Berta Sándor

Párnába varrt mp3-lejátszó az Irakban szolgáló dánoknak

A megfelelő morál fenntartása a fegyveres erőknél mindig is az egyik legnehezebb feladat volt. A dán hadseregben úgy tűnik, megtalálták a módját, hogyan szórakoztassák egyszerű módon a katonákat.

Különleges ajándékokat kézbesített nemrég a tábori posta az Irakban szolgáló dán egységek katonáinak. A bakák egy igencsak meglepő csomagot kaptak: a hadsereg ugyanis egy különleges, párnákba varrt mp3-lejátszóval kedveskedett nekik, illetve a Koszovóban szolgáló bajtársaiknak. A módszer érdekes, és korábban sikeresen bevált a kórházakban is, ahol az ajándékok nagy örömet okoztak a betegeknek, és egyúttal kikapcsolódást is jelentettek nekik.

Mint azt Henrik Lundstein, a dán hadsereg vezető pszichológusa elmondta, a párnákat eleinte kísérleti céllal gyártották le. Az mp3-lejátszók repertoárja azonban egyelőre nem mondható éppen nagynak, hiszen olyan darabokat tudnak csak lejátszani, mint például a madárének vagy a víz csepegése és csobbanása egy mosdóban. A "művek" elkészítésében egy pszichológus és egy zenész közösen vett részt. Henrik Lundstein szerint az otthont idéző zajok segítenek ellazulni az embereknek - persze sokakat a víz csepegése inkább felidegesíti, mintsem megnyugtatna.

A program első részében tíz ilyen csodapárnát küldtek Irakba és Koszovóba a két hadszíntéren szolgáló mintegy 880 dán katonának. "Reméljük, hogy így segíthetünk a katonáknak és a párnák segítségével megnyugodhatnak, ki tudják magukat pihenni és ellazulhatnak" - nyilatkozta a csomagok feladását követően a vezető pszichológus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #13
    Májköl Múre filmjében sok katonának ment is egy adreralintermelést fokozó zene..."Burn motherfucking, burn..." harci morál.
  • Manoi #12
    Az már mindegy, hogy milyen zene, csak nagy legyen a bpm szám a muzikban!
  • mousee #11
    Szerintem meg épp akkor kéne, hogy szoljon a zene a fülükbe, amikor nyílt terepen vannak... Én pl amikor eljárkálok futni, akkor általában korn, vagy valami hasonló elmebeteg zene megy a fülembe...akármi ami felpörget, és növeli a teljesítményt...persze ez totál egyénfüggő, van aki a hard technora tud pörögni...
  • toyotakacsa01 #10
    10 csodapárna 880 katonának.
    Képzelem micsoda verekedés mehet értük.
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön.
  • akyyy #9
    jaja:DDD
  • vegesm #8
    egyszerűbb lenne az mp3 lejátszót önmagábam, fülhallgatóval elküldeni...
  • vincuska #7
    jaja, vizcsepeges. oszt akkor jarhatok egesz este hugyozni :-)
  • HUmanEmber41st #6
    Szerintem már ki is osztották az összes "kopasznak".... lolololol
    vízcsepegés...na nemá....
  • zakika #5
    amikor meglattam a cimet mindjart tudtam hogy van benne bibi. mert ugyebar a zene dragabb mint a vas ami lejacca... tehat maradnak a hulye zajok (zenek) direk erre a celra (harom halgatas utan a katona nekimegy a felettesenek is, csak ne keljen halgatni)
  • ReTeK #4
    spanolni ? amikor pihenni kéne