SG.hu

Adatelemzésben vezető az Oracle

Az Oracle bejelentette, hogy az IDC piackutató cég az üzleti adatelemző szoftverek és az adattárház eszközök 2005-ös szoftverbevételei alapján az Oracle-t találta a legeredményesebb vállalatnak.

Az Oracle üzleti adatelemző vagy üzleti intelligencia (BI) megoldásai átfogó és integrált készletet foglalnak magukban, mint például BI alkalmazásokat, a BI platform infrastruktúrához szükséges és adattárház szoftvereket. Az IDC meghatározása szerint az üzleti adatelemző szoftverek olyan eszközöket és alkalmazásokat jelentenek, amelyekkel nyilvántarthatók, tárolhatók, elemezhetők, modellezhetők és bemutathatók a döntéshozatalt segítő és a kimutatáskészítés alapjául szolgáló adatok.

Az IDC "Az üzleti adatelemző szoftverek nemzetközi piacának várható alakulása 2006-2010 között és a 2005-ös év szoftverszállítói részesedési adatai" (Worldwide Business Analytics Software 2006-2010 Forecast and 2005 Vendor Shares) című jelentése szerint 13,1 százalékos piaci részesedésével és közel 2,2 milliárd USD bevételével 2005-ben az Oracle volt az üzleti adatelemző szoftverek legnagyobb szállítója. Az IDC becslése szerint 2005-ben ez a piaci szegmens összesen 11 százalékkal, azaz mintegy 16,6 milliárd USD-ra bővült a szoftverbevételek tekintetében.

Az üzleti adatelemzésben elfoglalt vezető helye mellett az Oracle piacelső lett az adattárház eszközök területén is. Az IDC "A szoftvergyártók részesedése az adattárház eszközök 2005-ös nemzetközi piacán" (Worldwide Data Warehousing Tools 2005 Vendor Shares) című jelentése szerint az Oracle 2005 során 19,3 százalékos piaci részesedés mellett közel 1,9 milliárd USD összegű szoftverbevételt könyvelhetett el. A piackutató cég az adattárház szoftverek piacához sorolja az adattárházak létrehozásához, felügyeletéhez és hozzáféréséhez szükséges eszközöket. Az IDC kimutatása szerint 2005-ben az adattárház-kezelés kategóriában az Oracle szerezte meg az első helyet 39,8 százalékos piaci részesedéssel és közel 1,6 milliárd USD bevétellel. A kategória második helyezettje jóval lemaradva, 22,7 százalékos piaci részesedéssel és mintegy 903 millió USD bevétellel folytatta a sort.

"Ismét az Oracle tudta kihasítani a legnagyobb szeletet az üzleti adatelemző szoftverek piacából" - nyilatkozta Dan Vesset, az IDC adatelemzési és adattárházi részlegének piackutatási igazgatója, majd így folytatta: "Az Oracle 2005-ben az adatelemző alkalmazások, a BI-megoldások és az adattárház eszközök terén egyaránt egészségesen egyenletes növekedést produkált. Ezen a három kulcsterületen elért erős pozíciója és a termékcsoportok közötti szorosabb integráció révén az Oracle a vállalatok méretétől függetlenül valamennyi ágazatban és földrajzi régióban szélesebb felhasználói bázist tudott kialakítani."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!