Gyurkity Péter

Megkezdődik a nagyméretű LCD tévék térhódítása

Szakértők a kínálat drasztikus megugrását valószínűsítik azt követően, hogy az első és második legnagyobb gyártó, a Samsung és az LG.Philips szinte egy időben jelentették be új gyártósoruk beindítását.

Az új, hetedik generációs gyártósorral mindkét vállalat a nagyméretű, 40-47 hüvelykes LCD kijelzők (televíziók) gyártására rendezkedett be. A Samsung esetében ez már a második ilyen üzem, míg a vetélytársnál az első, de állításuk szerint ez utóbbi méreteivel maga mögött hagyja a riválisokat. Szakértők egyetértenek abban, hogy az első két helyezett erőfeszítései révén megugorhat a kapacitás, ami az idei évben túlkínálatot és idővel nyomott árakat eredményezhet. Amennyiben ez valóban így lesz, belátható időn belül valóban megkezdődhet a nagyképernyős LCD televíziók térhódítása.

A Samsung novemberben kezdte meg a Line 7-2 névre keresztelt hetedik generációs gyártósor tesztüzemét. Ez két hónapig tartott, és a közlemény szerint végre beindulhat a sorozatgyártás. Ez kezdetben havi 45 ezer darab lemezt jelent, amit az év második felében megkétszereznének. Ily módon a Line 7-2 90 darabot állítana elő havonta, amit a Sony-val közösen működtetett első gyártósor jelenleg 60 ezres kapacitásának megnövelésével összesen 165 ezer darabot jelent majd. Minden egyes lemezből nyolc darab 40 hüvelykes kijelző készül el, ami tehát az év végére 1,32 millió havi darabszámot jelent.


Az LG 55 inches (~140 cm-es képátlójú) multifunkciós LCD tévéje

Az LG.Philips P7 nevű gyártósora szintén a napokban kezdi meg a teljes üzemet. Közleményük szerint kapacitása a harmadik negyedévben szintén 45 ezer darab lesz, amit 2007 elejére kétszereznek majd meg. Jelenlegi, hatodik generációs üzemük Gumi városában 32, illetve 37 hüvelykes kijelzők gyártására rendezkedett be, míg a pajui új gyártósor esetében már átállnak a 42 és 47 hüvelykes utódokra. Az itt gyártott "lemezek" mérete 1950 X 2250 mm, amiből nyolc darab 42, vagy hat darab 47 hüvelykes kijelző készül.

A költségek miatt csak igen kevesen engedhetnek meg maguknak ilyen kategóriájú beruházást. A Samsung több, mint 4 milliárd dollárt költött új gyártósorára - persze volt is miből, hiszen bejelentésük szerint forgalmuk 2005-ben meghaladta a 10 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #58
    TV-be
  • dez #57
    Létezik olyan, hogy HD-Divx-es DVD-lejátszó.
    A DVI kimenet egyszerű kábellal összeköthető a HDMI-vel. (Utóbbi felülről kompatibilis. De a hangot ilyenkor külön kell vezetni. Ha egyátalán a TV-ben akarod vezetni.)
    Vagy komponensben (nem kompoZIT videóban!) is össze lehet kötni már az újabb kártyákat (kábelt külön kell venni valahol), az is elég jól átviszi a HD-s képet.
  • dez #56
    Már nem kell 3+GHz-es proci hozzá. Elég, ha van egy R9xxx-ed, vagy egy GF-ed fx-től fölfelé (új driverrel, PureVideo Decoder nem kell hozzá). (És telepítetted a WMP10-et a HW-gyorsítós WMV9-es peccsel. [Utána már pl. BSPlayer is viszi.])
  • dez #55
    Te hol láttál 19" fölött 4:3-as LCD-TV-t?
  • dez #54
    Khm, találomra kiválaszottak 1-1 cuccot. Közben a piacon van alapvetően több fajta LCD képernyő, azon belül x generáció, és a hozzá adott képfeldolgozó elektronikából is jópár fajta. Plazmánál kb. ugyanígy.
  • dez #53
    Plazmából nincs 2m alatt HD-s (csak 852 x valahányas), csak LCD-ből. És annak már ára is van, persze, ha tellik rá...
    Az olcsóbb plazmák képe szerintem rosszabb, mint a legjobb LCD-ké, és utóbbiak még mindig olcsóbbak.
  • Berber #52
    Szóval leszedtem. A TFT monitoron 1200-nál igen szép volt. Mondom ráteszem lemezre, aztán be a dvd lejátszóba és rá a plazmára, megnézzük milyen. Hát ezeket felejtsétek el!
    1, Nem lehet HD formátumot konverzió nélkül írni.
    2, A néró 4 órán át ügyködött, hogy felvéssen, egy HD szerü dolgot, ami mp4 és nem olvassa a DVD lejátszó.
    3, A számítógép is akadva olvassa vissza! Sávszélesség hiány!
    4, A konverzió miatt 30%-ot csökkent a mérete!
    5, A TV nem köthető össze HDMI kábellel az sz. géppel(nem is kapható kábel).
    6, Sőt, csak analóggal köthető= mintha DVD-t néznék.
    7, Hiába tudja a TV a HD-t, A DVD lejátszók a fasorban sincsenek.
    8, Hiába tudja a számítógép, azt érdemben nem juttatom bele a TV-be.


    Más. Én nem vennék projektort a helyedben. Semmiképp.
  • BiroAndras #51
    "csak a letöltés hogyanjára nem jövök rá az istennek se!"

    Simán leszedhető pedig. Kattints valamelyik képre, és kapsz letöltős listát.
  • BiroAndras #50
    "A PC meg a TV valahogy nekem nem igazán jön össze, de te tudod."

    Azért jó, mert nem kell külön drága TV-t venni, és nem kell helyet találni neki.
    És még felvenni is lehet.

    "Én inkább vettem egy 1600x1200-as TFT monitort meg egy 7800GT-t és élsimítva nézem a 40cm-re lévő monitort. Így elég nagy a kép :)"

    40 centiről nekem is elég, bár nekem csak 1280x1024-es 19''-es TFT-m van.
    Viszont ha az ágyból nézem, vagy ha többen mozizunk, akkor már jó lenne egy 2-3 méteres képernyő.

    "Igazából azért gondolom feleslegesnek a TV vásárlást, mert a WMV-HD / Blúréj lejátszók / PS3 csak egy év múlva lesznek itthon elérhetőek, addigra meg egy korrekt HDTV-t megkapsz 500k körül."

    Nem TV-t akarok, hanem projektort. És igazából most kéne. Csak azért követelmény a HD felbontás, mert hogy jövőre már kelleni fog, egyébként ellennék én 1280x1024-en is.

    "Egyébként régen én sem voltam beizgulva a HDTV-re, de amióta a monitoron mézegetem a WMVHD filmeket én is nagyon szeretnék egyet venni"

    Én is így jártam.
  • BiroAndras #49
    "16:9-es TV-t akarsz venni???"

    TV-re semmiképp, mivel hogy a TV adás 4:3-as. Csak filmhez kell a 16:9.

    "Mert akkor hülyeség az 1280*1024.... akkor 1280*720 az ideális.... A plusz pixelek ebben az esetben nem számítanak..."

    Játéknál, meg TV-nél jó az a plusz pixel.