Gyurkity Péter

Automatikus törléseket követelnek a YouTube-tól

A japán JASRAC-csoport a jelenleginél szigorúbb eljárást követel a népszerű portáltól a szerzői joggal védett tartalmak kérdésében. Az indoklás szerint az októberben törölt anyagok jó része ismét felkerült az oldalra.

A JASRAC ezúttal nyílt levélben fordult a portál üzemeltetőihez, amelyben kiemelik, hogy a jelenlegi metódus nem jelent kielégítő megoldást. A tartalmakat birtokló cégeknek és intézményeknek kell ugyanis jelezni az esetleges jogsértéseket, ám a megosztások terjedésével és a megismételt feltöltések miatt ez gyakorlatilag lehetetlenné válik, miközben maga a YouTube ártatlanul meghúzza magát.

Elsősorban ezt a magatartást kérik számon a cégen a japán szórakoztatóipar legfontosabb szereplői, televíziós társaságok, filmstúdiók, animációs cégek, valamint az ezeket tömörítő szervezetek. "Az oldal jelenlegi állapotát figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy a jogsértések ügyében nem ajánlatos pusztán a beérkező jelentésekre támaszkodni, az ilyen eseteket Önöknek kellene megakadályozniuk, elejét véve azok megismétlődésének" - áll a levélben, amelyet a hét elején juttattak el a céghez. Az úgynevezett "Notice and Takedown" metódus tehát a szórakoztatóipar szerint kudarcot vallott, hatékonyabb megoldásra van szükség.

A JASRAC októberben csaknem 30 ezer feltöltött videó azonnali törlését követelte a portáltól, amely meg is történt. Az egyetlen probléma, hogy az eltávolított tartalmak jó része azóta újra felbukkant az oldalon a lankadatlan feltöltői munkának köszönhetően, és ezt ismét az érintett cégeknek kellene jelezni. Úgy tűnik azonban, hogy a másik oldalon belefáradtak ebbe, és egyszer s mindenkorra elejét szeretnék venni a hasonló eseteknek. A YouTube viszont nem kapkodja el az állásfoglalást, mivel ezzel jócskán beszűkülnének a portál lehetőségei és nagy valószínűséggel csökkenne az oldal látogatottsága.

Döntés egyelőre tehát nincs, még azt sem lehet tudni, hogy a YouTube milyen választ küld a panaszosoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #6
    ahelyett h örülnének h valakiket még az ő műsoruk érdekel... Az már önmagába egy büntetés h flash formátumú és nem lehet (legálisan) lementeni mondjuk aviba...
  • HJPOWER #5
    Miért kell mindig szétbas*ni azt ami jó?
  • Tetsuo #4
    Azt meg nem is értem, h az agyontömörített maszatos izé miatt mér vannak kibukva, az max low preview-nak való.. vagyis reklámnak.
  • Mp3Pintyo #3
    "Automatikus törléseket követelnek a YouTube-tól"
    Ez mind szép és jó! De hogyan? Implementáljanak be egy képfelismerő progit ami tartalmazza az összes képkockáját az összes jogvédett anyagnak? Na persze meg még fel is ismeri úgy is ha módosítva van egy kicsit a kép. Jahhhh jó ötlet! :D
  • bakagaijin #2
    A provider sem felelős a tartalomért, amit a felhasználói feltesznek. Igazából azt nem értem, ha egyszer letörölték amikor kérték (nem is egyszer, 30'000x egy hónapban!!! már ez is nagy dolog), akkor mi a gond? Van akiknek semmi sem elég...
  • echo #1
    Szerintem ez egyszerűen ellenőrizhetetlen. Ha más néven van fönn akkor hogy akarják egyszerűen kiszűrni?