Gyurkity Péter

Internetre kerül a Kennedy Könyvtár gyűjteménye

Az egykori amerikai elnökről elnevezett könyvtár és múzeum anyaga kerül fel elsőként a világhálóra, mégpedig egy hosszúra nyúló kísérlet keretében, amely akár egy teljes évtizedig is eltarthat.

Lapértesülések szerint a JFK Könyvtár és Múzeum vezetése az összesen 12 hasonló, egykori elnökökről elnevezett intézményt felügyelő Nemzeti Archívummal egyetértésben úgy döntött, hogy a korosodó, gyorsan romló állapotú anyagokat gyorsított ütemben teszik elérhetővé digitális formában. Ezzel egyrészt az értékes állomány megőrzését szeretnék garantálni, másrészt pedig elérhetővé tenni azt a nagyközönség előtt az interneten.

A mintegy 400 millió dokumentumból álló gyűjtemény - amely mintegy 2,3 millió méter terjedelmű film-, valamint 9000 órányi hangfelvételt is tartalmaz - fokozatosan kerülne fel az internetre. Elsőként Kennedy saját iratai, jegyzetei válhatnak a digitális világ részeivé, amire az optimista jóslatok szerint 18 hónapon belül sor kerülhet. A program egyébként egyfajta próbaként szolgál majd az elnöki könyvtárak rendszerét felügyelő szervezet számára, amely a sikeres végrehajtás esetén a többi hasonló intézménynél is hasonló döntésre juthat.

A könyvtár tulajdonában rengeteg érdekes, kutatók számára rendkívül hasznos és olykor meglepő dokumentumok is megtalálhatók. Példaként említhető azon hangfelvétel, amely szerint a NASA annak idején nem értett egyet a holdra szállás programjával.

Ennél ugyanis jóval fontosabbnak tartották a Hold környezetének tanulmányozását és természeti erőinek megismerését. Igazat adhatunk tehát Deborah Leffnek, a könyvtár igazgatójának, aki úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel a Kennedy-adminisztráció új területeit, aspektusait tárhatják fel a nagyközönség előtt.

"Kennedy elnök szerette a történelmet, ihletett merített belőle. A terjedelmes gyűjtemény közzétételével remélhetőleg ugyanilyen hatást váltunk majd ki, amely több generáción keresztül érvényesülhet" - jelentette ki JFK legfiatalabb testvére, Edward M. Kennedy szenátor. A bedigitalizálás mellett egyébként másodpéldányokat is készítenek a gyűjtemény állományából, amelyeket az eredeti helyszíntől távol őriznek majd, hogy minimalizálják egy tűzvész, vagy egyéb káreset következményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Az slp-n is utánajárhatsz. Ha van jelszód. :)
  • Ryuuzaki #8
    A könyvgitalizálásról már volt egy cikk, abban leírták annak menetét (elég pontosan). Az SG kereső kiadja...
  • Tetsuo #7
    A cikk nem tér ki a szerzőijog-védett művekre.. elég nagy hiba.
  • Béla bácsi #6
    2029-ben telik le ha ők is úgy akarják.
  • Zenty #5
    inkáb a kennedy gyilkosági aktákat kéne internetre rakni!
    Egyébként is lassan már letelik titkossága nem? :D
  • Darth Sith #4
    nah végre valami eredmény. Engem is érdekelne hogy milyen módszerrel digitalizálják be ezeket.
  • Béla bácsi #3
    Vajon bennevan az a CIA irat is mely Kennedy sorsát eldöntötte?:D
  • jpeg #2
    Az ilyet hogy csinálják? Beszkennelik és képként lesz fent, vagy valami szövegfelismerővel szöveggé alakítják a könyveket?
  • Sith #1
    Ugy látom haladunk :)