36
  • archkoven
    #36
    Vicces, hogy ha valaki itt az sg-n egy témában Bill Gates vagy a Microsoft mellett szól egy témában akkor meg kell említenie, hogy egyébként utálja mindkettőt -csak hogy meglegyen az egyensúly.
  • LowEnd
    #35
    Ráadásul nem az adóból, hanem az adóalapból vonhatja le, azaz, ha az alapítványának átad lóvét, akkor neki bizony kevesebb lesz. Tegye fel a kezét, akinek alapítványa van, vagy alapítványt pénzzel támogatott az adóleírásért!

    na ugye....
  • AljasGetto
    #34
    Nem is értem amúgy...
    Ha valmi jótét lélek elmegy kampányolni (koncertet ad egy zenész, vagy valami "feleség" csak a nevét használja föl), összegyűjt pár(száz)ezer dollárt valamilyen karitatív célból, akkor azt mindenki szereti, hűűűű de jó arc.
    Ezzel szemben ha valaki a saját vagyonából irdatlan pénzeket - több száz millió dollárt - öl egy alapítványba, akkor pedig megy a "fúj, a köcsög, utálom az arcát, és különben is buzi gazdag, meg leírhatja az adójából, meg deqrv@ jól jár vele", stb, stb...

    Én talán naiv vagyok, de még azt is el tudom képzelni, hogy ennek az embernek a fejében már nem az motoszkál, hogy "de jó lenne még kaszálni néhány millát egy jó kis bújtatott marketing fogással", hanem hogy a maga "szerény" módján próbál valami "jót" tenni. De tényleg, vajon mi okoz neki nagyobb örömet? Ha növeli néhány bázisponttal a részvényei értékét, vagy ha jobb embernek érezheti magát?
    Tudom, kicsit eltúloztam a dolgot, nem ennyire fekete/fehér a dolog, és a fanyalgóknak is igaza van, valószínűleg jól jön az adóból levonás, meg a többi, de egy picit biztosan ott van a jószándék is.
    És félreértés ne essék, én is utálom rendesen a Picipuhát, és vele egyet jelentő Bill Géct, de most azt hiszem, hogy csak egy emberről van szó (hiszen maga a mikrofos is pénzelhetne egy alapítványt, ha jól sejtem)...
  • archkoven
    #33
    Nekem viszont kimondottan szimpatikus ha egy nagyon gazdag ember nem hivalkodik a vagyonával. Az egyik dolog a nő: szupermodellt kaphatna, neki mégis a jelenlegi felesége kell, valószínűleg mert szereti. Én ezért csak felnézni tudok rá és nem is értem mi lehet ezen a megvetendő.
    Neked az a szimpatikus aki hivalkodik a pénzével mint pl. Donald Trump, akinek még a Boing-jén is aranyból van a mosdó és olyan kurva drága fülbevalót vesz a szupermodell barátnőjének amennyi pénzt átlagos ember egy élet munkája alatt sem tud megkeresni?
    Nem vagyok rajongója Bill Gatesnek, de nekem nagyon szimpatikus, hogy annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb embere, külsőségekben ebből kevés mutatkozik meg. Mondjuk a háza az neki sem semmi...
  • archkoven
    #32
    Akkor nálatok nem a neptunnal van a baj, hanem a tanárok hozzáállásával. Meg kellene követelnie a vezetőknek a tanároktól, hogy használják a Neptunt. Egyébként az ami nálatok megy valóban katasztrófa lehet. Sok ostoba, maradi, fafejű tanár nem ért a pc-hez még alapszinten sem az lehet a baj.
  • Librarian
    #31
    Nagyon OFF: Ha én lennék a leggazdagabb ember a földön, saját országom lenne, bigámiával, és rengeteg gyönyörű feleségem lenne... Gates asszem nem tud élni, vagy a számítógépeibe szerelmes. Tudom, a külső nem mindegy, de azért...
    És ezzel most nem akartam megsérteni Gatesné-t! :-)P
  • nfr
    #30
    Sztem ebben igaza van billnek. Nem az öltönytől lesze fasza.
