Franczy & JohnnyCage

Windows XP



Számos új információ látott napvilágot a Microsoft következő operációs rendszeréről, a korábban Whistler kódnéven futó Windows XP-ről.

Különböző, egymástól független belső Microsoftos források szerint a szoftveróriás jó szokásához híven most is egy kicsit csúszni fog a Microsoft Windows XP béta 2 befejezésével, így a korábban Whistler kódnevet viselő operációs rendszer második béta verziója várhatóan az eredeti megjelenési időponthoz képest körülbelül két héttel később kerülhet majd a teszterek kezébe, illetve gépére. Ezt a tényt látszik megerősíteni az a CRN (Computer Reseller News) website-on pénteken feltűnt híradás is, miszerint a Microsoft vezetése felszólította a Windows XP fejlesztőcsapatot, hogy kapcsoljanak magasabb sebességi fokozatba, mert már így is késésben vannak az új operációs rendszert illetően. Microsoftos források szerint a körülbelül két hét késedelmi idő elég lesz a Microsoftnak arra, hogy "növeljék az utolsó béta verzió minőségét", valamint azt is elmondták, hogy ez a mostani "apróbb" csúszás egyáltalán nem fogja majd befolyásolni a Windows XP végleges változatának a megjelenési időpontját.

"A Whistler béta 2 esetében még nem értük el a kitűzött céljainkat. Ez az oka annak, hogy a szoftver béta 2-es verziójának megjelenését el kell tolnunk március 14-re. Most itt az idő, hogy agresszívan és minél nagyobb hatásfokkal folytassuk a fejlesztési munkálatokat. A március nagyon fontos hónap lesz a számunkra, mert, ha esetleg a márciusi megjelenést is el kellene tolnunk, akkor az már komolyan befolyásolhatná az egész projekt sikerét." - írta Ian McDonald, a Microsoft programmenedzsere egy a Windows XP fejlesztőcsapathoz írt elektronikus levelében.

A Windows XP béta 2 befejezése után már elméletileg célegyenesben lehet a Microsoft, hiszen a tervek szerint ezután áprilisban már az RC1-es (Release Candidate) verzió megjelenése következik, majd ezt követően júniusban készül el az RTM (Released to Manufacturing) verzió, és ha minden jól megy akkor valamikor az ősz folyamán a boltok polcain is feltűnik a végleges Microsoft Windows XP operációs rendszer.



A Windows 2000 utódjának tekinthető Windows XP-ről röviden annyit érdemes tudni, hogy a Windows 95 óta lényegében ez az első olyan Microsoft operációs rendszer, melynek felhasználói felülete nagyobb mértékben átalakult. A szoftver a cég szerint kiváló multimédiás képességekkel fog rendelkezni, és az Internet Explorer, valamint a Windows Media Player legújabb verziója is helyet kap majd benne.

A Windows XP támogatni fogja a Crusoe chipeket

A redmondi szoftveróriás Windows operációs rendszerének következő verziója, a Windows XP számára nem jelent majd akadályt a Transmeta Crusoe processzoraival való együttműködés. Bár a Microsoft nem reklámozta túlzottan a Crusoe processzor teljes mértékű támogatását, kétségtelen, hogy a cég szoftverfejlesztői elkészítették a processzor lehető legjobb kihasználásához szükséges eszközvezérlőt.

A Crusoe processzor leginkább igen alacsony fogyasztásával hódít, főként a kisebb hordozható gépek körében, mivel a lehető legkisebb fogyasztás ezeknél az eszközöknél rendkívül fontos. Emellett a chip újabban a szerverekben is megjelent, mivel a nagy számítógépes rendszerek fogyasztása újabban több helyen gondot jelentett az áramellátásban, és felmerült a lehetősége az alacsony fogyasztású processzor szerverekben való alkalmazásának is.

A crusoe.dll fájlt a bétatesztelők vették észre, miközben a Windows XP bétaverzióját telepítették. A telepítő képernyőjén felvillanó, éppen másolás alatt lévő fájlnevek ezreinek figyelemmel kísérése alatt úgy tűnik, valaki ébren tudott maradni, és észrevette a fájlt. Mivel a Microsoft becsületesen megcímkézte a fájlt, mint "processzor device driver", azaz processzor eszközvezérlő, nem kétséges, hogy arról a Crusoe-ról van szó, amire a bétateszterek gondoltak.

Valószínűleg a Microsoft úgy gondolta, a processzor támogatásához szükséges pluszmunkának elvégzéséből még előnye származhat később, a támogatás még jól jöhet valahol. Az Intel érthető okokból nem túl boldog a hír hallatán, főleg miután a napokban arra is fény derült, hogy a Windows XP támogatni fogja az AMD készülőben lévő, következő generációs Sledgehammer kódnevű processzorát is. A Microsoft Crusoe-irányú fejlesztése minden bizonnyal kapcsolódik a szoftvercég Tablet PC-s terveihez. A Tablet PC, amelyet a Microsoft a tavalyi Comdexen mutatott be először, egy vékonyabb könyvhöz hasonló alakú hordozható számítógép olyan nem mindennapi funkciókkal, mint például a kézírás felismerése, ugyanis a géppel ily módon (is) lehet kommunikálni.
A Tablet PC várhatóan nem készül el 2002.vége/ 2003.eleje előtt, viszont a tavaly bemutatott kezdetleges prototípus a hírek szerint a Transmeta Crusoe alacsony fogyasztású processzorát tartalmazza, így érthető, hogy a Microsoft minden téren támogatni kívánja a chipet, hiszen a Tablet PC operációs rendszerének az XP (akkoriban Whistler) volt megnevezve.


