Gyurkity Péter

A technológia imádatától óv a pápa

Saját tudása és a technológiai fejlődés helyett Istenbe kellene helyeznie a tudását a világűr meghódítására is készülő emberiségnek, amelynek egy része a bőség korában is szegénységben él - hangsúlyozta a pápa karácsonyi üzenetében.

Hagyományos karácsonyi üzenetében a pápa elsősorban békét és nyugodt életet kívánt a Föld forrongó gócpontjain élő embertársainknak, de ennél is általánosabb témákra is kitért, amikor arra figyelmeztetett, hogy a technológia túlzott imádata megbosszulhatja magát. Az embernek szerinte továbbra is a Mindenható a mentsvára, nem pedig saját tudása, amely kétségkívül sokat bővült az elmúlt korszakokban.

XVI. Benedek a hívők ezrei előtt megtartott beszédében azt kérdést tette fel, hogy vajon a harmadik évezredben van-e még valamilyen jelentősége a Megmentőnek? Az emberiség, amely elérte a Holdat, javában készül a Mars, a távolabbi jövőben pedig a világegyetem meghódítására, a génállomány java részét is megfejtette, az internet és az interaktív kommunikáció révén pedig az egész bolygót egy globális faluvá varázsolta, jobban tenné, ha továbbra is szem előtt tartaná saját korlátait, és nem bízná magát túlságosan saját kreálmányaira, amelyek ugyanazon korlátoktól szenvednek.

A pápa szerint miközben az ember a 21. század elején saját sorsának kovácsaként tűnik fel, minden korábbinál nagyobb szüksége van lelki támaszra, segítségre, mivel sokan még mindig szegénységtől, éhségtől és háborúktól szenvednek. Embertársaink jó részét sújtják a villongások, a faji és ideológiai ellentétek, a fizikai és lelki terror, éppen ezért egyetértésre, közös munkára és elsősorban párbeszédre van szükség. Az imáját arab nyelven is tolmácsoló Benedek a három monoteisztikus, vagyis az egy istenben hívő vallás, a kereszténység, a zsidó, valamint a muzulmán hit összefogását sürgeti, amely véleménye szerint sok problémára megoldást nyújthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #307
    Vallásos lehetsz az egyház nélkül is, és mindaz, amit a fejlődés fékezéséről leírtál, csak az egyházra igaz.
  • eax #306
    "Az elmúlt pár évtizedig az emberek többsége valllásos volt mégis képesek voltak az innovációra."
    Igen, a vallas az utobbi par evtizedben mar nem kepes ra, hogy (minden teruleten) megakadalyozza, legtobbszor csak lassitani tudja, azt viszont teszi is, minden erejevel. Az elotte levo par evszazadban kepes volt, a vegeredmenyt mindannyian ismerjuk.

    "amúgy a mai világban ugyanúgy irányítják az emberek gondolatait"
    Pontosan kik, hogyan, es milyen iranyban?

    P3h3ly: UTFG, plz.
  • Petys #305
    Hát énsem nagyon szívlelem a pápát (ezt már 1x leírtam), és nem értem meg h miért imádják annyian, hiszen ő is csak egy ember, és magát a katolikus egyházat sem nagyon értem, habár vallásos embernek gondolom magam...
    De sztem a pápa nem a technológia fejlődésétől hanem annak az imádatától akar óvni minket, és ezek között azért van egy pici különbség...
    Sztem a vallás és a tudomány teljesen összeegyeztzethető... (nemcsak sztem, hiszen vannak jószámmal vallásos tudósok is...)
  • Ronny #304
    amúgy a mai világban ugyanúgy irányítják az emberek gondolatait. Azt hiszem az nyílvánvaló, hogy NWO megvalósulásnak a küszöbén állunk. Annyi a különbség, hogy Jézus egy humánus tanító volt, a mostaniak szándéka biztos, hogy nem tiszta.
  • Ronny #303
    az a gond, hogy a vallásosság nem zárja ki amiket leírtál. Az elmúlt pár évtizedig az emberek többsége valllásos volt mégis képesek voltak az innovációra.