  • LADA Kalina
    #29
    Mind2nknek más az álláspontja a dologról és jó is ez így. Nem azt mondom, hogy ne adjanak igaz némi haszna lehet hogy van és ez is jó :) csak sajnos nem tudom nem rossz szemmel nézni azt a hírt azok miatt amit már leírtam. És mielőtt bárki félreértene én is a "ne kenyeret, munkát adjatok" elv híve vagyok.
  • LADA Kalina
    #28
    off - archkoven, Morden23: offolok mert a neptun nem ide tartozik, de egy észrevételem lenne, örülök hogy nektek a neptun jó, én a Debreceni Egyetemen tanulok, és sajna a neptun itt nem úgy műxik, pl. sok tárgy vizsgaidőpontjai nincsnek benne, mert a tanárt nem érdekli a neptun, jelentkezz papíron vizsgára, nem hirdeti meg neptunon, tárgyaknál is hasonló vagy meg se hirdeti, vagy meghirdeti 0 létszámmal vagy ha rendesen meg is volt hirdetve, mindenkit kidob később, és az mehet vissza, aki már nála papíron feliratkozot, aki mégis iratkozás nélkül felveszi, nem fog jegyet kapni... tehát továbbra is csinálj mindent papíron, aztán lógj a neten, hogy mikor tudon a neptunban is regisztrálni, mert ha ott kimarad, akkor azért nem kaphatsz jegyet, mert nem vetted fel a tárgyat tehát nem tudják beírni... jahh és még 1 apróság épp most vacakolok azzal, hogy utolérjek 1 tanárt, mert az indexbe nem irattam be a jegyet, de a neptunban igaz meg van, csakhogy a TO kitörli a neptunból, ha az indexbe nincs beírva... na ennyit a neptunrol és szorri tudom hogy ez nem ehhez a témához tartozik.
  • Cactus
    #27
    Én csak egy valamit nem értek. Elvileg ott csücsül a világ talán leggazdagabb házaspárja. Az egy dolog hogy asszony nem egy szépség, legalább nem lehet rámondani hogy Bill-t csak a léért szereti. Viszont azt mondja meg nekem valaki, hogy mi a francért hordja ezt a ronda pulóvert vagy 20 éve? Meg a kék ing is ugyanaz. Nem futja egy öltönyre és egy ingre? Szánalmas egy olyan ember, akinek van pénze és nem tudja élvezni.
  • archkoven
    #26
    Azoknak az ostobáknak akik azt kérik számon Bill Gates-en és a többi adakozón, hogy miért nem kenyeret ad, arra egyszerű a válasz:
    1. azért nem nem profilja egy számítástecnikai cégnek az élelmezés
    2. a teljesítmény nélkül adott javak tapasztalat szerint csak konzerválják a szegénységet. Ezt mi is tapasztaljuk már jópár évtizede a cigányokkal, vagy a világ a harmadik világgal kapcsolatban. Ne halat adj, hanem tanítsd meg őket halászni! -a számítástechnika elterjesztése ennek egy első -igaz nagyon kicsi- lépése lehet.
  • archkoven
    #25
    Látszik, hogy annakidején te nem tudod milyen macerás volt a tárgyfelvétel, a vizsgafelvétel vagy annak áthelyezése. A Neptun egy igazi megváltás! Az elődje a BME-n a HIR viszont valóban egy borzalom volt, annál még a papíros módszer is sokkal jobb lehetett, bár azt nekem sem volt szerencsém megtapasztalni.
  • Morden23
    #24
    "annó az egyetemeken bevezették a neptun rendszert, hogy ez majd milyen jó és eccerű lesz, nem kell indexszel rohangálni, nem kell sokat sorban állni feliratkozáshoz stb"

    A Neptun-t, meg az ETR-t is ismerem és használom/használtam. Igazad van nagyon sok mindenben, de tagadhatatlan tény, hogy rengeteg dolgot egyszerűsített. Hogy egy tök nyilvánvalót mondjak: amikor zajlott a tárgyfelvétel, éppen Balcsin nyaralgattam. Nemes egyszerűséggel szereztem internetet, megoldottam, és máris térhettem vissza a mojito szücsölgetéséhez.

