Berta Sándor

Újabb programot indított Bill és Melinda Gates

A legfrissebb statisztikák szerint jelenleg a világ lakosságának 87 százalékának, vagyis ötmilliárd embernek nincsen internethozzáférése. Ezen az áldatlan állapoton próbál meg most segíteni a a Microsoft társalapítója és a felesége által létrehozott alapítvány.

A szervezet ugyanis olyan fejlődő államokat akar támogatni, amelyekben kevés a számítógép és az internethozzáférés. Az alapítványon keresztül Bill & Melinda Gates erre célra összesen 300 millió dollárt különített el. Elsőként Botswana, Lettország és Litvánia kap összesen 17,5 millió dollár támogatást. Majd a következő hét évben a szervezet a fennmaradó 282,5 millió dollárt osztja szét további 12-15 szegény állam között.

A cél nem közvetlenül a számítógépek megvásárlása, hanem annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy az emberek egyáltalán internethozzáféréshez jussanak, illetve hogy képezhessék magukat. Ilyen lehetőséget jelentenek például az informatikai képzések. Botswanában a helyi kormánnyal közösen az alapítvány öt kiválasztott falut lát el internethozzáférésekkel, valamint számítógépeket is vásárolnak, amelyeket a könyvtárakban és olvasóhelyeken állítanak majd fel. A program költségvetése összesen 1,1 millió dollár.

Lettországban a felajánlott összesen 16,2 millió dollár támogatásból szélessávú és WiFi-hálózatokat hoznak létre. A rendszerek csatlakozási pontjait itt is a könyvtárakban és művelődési házakban alakítják ki. Minden könyvtárat három számítógéppel látnak el, később pedig az alkalmazottak informatikai képzésen fognak részt venni. A szükséges szoftvereket a helyi kormány és a Microsoft biztosítja. Litvánia 200 000 dollár támogatásból gazdálkodhat. Az összegből szintén szélessávú internethozzáférésekkel látják el a könyvtárakat.

A program célja egyértelmű: csökkenteni a digitális szakadékot a szegény és a gazdag országok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #36
    Vicces, hogy ha valaki itt az sg-n egy témában Bill Gates vagy a Microsoft mellett szól egy témában akkor meg kell említenie, hogy egyébként utálja mindkettőt -csak hogy meglegyen az egyensúly.
  • LowEnd #35
    Ráadásul nem az adóból, hanem az adóalapból vonhatja le, azaz, ha az alapítványának átad lóvét, akkor neki bizony kevesebb lesz. Tegye fel a kezét, akinek alapítványa van, vagy alapítványt pénzzel támogatott az adóleírásért!

    na ugye....
  • AljasGetto #34
    Nem is értem amúgy...
    Ha valmi jótét lélek elmegy kampányolni (koncertet ad egy zenész, vagy valami "feleség" csak a nevét használja föl), összegyűjt pár(száz)ezer dollárt valamilyen karitatív célból, akkor azt mindenki szereti, hűűűű de jó arc.
    Ezzel szemben ha valaki a saját vagyonából irdatlan pénzeket - több száz millió dollárt - öl egy alapítványba, akkor pedig megy a "fúj, a köcsög, utálom az arcát, és különben is buzi gazdag, meg leírhatja az adójából, meg deqrv@ jól jár vele", stb, stb...

