Gyurkity Péter

Az USA nem emel kifogást a Vista kapcsán

Egy akadályon már sikeresen átjutott a Microsoft új operációs rendszere: az amerikai igazságügyi minisztérium szakértői bizottsága nem talált kifogásolnivalót a Windows Vista és az Internet Explorer 7 szoftverekben.

A szoftvercég fejlesztéseit vizsgáló és a fejleményeket féléves jelentésekben összefoglaló bizottság a héten közzétett legfrissebb anyagában az áll, hogy nem látnak semmilyen kivetnivalót az operációs rendszerben és a böngészőben. A májusi jelentés óta ugyan kéttucatnyi panasz, kifogás érkezett, ám ezeket végül nem találták megalapozottnak, így az Egyesült Államok nem támaszt akadály a szoftverek megjelenése előtt.

A technikai bizottság az igazságügyi minisztérium 2002-es végső határozata alapján kíséri figyelemmel a Microsoft tevékenységét. Elsődleges feladataik közé tartozik annak megvizsgálása, hogy a konkurens cégek fejlesztései milyen módon jelenhetnek meg a Windows operációs rendszerekben, mennyire könnyítik meg számukra a kompatibilis szoftverek elkészítését (MCPP program), illetve milyen pontos és részletes az ezt lehetővé tévő dokumentumhalmaz. A legújabb vizsgálatok azzal a konklúzióval zárult, hogy a Microsoft sokat tett a követelmények betartásáért, ennek köszönhetően pedig nem találtak kivetnivalót a két fejlesztésben.

Külön programot állítottak össze a szoftvereknél szükséges módosítások automatizálására. Az ISV Settings Manager segít végrehajtani a regisztrációs módosításokat, ennek révén pedig a szoftverek a Windows XP és Vista alatt egyaránt megfelelő módon jelennek meg és végzik dolgukat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium tehát nem emel kifogást a Vista és az IE7 kapcsán, ám ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy Európában is sikerrel veszik az akadályokat. Az Európai Bizottság legutóbb kilenc napos haladékot adott a cégnek, hogy egyeztessen a változásokról, ez a haladék csütörtökön jár le. Korábban a biztonsági cégek emelték fel hangjukat a Vista megoldása ellen, ennek kapcsán a Microsoft változtatni kényszerült. Dél-Korea eközben szintén saját verziót szeretne, a változások érintenék a keresőmotort, a biztonsági funkciókat, a beépített böngészőt, valamint a dokumentum formátumot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #22
    "Kár, hogy a level 0 DOM nem w3c ajánlás..."
    Nem, de ugyanannyira hozzájárult a DOM-hoz mint a Microsoft (mellesleg a Sun, a Netscape, az IBM is benne volt a DOM1 fejlesztésében).

    "Egyébként meg érdemes ezügyben a w3c-n körülnézni."
    Dave Winer, UserLand Software, Inc.
    Don Box, DevelopMentor
    David Ehnebuske, IBM
    Noah Mendelsohn, Lotus Development Corp.


    Ergó az IBM, a Lotus, a DevelopMentor, a UserLand Software Inc. (az előbb általam emlegetett emberke is itt dolgozott) is a W3C égisze alatt közösen dolgoztak - ugyanúgy mint a Microsoft.
  • BStage #21
    "The Level 0 DOM "

    Kár, hogy a level 0 DOM nem w3c ajánlás... Mikor ajánlás lett belőle, akkor jópár csak IE-s rész került bele, gyk. részben az ie funkcionalitását dokumentálták le ajánlásként és később ezer féle ie-s bővitményből lett w3c ajánlás.

    "vagy a SOAP
    http://www.xmlrpc.com/stories/storyReader$555 "

    Köszi, hogy igazolod az állitásomat vele...
    Egyébként meg érdemes ezügyben a w3c-n körülnézni.
    (azt már csak halkan jegyzem meg, hogy azóta Don Box is microsoftos lett)
  • Dj Faustus #20
    "mint pl a DOM"
    "The Level 0 DOM was invented by Netscape at the same time JavaScript was invented and was first implemented in Netscape 2. It offers access to a few HTML elements, most importantly forms and (later) images."
    Forrás: QuirksMode - Level 0 DOM.

