MTI

Megnevezték az internet ellenségeit

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) közzétette hétfőn "az internet ellenségeinek" minősített országok listáját a kedden és szerdán rendezendő "nemzetközi internetes tüntetés" alkalmából.

Az RSF a következő országokat minősítette idén az internet ellenségeinek: Egyiptomot, Észak-Koreát, Fehéroroszországot, Iránt, Kínát, Kubát, Mianmart, Szaúd-Arábiát, Szíriát, Tunéziát, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt és Vietnamot.

A 2005-ös listához képest annyi a változás, hogy lekerült róla Líbia, a Maldív-szigetek és Nepál, felkerült viszont Egyiptom. Az előbbiek azért szabadulhattak meg ettől a bélyegtől, mert az RSF egy missziója úgy tapasztalta, hogy ezekben az államokban már nem cenzúrázzák az internetet, és senki sincs már börtönben internetes vétség miatt. Egyiptom azért került fel a feketelistára az RSF indoklása szerint, mert Hoszni Mubarak államfő "roppant nyugtalanító tekintélyelvűségről tesz bizonyságot" az internet tekintetében, s mert az egyiptomi hatóságok bebörtönöztek három blog-írót, aki hitet tett blogjában amellett, hogy demokratikus reformokra van szükség az országban.

A "24 óra az internetes cenzúra ellen" címet viselő nemzetközi kampányt ("internetes tüntetést") is a Riporterek Határok Nélkül (francia nevének kezdőbetűivel rövidítve RSF) szervezi. A "tüntetés" kedden GMT szerint 10 órától (közép-európai idő szerint 11 órától) szerdán GMT szerint 10 óráig tart. Az RSF honlapján tájékoztatja az internetezőket, hogyan vehetnek részt a megmozdulásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Karma #3
    Ezt mondd pl. a kínaiaknak... A dolog közel sem ilyen egyszerű!
  • Penge4 #2
    Meg nem tudják korlátozni, hogy ki melyik országból milyen oldalakat érhet el, amióta vannak proxy szerverek, úgyhogy alapból hülyeség az egész.
  • BlackRose #1
    Szédületes, nem tudom elhinni, hogy George W. Bush kimaradt a listáról... :)
    Na vicc nélkül, szerintem hiányzanak az igazi ellenségek, mert ugye az igaz, hogy e felsorolt országokban a Net komolyan visszaszorított dolog, de azért nem tudom elképzelni, hogyan jelentenének veszélyt az Internetre egésszében. Az igazi veszélyt a napról napra omnipotentebb politikusok jelentik, amelyikek irányitani akarják az Internetet, éppen most ülléseztek Athenban.