    Én talán naiv vagyok, de még azt is el tudom képzelni, hogy ennek az embernek a fejében már nem az motoszkál, hogy "de jó lenne még kaszálni néhány millát egy jó kis bújtatott marketing fogással", hanem hogy a maga "szerény" módján próbál valami "jót" tenni. De tényleg, vajon mi okoz neki nagyobb örömet? Ha növeli néhány bázisponttal a részvényei értékét, vagy ha jobb embernek érezheti magát?
    Tudom, kicsit eltúloztam a dolgot, nem ennyire fekete/fehér a dolog, és a fanyalgóknak is igaza van, valószínűleg jól jön az adóból levonás, meg a többi, de egy picit biztosan ott van a jószándék is.
    És félreértés ne essék, én is utálom rendesen a Picipuhát, és vele egyet jelentő Bill Géct, de most azt hiszem, hogy csak egy emberről van szó (hiszen maga a mikrofos is pénzelhetne egy alapítványt, ha jól sejtem)...
  • archkoven #33
    Nekem viszont kimondottan szimpatikus ha egy nagyon gazdag ember nem hivalkodik a vagyonával. Az egyik dolog a nő: szupermodellt kaphatna, neki mégis a jelenlegi felesége kell, valószínűleg mert szereti. Én ezért csak felnézni tudok rá és nem is értem mi lehet ezen a megvetendő.
    Neked az a szimpatikus aki hivalkodik a pénzével mint pl. Donald Trump, akinek még a Boing-jén is aranyból van a mosdó és olyan kurva drága fülbevalót vesz a szupermodell barátnőjének amennyi pénzt átlagos ember egy élet munkája alatt sem tud megkeresni?
    Nem vagyok rajongója Bill Gatesnek, de nekem nagyon szimpatikus, hogy annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb embere, külsőségekben ebből kevés mutatkozik meg. Mondjuk a háza az neki sem semmi...
  • archkoven #32
    Akkor nálatok nem a neptunnal van a baj, hanem a tanárok hozzáállásával. Meg kellene követelnie a vezetőknek a tanároktól, hogy használják a Neptunt. Egyébként az ami nálatok megy valóban katasztrófa lehet. Sok ostoba, maradi, fafejű tanár nem ért a pc-hez még alapszinten sem az lehet a baj.
  • Librarian #31
    Nagyon OFF: Ha én lennék a leggazdagabb ember a földön, saját országom lenne, bigámiával, és rengeteg gyönyörű feleségem lenne... Gates asszem nem tud élni, vagy a számítógépeibe szerelmes. Tudom, a külső nem mindegy, de azért...
    És ezzel most nem akartam megsérteni Gatesné-t! :-)P
  • nfr #30
    Sztem ebben igaza van billnek. Nem az öltönytől lesze fasza.
  • LADA Kalina #29
    Mind2nknek más az álláspontja a dologról és jó is ez így. Nem azt mondom, hogy ne adjanak igaz némi haszna lehet hogy van és ez is jó :) csak sajnos nem tudom nem rossz szemmel nézni azt a hírt azok miatt amit már leírtam. És mielőtt bárki félreértene én is a "ne kenyeret, munkát adjatok" elv híve vagyok.
  • LADA Kalina #28
    off - archkoven, Morden23: offolok mert a neptun nem ide tartozik, de egy észrevételem lenne, örülök hogy nektek a neptun jó, én a Debreceni Egyetemen tanulok, és sajna a neptun itt nem úgy műxik, pl. sok tárgy vizsgaidőpontjai nincsnek benne, mert a tanárt nem érdekli a neptun, jelentkezz papíron vizsgára, nem hirdeti meg neptunon, tárgyaknál is hasonló vagy meg se hirdeti, vagy meghirdeti 0 létszámmal vagy ha rendesen meg is volt hirdetve, mindenkit kidob később, és az mehet vissza, aki már nála papíron feliratkozot, aki mégis iratkozás nélkül felveszi, nem fog jegyet kapni... tehát továbbra is csinálj mindent papíron, aztán lógj a neten, hogy mikor tudon a neptunban is regisztrálni, mert ha ott kimarad, akkor azért nem kaphatsz jegyet, mert nem vetted fel a tárgyat tehát nem tudják beírni... jahh és még 1 apróság épp most vacakolok azzal, hogy utolérjek 1 tanárt, mert az indexbe nem irattam be a jegyet, de a neptunban igaz meg van, csakhogy a TO kitörli a neptunból, ha az indexbe nincs beírva... na ennyit a neptunrol és szorri tudom hogy ez nem ehhez a témához tartozik.
  • Cactus #27
    Én csak egy valamit nem értek. Elvileg ott csücsül a világ talán leggazdagabb házaspárja. Az egy dolog hogy asszony nem egy szépség, legalább nem lehet rámondani hogy Bill-t csak a léért szereti. Viszont azt mondja meg nekem valaki, hogy mi a francért hordja ezt a ronda pulóvert vagy 20 éve? Meg a kék ing is ugyanaz. Nem futja egy öltönyre és egy ingre? Szánalmas egy olyan ember, akinek van pénze és nem tudja élvezni.