    "Az éhezők ugye nem laknak jól..."

    Sőt, világbéke sem lesz, az ufók sem jönnek el stb., de itt és most ez nem is cél.

    "3gép nem túl sok semmilyen szempontból"

    De egészen pontosan 3-al több, mint a nulla, ami viszont tényleg nem túl sok.

    "akkor kénytelenek mellé még VENNI"

    Ha tehetik, vesznek mellé még. Ha meg nem, akkor már van 3, ami másképpen nem lett volna.

    "Szóval még mindig megmaradt a kérdés: kinek és miért is jó ez?"

    És megmarad a gyermekien egyszerű válasz is: annak, aki majd tudja használni, és arra, amire eddig akarta volna, de nem tudta.

    Igazad van, nem lesz jobb a világ egy utca közvilágításának normális megcsinálásával, nem szűnik meg az éhezés 100 konzerv szétosztásával, és nem lesz mindenkinek gépe a Bill Gates-től, de a változások, fejlesztések kis lépésekben is eredményeket hozhatnak, főleg, ha a nulláról építkezel.

    Szóval én sem akarok vitatkozni, megértem az álláspontodat. Én mindössze csak annyit mondok, hogy a Bill Gates ezen lépését nem érdemes boncolgatni, bagatelizálni, orrból fikázni meg főként felesleges. Valakiknek ettől jobb lesz. Valakiknek (mint pl. nekem) meg semmivel nem lesz jobb. Ha egy csövesnek adsz 100 forintot az utcán, az a napi kajája. Én ennek a 4x-esét elfüstölöm naponta. Nekem nincsen szükségem a százasra.
    Ha egy putri faluba leraksz 3 gépet a könyvtárba, akkor három géppel több lesz ott. Akinek nem szükséges, az szarjon rá, de akinek szükséges, annak ezzel megváltozik/megváltozhat az élete, lehetőségei, ecetera.
  • LADA Kalina
    #23
    értem a véleményed és nem is akarok ellenkezni vele mert igazad van, csak sajnos nem látom hogy ez azoknak az országoknak mért lenne jó? Vegyünk egy jó kis magyar példát: annó az egyetemeken bevezették a neptun rendszert, hogy ez majd milyen jó és eccerű lesz, nem kell indexszel rohangálni, nem kell sokat sorban állni feliratkozáshoz stb. ez eddig egy nagyon szép eszme, és ami lett belőle: ugyanúgy kell az indexszel rohangálni, mindent beíratni, sorbanállni, csak még emellett mindent adminisztrálni kell elektronikusan is, arról nem is beszélve hogy a rendszer rosszul működött kezdettől, így haszna igazábol sosem volt, csak 2-3szorosára növelte az emberek munkáját(és növelte a fejetlenséget, mert volt akinél a neptun volt a mérvadó, és volt akinél a papír...). Szóval ha néhány város könyvtárába és műv. házába beraknak 3 gépet internettel akkor mi is történik? Az éhezők ugye nem laknak jól... 3gép nem túl sok semmilyen szempontból, leginkább csak arra jó, hogy veszekedni lehessen rajta, hogy ki és mennyit ül előtte, jah persze el ne felejtsük "az alkalmazottak informatikai képzésen fognak részt venni" hát ezt hogy akarják megoldani 3 azaz három darab számítógéppel, összesen 5 városban(Botswanában)? Szóval ha már van 3, akkor kénytelenek mellé még VENNI, vagy igazábol azt a hármat se tudják célszerűen használni. Valamivel másabb a helyzet ha a számítógépeket csak az ott dolgozók haszálják, az eccerű népnek nem adják a kezébe, ezzel viszont megint csak mit is érhetnek el? Legfeljebb azt hogy akönyvtárak egymással ezentúl nem csak telefonon, hanem neten is kommunikálhatnak, esetleg tájékozottabbak lesznek a könyvpiacon, viszont 5 város vagyis a cikkben falu, hát mit mondjak qrva kevés, inkább akkor több városba 1-2 gép lenne az ideális. Elérhetik még hogy ezeken a helyeken az adatokat ezentúl modern elektronikus formában tárolhassák, azonban itt emlékeztetnék mindenkit a neptunra, ugyebár csak plusz munka lesz, mert a jól bevált módszert tuti hogy nem váltják le csak úgy...
    Szóval még mindig megmaradt a kérdés: kinek és miért is jó ez?
  • Morden23
    #22
    Ez így van, nem is áll szándékomban vitatkozni rajta. Viszont ettől még a véleményem áll.
  • Morden23
    #21
    Hát én meg úgy vagyok vele, hogy abszolút nem érdekel, milyen előnye származik Gates-nek ebből, ha valaki(k)nek ettől lesz jó. Ergo tökmindegy a szándék, a végeredmény lényeges.

