Specker Balázs

Hogyan bújtassunk kiberdisszidenseket?

A Torontói Egyetem fejlesztői a héten olyan szoftverrel rukkolnak elő, amellyel a szólásszabadságot elnyomó országokból internetezők is cenzúra nélkül férhetnek hozzá a világhálóhoz.

Az intézmény fejlesztőlaborja arról számolt be, hogy elkészült februárban beharangozott, "emberi jogi szoftverprojektjével". Bár a módszerben még adódhatnak hiányosságok, a készítők állítják, nehéz lesz dolguk lesz a cenzoroknak ha szűrni vagy blokkolni akarják az alkalmazást.
* A szabad világ felhasználói számára nemsokára ingyenes letölthető nyílt forráskódú szoftver feltelepítése után igazi személyes, titkosító - úgynevezett psiphon - szerverré változtathatják számítógépeiket. A gépek tulajdonosai felhasználói hozzáféréseket hozhatnak létre és állíthatnak be, melyen keresztül az elnyomott országokban élő barátaik és rokonaik bejelentkezhetnek hozzájuk. Ezek után jótevőik gépén keresztül - a titkosított kapcsolatnak köszönhetően - már biztonságosan, korlátok nélkül szörfölhetnek a weben. Az egyetem munkatársainak elmondása szerint a meglátogatott oldalak üzemeltetőinek szemei elől is rejtve marad kilétük.

A kiberdisszidenseket segítő alkalmazás automatikusan figyelmezteti a "átjárók" adminisztrátorait hálózati adataik változásakor, így azok rögtön értesíthetik külföldi barátaikat esetleges új webcímükről. A fejlesztőgárda reméli, hogy a közösségi hálózatoknak köszönhetően hamar elterjed majd szoftverük. Úgy vélik, ha az elérést biztosítók csak pár megbízható embernek adják meg címüket, akkor nehéz lesz a hatalomnak beazonosítani és blokkolni a psiphon szervereket.

Azonban a cenzúra a kiberdisszidenseket bújtatokat könnyebben lekapcsolhatja, ha sikerül beférkőznie közösségi hálózataikba, és így azonosítania a másik ország otthoni számítógépe felé irányuló titkosított kapcsolódást. Ezért a szakemberek a manuális ujjlenyomat-azonosítás fontosságát hangsúlyozzák, mivel így kiszűrhetőek a spionok.

A szoftver egyelőre Windows és Linux alá érhető el, a maces verzió jelenleg fejlesztés alatt áll. Az Information Week értesülései szerint a psiphon böngészésre, blogozásra igen, chatelésre, VoIP-ra viszont nem alkalmas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #3
    Igeeen! Remélem működik / fog, vagy akármi és akkor Kína meg a többi ilyen elcseszett hely, mind-mind bekaphatja. (Mármint a kormányuk) Nekem a kinaiakkal amúgy semmi bajom.
  • wanek #2
    Ez már régi nóta. Életképtelen próbálkozás.
  • PíszLávJuniti #1