Microsoft Blackcomb: a Windows XP utódja

Bill Gates birodalmában persze nem állhat meg az élet a Windows XP megjelenése után sem, sőt már most is folynak a Windows XP-t követő operációs rendszer fejlesztési munkálatai. A Windows XP utáni Microsoft operációs rendszer jelenleg a "Blackcomb" kódnevet viseli magán. A Microsoft Redmond-i (Washington) székhelyétől nem messze található Blackcomb hegységről elnevezett új szoftver a cég állítása szerint "forradalmasítja majd a személyi számítógépek használatát". A Microsofttól kiszivárgott Blackcomb verzió jelenleg még csak a build 351-nél tart, és a híradások szerint még a netes alvilágban is nagyon nehezen lehet hozzájutni a szoftverhez. Screenshotok azonban már több helyen is napvilágot láttak a Blackcombról, bár nagyon nehéz megállapítani ezekről a képekről, hogy melyik eredeti, és melyik hamisított.

A Blackcomb végleges verziója a Microsoft jelenlegi tervei szerint valamikor 2002-ben fog napvilágot látni. A Microsoftról tudni lehet, hogy évente több mint egymilliárd dolláros szoftverfejlesztési költségvetéssel rendelkezik, melyből különböző információk szerint nagyon nagy összegeket szánnak majd a Blackcombra. A Blackcomb a jelek szerint nem csak egy egyszerű "bugfix" csomag lesz, hanem egy az eddigi Windows operációs rendszerektől lényegesen különböző szoftver.

Nagyon valószínű, hogy a Blackcomb kezelőfelülete a Macintosh gépek legújabb operációs rendszerének kezelőfelületéhez fog majd hasonlítani. A Macintosh platformon egyébként nemrégiben mutatták be az új OS X operációs rendszert, mely nagyon könnyen és gyorsan használható felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik. "A legalapvetőbb változások az UI-t (User Interface) fogják érinteni." - mondta Bill Gates a Blackcombbal kapcsolatban.



A Blackcomb a Whistlerhez hasonlóan NT-s kernelre fog épülni, a Microsoft jelenlegi tervei szerint ugyanis a Windows 9X-alapú operációs rendszereket már nem fejlesztik majd tovább. Azt is tudni lehet, hogy a Blackcombban és az összes .NET kompatibilis Microsoft termékben komoly XML-alapú kódokat fognak alkalmazni.

A Microsoft Blackcomb az ígéretek szerint már tökéletesen együtt fog működni az olyan 64 bites processzorokkal, mint amilyen például az Intel Itanium, vagy az AMD Sledgehammer. A Blackcomb a Windows XP-től eltérően pedig már nem csak egyszerűen támogatni fogja ezeket az új 64 bites chipeket, hanem teljes mértékben ki is fogja aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ubi #93
    nekem megvan az office xp.....be.be..be.bee.bee
  • KaanGr #90
    Laalee: nem is az Xprol beszeltem
    Viszont lattam egy új hírt, Melyik a jobb.....
    Aztan eltünt :(


    Na ott majd folytatjuk :)


  • Laalee #88
    mar nemazert de az Xp nem dos ra epül... tehat ha ugyveszük nemferel 1 floppyn meg az alapja sem...

    en nem linux parti vagyok mert nekem abszolute de nemjtt be... szervernek telleg ideális, de masra szerintem alig hasznalhato... nekem otthonra meg nem szerver kell...

    de ha ez az xp ilyenlesz mint ahogy most keinez akkor kukaba vele 1,5 giga és semmi egetverö ujitas csak idetlen eröforrás zabálo design...
  • ixyon #83
    FB rátapintott a lényegre.
    a winsuxx ott van elcseszve, ahholcsak lehet.
    a linux nem minenben versenyzik, pl. kezelőfelűletben sem. ennek nem az az oka, hogy nem tudnának írni olyat a linux fejlesztők, hanem az, hogy aki linuxolni kezd, az már tudja mit csinál, és nincs szüksége vezérlőpultra, meg ilyesmire.

    aki pedig nem szereti a linuxot, és a windózt isteníti, az csak azért van, mert megmaradt felhasználói szinten(inkább még alatta), ás nem akar tanulni, mert nem érzi elégnek az intelligenciáját 1 komolyabb rendszer megtanulásához.

    de pistikének a kvékernek, meg gizikének a titkárnőnek ez is elég.

    és linux alatt is sokmindent fejlesztenek.
    pl ha valaki nem tudná szinte minden autodesk progi megvan linux alatt is, csak rendelni kell.
    ott van a maverick, ami szintén leg komoly ahhhoz kiépest, hogy még 1.0.0 alatt van.

