SG.hu

Sikeres évet zárt az Oracle Hungary

Sikeresnek bizonyult a májusban véget ért 2006-os pénzügyi év az Oracle Hungary számára, a vállalati szoftverek konszolidálódó piacának a cég egyértelmű nyertese.

A cég közleménye szerint a magyar leányvállalat alkalmazás-értékesítési bevétele - az év során megvásárolt cégek forgalma nélkül - közel két és félszeresére nőtt, a megvásárolt cégek szoftverértékesítéseivel együtt pedig háromszorosára, így a vállalat forgalmának immár jelentős része e területről származik. A cég a növekvő bevételek mellett megerősítette vezető pozícióját az adatbázis piacon, valamint új technológiai területeken sikerült áttörést elérnie. Utóbbiak közül az Oracle Fusion Middleware köztesplatform terén várható további jelentős növekedés, az ebből származó bevételek az előző évhez képest 25%-kal nőttek.

Az Oracle Hungary sikere az alkalmazások terén organikus és homogén fejlődést takar, azaz a cég több mint 20 új alkalmazás-ügyfele közt egyaránt megtalálhatók kis- és nagyvállalatok, a verseny és a közszféra képviselői, illetve különböző alkalmazásokat - klasszikus gazdálkodás, HR, CRM - bevezető vállalatok. A pénzügyi év során lezajlott akvizíciók is az iparági megoldások bővítést szolgálták. Az iFlex banki megoldásnak már Magyarországon is vannak új felhasználói, az Allianz Biztosító Rt., az FHB és az Aegon. Új lendületet kapott a hazai piacon a Siebel is a Magyar Telekom jelentős CRM-beruházása révén, míg a Retek kereskedelmi megoldását a legnagyobb hazai kereskedelmi cég, a Tesco Globál Áruházak Rt. vásárolta meg.

Az iparágak tekintetében a legnagyobb növekedést a KKV szektorban tapasztalta a vállalat, ahol a JD Edwards megoldások a legnépszerűbbek. Szintén sikerrel zárta az évet a kormányzati üzletág, e téren a legfigyelemreméltóbb eredmény a Közútkezelő Kht-nál bevezettet rendszer, amelynek köszönhetően mára a teljes magyar útgazdálkodás Oracle alkalmazásokkal történik.

Az Oracle az adatbázis-piacon megőrizte vezető szerepét. Ezen belül a cég számára fontos trend, hogy az adatbázis-értékesítésekből származó bevételek egyharmada már opciókból származik, azaz többletfunkciókat, kényelmi, teljesítménybeli vagy kezelhetőségi előnyöket jelentő komponensek értékesítéséből. Mindez azért fontos, mert ezek nem csak új ügyfelek számára, hanem a meglevő felhasználóknak is értékesíthetők. A technológiai területen jelentősen növekvő piaci szegmens a kis- és középvállalatok köre, ahol a bővülő partneri körnek, új termékek bevezetésének és a kedvező árazásnak köszönhetően másfélszeresére nőttek az eladások.

Az év során Kiemelkedő technológiai projekt zárult az APEH-nál, ahol három rétegű (adatbázis / alkalmazás szerver / böngésző) architektúrára állt át a szervezet. Több ezer felhasználó immár kizárólag webes környezetben használja az alkalmazásokat, ami elsősorban az üzemeltetést egyszerűsíti nagymértékben. Szintén az év jelentős projektje volt a Malévnál bevezetett - egyedi fejlesztésű - flottarotációs rendszer, amellyel a légitársaság évente közel egymilliárd forintos fedezetnövekedést ér el.

Ebben a pénzügyi évben ért be a piacon a RAC (Real Application Cluster, azaz alkalmazás-fürtözéses) technológia, amely a kereskedelmi forgalmú és az egyedi fejlesztésű alkalmazások esetében egyaránt lehetővé teszi azok módosítás nélküli futtatását fürtözött, olcsó kiszolgálókon. Az ügyfelek egyre többen választják a RAC-ot, amikor stabil, megbízható, mégis rugalmas technológiát keresnek kritikus alkalmazásaik alá. A vállalat szintén kedvező eredményeket ért el az adatbázis-particionálási (Partitioning option) és a térinformatikai adatbázis-kezelő (Oracle Spatial) rendszereivel, utóbbit számos közigazgatási szerv, önkormányzat, közüzemi szolgáltató, telko cég, illetve sok több ingatlannal, épülettel rendelkező szervezetek vezeti be.

Az Oracle tovább növelte forgalmát a köztesplatformok piacán is, az év e téren az új technológiák (SOA, BPEL) jegyében telt. A több új ügyfél közül kiemelkedő a Fővárosi Csatornázási Művek BPEL projektje, ahol kis szigetrendszereiket lecserélték le egy új, ügyfélszolgálati munkát támogató folyamatvezérelt informatikai rendszerre. A portál-technológia és a dokumentum-menedzsment elsősorban a GVOP-s pályázatokban bizonyult sikerterületnek, ilyen projektekre került sor például Nagykátán, Pécset, Bátonyterenyén és Marcaliban.

Az Oracle bevételeink több mint fele partnereken keresztül folyik be, így a partneri hálózat építése a stratégiai célok között szerepel. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a partnereken keresztül eladott lincenszekből származó bevétel is, több mint egyharmadával. A pénzügyi év során tovább erősödött az Oracle-partnerek tábora, amely mennyiségi (25%-os) és minőségi fejlődést is takar. Egyre több cég veszi fel portfoliójába az Oracle megoldások valamelyikét, egyre többen specializálódnak és válnak szakértővé valamilyen iparági megoldásban. A piaci konszolidáció, a felvásárlások további lehetőséget nyitnak meg a partnerek számára, akik egy-egy újabb termékkel, ügyfélkörrel bővíthetik tevékenységüket.

A leggyorsabban bővülő kis-és középvállalati szegmens számára az Oracle kizárólag partnereken keresztül értékesít, ezért e téren különösen nagy szerep hárul rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!