam, hogy csak akkor lett kékhalálom a szanaszét buzeráltam a rendszert , vagy rossz volt egy driver. De ez még csak beta korszakban fordult elő. A programok gyorsabbak , az ablakok nem lassulnak be ha már több van nyitva . A játékok sem azért lassabbak mert a vista több memót eszik, mert ha elindítok egy gammát , akkor 1.ramot 2.aero off-erőforrást szabadít fel a futó programnak. Itt még a driver ellátotsággal van gond. Ez nem az ms hibája. Valaki itt írta ,hogy a live hangkártyáját nem ismerte fel. A creative weboladlán fennt van hogy not officialy supported , és nem tudsz még letölteni win updateról drivert hozzá mert nem raknak beta drivert oda ,ill. ha kész lesz majd elérhető lesz onnan is , így ha valaki Vistát rak fel, akkor majd le fogja automatikusan szedni és felrakni. Semmivel sem rosszabb , mint az XP. Viszont sok olyan hasznos dolog van benne amit, aki egyszer ránéz még nem fogja látni.
  • turul16
    #38
    Milyen bonyolult algoritmusokra gondolsz? Ha lehet ne MS. marketing neveket mondj, hanem az algoritmus leírására vonatkozó linket.

    Én hogy őszinte legyek kételkedek abban, hogy olyan fű de különleges algoritmusok lennének, főleg, hogy a tudomásom szerint a több magos rendszer támogatása sem a legjobb benne.

  • NEXUS6
    #37
    Akkor maradjunk az autós példáknál:
    Gondolj bele, hogy egy kocsinál történt egy erős ráncfelvarrás, vettél egy szuzukit 2 éve, és próbálnak presszionálni, hogy cseréld le a kocsidat -igaz neked ez valójában nem érdeked. Csak arra próbálnak rávenni, hogy egy drágább kocsira, tovább fizesd a részletet.
    Igaz hogy az új kocsiban nincs benne a beígért új motor, a biztonság is annyit fejlődött hogy most már az anyósnak is jut szériában légzsák, viszont rengeteg az optikai tuning: új lámpák (wow), új hűtőrács (wow), metálfény (wow), és a non plusz ultra: gallytörő (ááááááá). Mindezekért cserébe minimálisan kell többet fizetni, természetesen a régikocsidat jelentősen kevesebbért számítják be.

    Ja és mellesleg sokkal többet fogyaszt a verda, bocs.

    A vista egyébként télleg annyira bonyolult, hogy az a csoda, hogy működik egyáltalán.
    Egy integrált (nem modul alapú) rendszer bonyolultságának van egy optimuma, és a környezet függvényében a működő képességének egy határa, mind az űrsikló, mind a vista ezen a határon egyensúlyoz. Ha a környezet nem változik lényegesen, egyik sem lesz stabilabb, vagy biztonságosabb, bármennyi fejlesztést is tegyenek bele (és ilyenkor lehet szídni -minden alap nélkül- a hw gyátókat, meg a 3rd party sw fejlesztőket).

    Gondolj bele miért nincs olyan állat, aminek minden apró kis funkciójára külön szervecskéje van, külön a húsemésztésre, külön a zöldségevésre, egy agy a szexre, egy a vadászatra és így tovább.
    Ezekbe a rendszerekbe viszont rengeteg különálló, egymással nem kompatibilis alrendszert integráltak, a működésükkor keletkező hibák (zaj) előbb-utóbb eccerűen működésképelenné teszik őket.

    Persze lényegesen lehet javítani a működésükön, ha bizonyos rendszereket egyszerűen kihagynak belőle: a vista sok beígért fejlesztése így maradt ki, vagy az űrsikló mentőrendszere. Csak ugye ezek a hiányosságok, előbb utóbb előjönnek.
  • Athlon64
    #36
    Hát én egy gépet véltem kivenni a cikkből, mármint amire telepítve is volt és lessz egy folytatás amiben egy másig gépre liszenszeli majd, ha megy a dolog...