    "vagy a SOAP"
  • BStage #19
    "Melyikeket?"

    olyan pitiáner ajánlásokat, mint pl a DOM (az összes konkurens böngősző programozásának alapja) vagy a SOAP (a teljes webservice piac használja) de jelenleg is több tucatnyi tervezetben van benne a ms, keress rá a w3.org-on...
  • Dj Faustus #18
    "jópár w3c ajánlás ms-os termékek már korábban implementált funkcióit dokumentálta"
    Melyikeket?
  • GABOR16 #17
    Kicsit off, de:
    Hihetetlen, hogy ennyi idővel az IE6 megjelenése után még mindig ilyen szánalmasak a szabványok terén a M$-ék. A konkurenciájuk meg az utóbbi időben meg eléggé elkezdett fejlődni, és egyre jobbak a szabványok terén.
    Remélem az EU kitart a korlátozott Windowsok kényszerítése mellett. Sokszor már csak azért az M$ termékeit használják az emberek, mert az kompatibilis mindennel, vagy éppen az érhető el alapból.
    Miért nem terjedt el a 64-bites XP, annak ellenére, hogy elvileg gyorsabb? Egyszerüen mert nemvolt kompatibilis, és sok korábbi program, diver nem ment alatta.
    Ilyen feltételekkel más operációs rendszer sem képes meghódítani a piacot megfelelő háttértámogatás nélkül. De ha minden jólmegy talán hamarosan ezen a fronton is beérik a konkurencia, hisz itt is rengeteg területen javultak az utóbbi években. Nagyából 2002 óta figyelem őket igazán, és látom, hogy egyre jobbak.
    1 dolog azomban biztosnak látszik: ha rajtam múlik a WinXP az utólsó win amit használtam. A konkurencia számomra már kielégítő, erről már csak a család többi tagját kell meggyőzni.
    Vagyis a Vistától szeretném megkímélni a gépemet, ha már magamat majd úgysem fogom tudni, ugyanis, rengeteg helyen fogok valószínűleg találkozni vele, mert a családban egyedűl én értek a gépekhez annyira, hogyha valami baj van mennemkelljen segíteni helyrehozni. Minemondjak kellemes mikor az egész hétvégém azzal megy el, hogy több helyre is elmentem "javítani" valamilyen problémát (ami sokszor vírus, windowsösszeomlás, vagy éppen hardveres probléma).
    A múltor pl egy olyan gépet csináltam ami annyira poros volt belűl, hogy a portól már besem tudott indulni (ellehet képzelni). Kipucoltam, és minden hiba nélkül működött.
    A vége erősen off volt. Elnézést..
  • BStage #16
    "Amely ajánlásokat ha betartanák a böngészőkészítők, akkor a webfejlesztőknek sokkal egyszerűbb lenne a helyzete. "

    akkor olvasd el mégegyszer mire irtam... nem az a kérdés, hogy jó lenne-e, ha mindenki betartná az ajánlásokat, hanem, hogy röhögő görcsöt kapok-e, ha valaki komolyan gondolja, hogy egy AJÁNLÁSOKAT készitő cég FELLÉPNE valaki (már, ha a ms-ot valakinek lehet nevezni) ellen... (az már csak hab a tortán, hogy jópár w3c ajánlás ms-os termékek már korábban implementált funkcióit dokumentálta)
  • Penge4 #15
    Lehet, hogy olvassa valami M$ nagyfejes az SG-t és majd félretesz neki egy ingyenes Vistára jogosító campus utalványt.
    Szeretik a hosszú nyelvű usereket.
  • Cleawer #14
    Kívánom hogy egyszer fogd fel azt amit irsz.
    sajnálom hogy nem te vagy a képen
  • szombi #13
    NEKEM NEM VOLT EDDIG KÜLÖNÖSEBB GONDOM AZ IE6 - AL!

    Látván azonban az IE7-et, én is azt mondom, hogy k* sz*r!
    Teljesen barátságtalan a kinézet, az elrendezés meg minden.
    Az egy csoportba kerülő ablakok között egy felső sorban kell váltani,
    hülyén van maga a címsor, és az egész nem gazdálkodik rendesen az ,,értékes'' monitorfelülettel.
    Ilyen szempontból az IE6 is hagy kívánnivalót, de bizonyos megközéssel azt át lehet rendezni. az IE7-et nem!
    Ha netán Vista telepítésére vetemednék, akkor valszeg mást fogok használni, hacsak ki nem adják az ,,IE6 alternative''-ot...