  • BlackRose #302
    Miért jó a fejlődés? Mert az ellentéte a visszafejlődés, vagy jobbik esetben a stagnálás amely kb. egyenlő a visszafejlődésel. Ugyanakor a viszafejlődés egyenlő a kihalásal. Egy másik dolog meg, hogy a természetben nem található semmi ami fejlődés nélkül fennmaradni képes, hogy az élet egyenlő a fejlődésel. Na ezért jó a fejlődés.
  • AnWar #301
    "úgy beszéltek itt az önmagatokba és a fejlődésbe vetett hitekről, mint valami vallásról. Mitől lesz nekünk olyan jó a fejlődés? Te már úgysem éred meg. "

    Miért lesz jó a fejlődés? Mert esetleg, ha megáll a szíved van esély egy difbrillátorral sokkolni, ha bakteriális fertőzést kapsz van rá antibiotikum vagy akár ha mondanivalód van, azt már nem csak a közvetlen szűk körödbewn tudod kifejteni. Ez csak pár kiragadott részlet abból, hogy miért jó a fejlődés. Az pedig, hogy én a fejlődés most elindított részét már nem érem meg, akkor miért érdekelhet? Talán azért, mert nekem nem mindegy, hogy a gyerekeim, unokáim milyen világban fognak élni, lesz-e pl. lehetőség az öröklött vérzékenység megszűntetésére.

    Ha te leszarod az utánad jövő nemzedékeket az a te dolgod, én nem teszem.
  • P3h3ly #300
    Poén vagy nem poén, de az overkill szó jelentését kifejthetnéd mert én spec nem ismerem és szerintem Indigo is erre próbált célozni.
  • avcom #299
    én pedig a pápa imádatától óvok mindenkit
  • eax #298
    "Lehet csak nekem nem esik le a poén, de nem értem a mondanivalód :("
    Nem poennak szantam. A poennak szant szovegreszeket smiley jelzi --> :) (igen, ezt most poennak szantam :) ).

    "Kérdezzük meg őket, ugyanezt fogják mondani. Az egy másik kérdés, hogy a közel-keleten a vallási fanatikusok által hová fajultak a dolgok, de ebbe most ne menjünk bele, mert nem ide tartozik, és irtó rágós téma."

    Ahogy erzed. Viszont azt meg kell emlitenem, hogy ha az osszes negativ side-effectbe "inkabb nem megyunk bele", akkor a vegen semmi sem marad.

    "Látod épp erről beszéltem az előbb, te is a szélsőségekkel példálózol, bár kifejezetten jó pont hogy azért megemlítetted "normálisabb" többséget."
    OK: a normalisakkal semmi bajom, amig vhol szep csendben gyakoroljak a vallasukat, es azert, mert ok vallasosak, nem kovetelnek plusz jogokat maguknak, nem kapnak csak ezert penzt az adombol, stb. Olyasmitol viszont atbillen a flipflop a fejemben, amikor pl. olyan dolgokba szolnak bele, amihez tavolrol kozuk sincs, termeszetesen csak a sajat igazukat hajtogatjak, az elmult par evezredbol ittfelejtett hatalmuk maradvanyait kihasznalva, es ezzel a sajat vilagnezetuknel tobb nagysagrenddel fontosabb dolgokat hatraltatnak (lasd lejjebb). De emlithetnem pl. az evolucio vs USA-beli iskolak peldajat (ha en odamennek, hogy tanitsak mar azt, hogy az osszes eloleny a Danone Activia joghurtok eloflorajabol alakult ki, akkor valoszinuleg elhajtananak a fenebe, pedig olyan szintu erveket barmikor fel tudok hozni ez mellett is. Oket miert nem?). Es meg sorolhatnam, lehet keresgelni az SG archivumban.
    Pontos statisztikai adataim nincsenek, de ha ez a kisebbseg, akkor szvsz elegge kozel lehet az arany az 50%-hoz.