    Viszont!
    Hajrá Ubuntu Linux!!!
    Áprilisban jön a következő verzsön! (6 havonta 1 új orendszer...)www.ubuntu.hu
  • zuza
    #35
    Maradok inkább az XP-nél.a Vista csak zabálja a géped erőforrásait
  • wanek
    #34
    "1 gépen letesztelni és az alapján véleményt írni... nos az az indexes cikk röhej véleményem szerint" - mintha 2 gépről lett volna ott szó...
  • Vorpal
    #33
    Ma egy átlagos autó többet tud mint az ürsikló a kezdeteiben,
    és mégis az ürben járkált, szóval elég szar a példa.

    Itt nem az a kérdés, hogy mennyit tud, hanem, hogy mennyivel tud többet.
    Ha 3 éves lennél neked is bonyolult volna az összeadás.

    Ha arra épitek amit mondasz, akkor arra kéne rájönnöm, hogy a Vista olyan
    bonyolult, hogy örülnöm kéne, hogy az az egy két plusz funkció benne van.
    Hát ezért megéri még 150ropit kifizetni ...
  • gforce9
    #32
    Meglepő, hogy viszonylag jól fogy vállalati körökben, bár gondolom itt beletartoznak a szoftverfejlesztő cégek is, akiknek szinte "kötelező" megvenni, ha talpon akarnak maradni. Ezzel szépen lehet csinosítani a statisztikát :)

    Egy olyan oprendszert aminek a s*ggén még ott a tojáshéj, 1 gépen letesztelni és az alapján véleményt írni... nos az az indexes cikk röhej véleményem szerint. Bár ugyanebbe a kategóriába tartoznak az vitáról áradozó írások is.

    Én itthon kipróbáltam a pistát, gyorsabban futott a gépemen mint az xp.. igaz ette a procit meg a memóriát, dehát azért vettem a gépet, hogy ki legyen használva, ne pedig várjak a gépre, hogy nyíljon már meg az a k***a start menü, mint xp alatt oly sokszor. (2500+barton, msi k7n2 delta ILSR, 2x512DDR400 dualban, ati9800pro) Se a telepítés alatt, se utána nem volt gondom az általános alkalmazásokkal. Természetesen előtte utánanéztem, hogy a rendszerközeli progikból mi az ami megy vele (vírusirtó, cdíró progi, daemon stb...) Egyedül a hangkártyát nem ismerte fel alapból. Mondtam neki: keress a neten drivert hozzá! Keresett-talált, azóta hiba nélkül megy.
    A játékok tekintetében vegyes a kép. Valamit sehogyan se tudtam elindítani, hol a dx-et hiányolta, hol mást.. :) Valmi elindult, de laggos volt. Volt olyan is, ami gyorsabban futott mint xp alatt.
    A hangfelismerés egészen korrektre sikerült benne szerintem. Tetszett az új szervezésű startmenü, az intéző, az aero felület, ez utóbbi sokkal átláthatóbb kezelhetőbb mint az elődei.
    Az IE7 sokkal gyorsabb sztem, mint a 6, bár mondjuk ez nem érdem :D
    Ami nem tetszett az az, hogy túlságosan azt akarja a pista, hogy tároljam úgy az állományaimat, gondolkodjak olyan rendszer szerint, ahogy az MS szerint logikus. A start menü, az intéző is effelé mutat. Ez engem mindig is zavart már az xp-nél is.

    Összességében, nekem személy szerint tetszik. Sok olyan apróság került bele, ami kifejezetten használhatónak bizonyult, bár tagadhatatlan, hogy van benne szemét is rendesen :)

    Végülis mindegy, mert az enyém is csak 1 teszt ez alapján én biztos nem könyvelem el, hogy a pista kafa és nem írnék róla ez alapján egy áradozó cikket... Majd ha nem csak beta driverek lesznek alá, illetve a szoftvergyártók már a pistát is alapul veszik fejlesztésnél, akkor lehet ténylegesen objektív összehasonlító véleményt mondani akár az xp-vel akár más oprendszerrel szemben. Amikor kijött az xp azzal is volt nyűg rendesen, mindíg van. Átállást siettetni nem kell, ejj ráérünk arra még :)

    Egyébként olyan gépet találni, amin az egyik oprendszer szépen fut, a másik meg valami oknál fogva szétfagy nem nehéz :)


    Nem Wanek, nem neked írtam a fentieket, vedd úgy hogy ez az iromány itt sincs! Ne is reagálj rá mert nem érdekel.

    A többiek kövezhetnek :) A további szép napot :)