Berta Sándor

Tudománypártoló szerzői jogot akar Németország

A német parlament jogi bizottsága szakembereket hallgatott meg, akiknek a többsége egyértelműen a jelenlegi szerzői jogi törvények megváltoztatása és a tudomány, illetve a szabad verseny mellett foglalt állást.

"Tudomány ott lehet, ahol piaci verseny van" - jelentette ki Reto Hilty, a müncheni Max Planck Intézet igazgatója. A piaci versenyt viszont az egyre gyakrabban alkalmazott digitális másolásvédelmek és a jelenlegi jogszabályok gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszik. Reto Hilty ezért azt kérte a bizottságtól, hogy enyhítsenek a jelenlegi törvényeken és tegyenek lehetővé úgymond kiskapukat, amelyek hozzájárulhatnának a szabad piaci versenyhez és élénkítenék a gazdaságot.

A szakember javaslata szerint például egy mű szerzője hat hónappal az első megjelenést követően maga dönthetne arról, hogy máshol is megjelenteti-e az adott könyvet vagy szöveget. A fő cél azonban nem a kiadói jogok korlátozása lenne. A Max Planck Intézet Szellemi Tulajdon Részlegének vezetője szerint az új tervezet 52b és 53a paragrafusa gyakorlatilag "őskövület", vagyis semmi esetre sem tekinthető korszerű szabályozásnak. A két paragrafus értelmében például a könyvtárakban, a múzeumokban vagy az archívumokban kötelező elektronikus olvasóhelyek létrehozása és a tárolt anyagokról másolatot csak külön díjazás ellenében, szigorú felügyelet mellett lehet készíteni.

Rainer Kuhlen konstanzi információs szakember, az Oktatási és Tudományos Szerzői Jogi Akciószövetség képviseletében szintén hátrányosnak nevezte az új német szerzői jogi törvénytervezetet és kategorikusan elutasította a digitális másolásvédelmek alkalmazását. A szakember szerint Németországnak tudománypártoló államnak kell lennie, a különböző az egyetemeken és más helyeken megjelenő műveket nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni.

Németországban az elmúlt hetekben figyelhető meg az a folyamat, miszerint enyhítenének a szerzői és a kiadói jogi jogszabályokon. A múlt héten Brigitte Zypries igazságügyi miniszter közölte, hogy fel akar lépni a szerzői jogi perekben felmerülő, gyakran túlzottan magas ügyvédi költségekkel szemben. A tervek szerint többek között törvényben maximalizálnák a kiszabható legmagasabb ügyvédi árakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!