    Ezzel gyakorlatilag azt akarom mondani, hogy BG akkor is irtózatosan-gennyesen-pofátlanul-kőgazdag, ha ezt nem csinálja. Sőt, a Microsoft sem ettől fog hirtelen 5szörösére nőni. Ők csak csinálják a saját gazdaságpolitikai, profitorientált marhaságaikat, de most úgy, hogy közben másoknak is származhat belőle hasznuk. Szerintem ez teljesen jó.

    Ha egy éhezőnek ad egy kiló kenyeret a TESCO, akkor az lehet, hogy remek marketing, de közben megetetett egy éhezőt. Na persze úgy könnyű az ilyen dolgokat feleslegesnek, sértőnek meg undorítónak tartani, hogy neked nincsen rá szükséged. No offense :)
  • archkoven
    #20
    A fanyalgók vajon mennyivel segítik a szegényeket???
    Na nem Botswanában, hanem itt Magyarországon!
  • Kain
    #19
    Azért ha belegondolsz, olyan sokat nem adózik. A vagyona nagy része Microsoft-részvényekben van, abból meg nem kell adóznia, ha nem adja el. Meg szerintem neki már tökmindegy, hogy hány milliárdja van.
  • wanek
    #18
    A valódi lényeg az, hogy ezt az összeget le tudja írni az adójából (az ilyen alapítványi támogatásokat ugyanis le lehet írni), és egyben reklámoz is. Egyes helyeken a reklámköltség is leírható...
    Ráadásul a saját alapítványát támogatja, vagyis egyik zsebből a másikba...
  • LADA Kalina
    #17
    Igen, valóban a szánék a fontos, kérdés mi ez a szándék, szerintem legkevésbé az hogy a hátrányos helyzetű embereknek jó legyen, ez inkább csak melléktermék, nincs nagy jelentősége. Ne felejtsük el ki irányítja az alapítványt és mi a célja. Szerintem az hogy ezt pedig egy alapítvány és "jószándék" mögé bújtatja, az különösen undorító.
    Szóval a szándék a fontos: új piac a Mikrofosnak, reklám a Mikrofosnak... nah ez a szándékuk. Szerintem.
  • Morden23
    #16
    Van a régi mondás, miszerint a "szándék a fontos". Igazából mára át kéne alakítani arra, hogy a "végeredmény a fontos".

    Szerintem senkit nem kell, hogy érdekeljen az, hogy ezzel mennyit keres Bill Gates, ha közben valóban építi valamennyivel a világot (vannak helyek és emberek, még Magyarországon belül is, ahol/akiknél nem a pénz vagy az igény hiányzik az interneteléréshez, hanem a lehetőség). Ha ezzel segítenek pár embernek, illetve elősegítik a régiók/országok fejlődését, akkor pont le kell szarni, hogy Bill Gates eddig is kicseszett vastag pénztárcája hova vastagodik.

