Specker Balázs

2009-ig nő a kereslet az mp3-lejátszók iránt

Az IDC jóslata szerint a piacon levő flash memória-alapú mp3-lejátszók száma 2009-re 124 millióra fog nőni. Ez majdnem ötszörös növekedést jelentene a 2004-ben leszállított 26,5 millió darabhoz képest.

Az IDC felmérése szerint az mp3-lejátszók iránti kereslet következő négy évben folyamatosan nőni fog, és négy éven belül rekord méreteket ölt. A jelentés még három másik médialejátszó típusra is kitér: a hordozható DVD-lejátszók, a Motorola Rokrhez hasonló telefonok, valamint a zsebre vágható játékkonzolokból az előrejelzések szerint mintegy 700 millió darab kerül majd forgalomba az elkövetkezendő négy évben és 2009-ben mintegy 114 milliárd dollárnyi bevételt hoznak majd gyártóiknak.

A tömörített audiofájlt lejátszó eszközökből (a kimondottan mp3-lejátszónak szánt eszközökkel együtt) várhatóan 945,5 millió kerül a piacra, melyekből 2009-ban 145,54 milliárd dollár bevételhez jutnak világszerte a forgalmazók. A piackutató cég felmérésében arra is kitér, hogy a design mellett az árak csökkenése és a memória kapacitás növekedése is hozzájárul a lejátszók egyre növekvő népszerűségéhez.

Az elmúlt évben a flash memóriák ára mintegy 56%-ot zuhant. Az iSuppli kutató cég szerint ma egy 512 MB-os kártya már 50 dollár (körülbelül 10 ezer forint) körüli áron megkapható. A cég állítása szerint jövőre újabb 47%-os csökkenés várható, 2007-re pedig további 33%-kal esnek a memóriaárak.

Emellett a tárkapacitás folyamatosan nő. A Samsung a jövő év végére tervezi 16 GB-os flash memóriáinak piacra dobását és már kilátásba helyezett egy 32 GB-os modellt is. A flash memóriák növekedése ellenére a merevlemezes lejátszók várhatóan 200 dollár (körülbelül 40 ezer forint) felett maradnak még a következő négy évben is. Az IDC úgy látja, a zenelejátszók videotámogatása is pozitívan befolyásolja majd az eszközök iránti keresetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #14
    Nyilván azért, mert baromi sokat fogyaszt :). Nekem pont az kellene, hogy ne játszon le dvd-t meg sok színes szagos dolgot ami falja az akksit. Csak zenét, de azt dvd-r -ről is, ne csak cd-ről. (Lehetőség szerint a DL dvd-kről is :)) Cserébe bírja az akksi sokáig. Taxiban én is láttam ilyen TFT panelt, igaz a sofőr tv-t nézett rajta, de tényleg azt nézte :)).
  • HUmanEmber41st #13
    Az ilyen "hordozható" CD-DVD lejátszós cuccokat inkább autókban akksiról üzemeltetik, van hozzá valami kis képernyő is. Az pont jó ilyen hosszabb utakra.. Kamionokban láttam, kis TV van a műszerfalban...
    DE mikor lesz már óccsó 3D szolgáltatás, útközben NETről nézni valami jó filmet...
  • pemga #12
    Na, ez akár bődületes 6 órát is bírja :)). Igaz 10'-es kijelzője van.
  • pemga #11
    Hát, az a kütyü amit linkeltem, 7 órát bírja. Amiket néztem, azok kb 7'-es kijelzővel bírtak és max 3-4 órát bírtak :). Azért ez messze van a 30-tól..., hát még az 50-60-tól...
  • IoIa #10
    Szerencsére nem a te igényszinted az, ami a fejlesztőket ösztönzi. Mellesleg csupán zene lejátszásánál ott sem fogyaszt a képernyő, és az akksi is sokáig bírja. De te ne vegyél olyat.
  • pemga #9
    Nem, nem. Nekem ne játszon le filmeket, akármiket. Előszöris ezek sokba kerülnek a kijelző és az erősebb vas miatt, másrészt az akksi is kevesebbet bír. Zenét (mp3, ogg, flac) játsszon le, de ne csak cd-ről, hanem dvd-ről is. Filmet akkár már inkább egy gyengébb laptopról nézem, ami óccsó, és 15's kijelzője van. A mostani cd-s lejátszómat hetente egyszer kell feltölteni (kb 30órát bír, ceruzaelemmel 50óra), ami a többszöröse ezeknek (5-7 óra).
  • IoIa #8
    Nagyon sok van már. Sőt, olyanok is vannak, amik DivX-et, XviD-et is tudnak. Ja, és van képernyőjük is...
  • Hedgehunter #7
    Szerintem a gyerekrol beszelt.....
  • pemga #6
    Hmm, és dvd-t is támogató lemezes lejátszó van már? :). Ezt találtam eddig, de kicsit drága, és az akksija is elég gyengusz (7óra).
  • Caine #5
    Még szerencse, hogy a feleséged nem látja, hogy hogy beszélsz róla ...