    "Ami azt illeti, ezeket a "támogatásokat" nem úgy kell elképzelni, hogy zsetont ad a mikorszopsz"

    Ez igaz, amit írsz, Wanek, de itt nem a Microsoftról, hanem egy alapítványról van szó. Az alapítványok pedig nem arról híresek, hogy profitot realizálnak (legalábbis nem a legális gazdasági útvonalon).
  • wanek
    #15
    Ami azt illeti, ezeket a "támogatásokat" nem úgy kell elképzelni, hogy zsetont ad a mikorszopsz, hanem szoftvereket, és ennek az "értéke" van kifejezve. Egyébként jó trükk, mert ezt az értéket le tudja vonni az adójából...
    Azt olvastam valahol, hogy Lettország és Litvánia eléggé hírhedt hely a korrupciótól... és persze egyáltalán nem olyan szegény ország, mint pl. Botswana.
  • Kain
    #14
    Lettország és Litvánia mióta szegény állam? Évi 7-8%-os gazdasági növekedésük van, és kiváló gazdasági mutatókkal rendelkeznek. 10 éven belül bőven lehagynak minket.
  • LADA Kalina
    #13
    bilgéct most szivesen belelökném a "digitális szakadék"-ba... asszem ez is az internet káros hatása...
  • LADA Kalina
    #12
    nem értem mért akkora probléma hogy sok helyen nincs net, a világ létezett a net-számítógép-áram... előtti időkben is, mért lennének olyan szerencsétlenek azok az emberek, akik nem tudnak netezni? talán mert kevesebb reklámot, erőszakot... látnak? nah persze vannak akik ilyenkor elkezdenek beszélni az információ és tudás fontosságáról, csak arra nem gondolnak, hogy azt 1000 más módon meg lehet teremteni.
    én úgy látom, hogy ezinkább másra megy ki, most mondhatja rám mindenki hogy az átlagos májkroszoft és billgéc utálók táborába tartozok, de szerintem ténleg csak az az 1 értelme van, hogy amikrofos növelje befolyását újabb területeken, és reklámozza önmagát ismét... most aztán ők a megváltók, akik az eccerű, primitív, elmaradott embereknek elhozzák a cibervilágot.
    a lényeg a lényeg sok új gép=sok új mikrofos termék eladás... mert ugye nyilván való hogy a jótékonykodás nem elégíti majd ki az igényeket, ezért ugyebár úgyis meg fogják vásárolni később a többit...
    asszem most egy kicsit elszállt az agyam, szorri
  • Chrystopher
    #8
    Megsúgom ő az igazi felesége. :)
  • Dzson
    #6
    LOL. Lesz netük, ahoz kell számítógép, ahoz kell vindóz. Ha vindóz akkor bekkdór, és újabb ellenőrzött emberek + money Ez a lényeg.
  • jzombi
    #5
    "87% - na ezen igazán ledöbbentem."
    Én is. Rosszabbra számítottam, mondjuk 95%-ra.
  • Emmegki
    #4
    Botswanában elképzelhető, de Lettország meg Litvánia nem egy szegény ország.
    Ahol éheznek oda nem laptop kell, de ahol nem csak a net hiányzik ott miért ne lehetne?
  • Mike at home
    #3
    ez nem semmi
    mioóta tudok Gates-ről, de a feleésére nevével és képével most találkoztam életemben először
  • juhand
    #2
    Okos ötlet. Majd a 100$-es, webcamos, netes laptopon kereszül nézhetjük ahogy éheznek.
  • Gerygrey
    #1
    87% - na ezen igazán ledöbbentem. Amúgy egy kicsit százdollároslaptop-szagú ez a dolog, olyan helyeken építenek ki nethozzáférést ahol valószínűleg az embereknek amúgy se lesz pénze használni, és helyi tartalom híján nem is igazán tudják majd használni. Nem mondom hogy ne csinálják, a MS arra szórja el a pénzét amire akarja, de nem hinném hogy olyan sokat tenne mondjuk Botswana fejlettségéért az, hogy egy-egy könyvtárban 3 gépen netezni lehet.