    AI pedi úgylátom nem olvasgat webstatisztikákat, mert a linux már régen vezet webb, és ftp kiszolgágásban, mert 1*űen pazar. az az elcsökevényesedett ayú, aki csak mosógépben tudja elképzelni, az meg ébredjen, és nézzen szét!
  • Laalee #79
    nem ez a rossz driver :)

    amugymeg 1,5 giga op rendszerre??? kicsit brutal... az nt4 meg 50 mega...
  • Carmack #60
    Hát az igazság az, hogy teljesen más célt látnak el a népszerűbb oprendszerek, ma ott tartunk, hogy ha játszani akarsz, nincs IGAZI vetélytársa a winfosnak. Ez igen szomorú dolog, de így van. Azzal pedig nem tudok egyetérteni, hogy "solaris8-ra nincs is jó cucc" ,mert egész egyszerűen nem az átlag kovácsbéláknak van tervezve, akik otthon ülnek és "bétát tesztelnek", aztán lazulnak másnap, hogy "egyszer már majdnem elindult whistleren a doom3 (persze az is alpha 4-es legalább) ". Erről ennyit.
    A legjobb oprendszer otthonra (mondom otthonra) ha jó géped van és nem játszol sokat, a windows2000, ha pedig inkább a játék a döntő, akkor windows95. Bizony. A megfelelő patch-csomagokat összevadászva a legjobb választás, nincs benne az az állítólag hasznos internet explorernek nevezett rendszerfék sem, remek kis dolog. Persze ki lehet szedni az ie-t a 98-ból is, de elvből nem ajánlom senkinek az ilyesmit, akárcsak az ME-t, ami ha nincs legalább 256mb ram alatta, akkor szart sem ér, meg gondolom a megahelp is nélkülözhető... lehetne az ilyen baromságokról oldalakat írni, de minek.
    byez
  • ricsi #52
    Csak cégeknek éri meg a márkás gép.
    Mi maradunk home-ra össze-vissza-rakottnál.
  • RangeR #33
    Marha érdekes,mindenféle baromságot telepítek állandóan,mindig hardwaret cserélgetek,és a windows 98 még soha nem krepált be,csak mikor már tudtam,hogy mindjárt hazavágom.Húúúde komoly fickók vannak,sír a szájuk,hogy állandóan tönkre megy a windows.A DOS egy "okosfejű" egyetemista intelligens faszinak lehet,hogy nagyon élvezetes,majomkodik vele,meg tanulgatja,de nekem a windows a jó.De érdekes...
  • Efreet #25
    Tawarish nem értesz hozzá... ez 'imidzs' mint a Vágópityunak a frufru... :))))
  • Dikkma #16
    Ezzel is, és sok mindennel egyetértek. Én nem szeretem a Linuxot, edig tisztában vagyok a Windows hátrányaival. Csak nekem elég a Windows is! Ha valaki egy kicsit mélyebben lezdi kihasználni a gépét, már gondok lehetnek.
    A programok összekapcsolása tényleg rossz, jó lenne, ha zenéhez pl. Winamp, szövegszerkesztéshez, irodai munkához StarOffice, stb., szóval mindenhez más kellene. Ez egyrész olcsóbb lenne, hiszen mindenből van ingyenes program, ésa Windowsban ezeket nem kellene megfizetni, másrészt, én így is mindenhez mást használok, tehát telepítés után egy napig a hülye programokat töltögetem a netről, rakom fel cd-ről, és ez sok idő. Csak amelyeket rögtön felrakom: ACSee, DAP, BlackICE, MacroExpress, WinACE, WIndows Commander, és nagyon sok egyéb... rengeteg idő! Persze, ha egy böngésző olyan, mint a Netscape,akkor megéri , hogy a Microsoftét használjuk.
    Kezelőfelület: hát igen, tényleg nem tűnik valami helytakarékosnak, információgazdagnak. Én is szeretek tisztában lenni struktúráltsággal, de azért a Windows Commander -bár egyik kedvenc programom - a múlt. A Wn95 -kor még fél évig DOS-ban, Nortonnal másoltam, nem szerettem az újat. De ez a fejlődés, ezzel lépést kell tartani. Ha meg vissza lehet 95-ös felültere váltani, nincs semmi gond... csak hát akkor minek a XP.
    Sok az az egy giga! De hát a többi program is nő, egyre több a hardware, kell a hely. A többi programhoz képest a Windows csupán 20-adrészt foglal el, nem kll azért 45-80 gigás vinyó.
    Sok minent mondhatnék még, de felesleges... amúgy hallottátok, hogyan lesznek ezentúl regisztrálva a Microsoft programok? A program a telepítéskor a gép hardware -elemei alapján készít egy kódot. Ezt kell a Microsoft-nak interneten vagy telefonon eljuttatni, és ők megadják a regisztrációs kódot. Ennyit a másolásról. Különben max. 30 napig működik a gép. Gondolom, meg lehet majd törni, de egyrészt eben sem vagyok tökéletesen biztos, másrészt, akkor is fáradság, ha vki újratelepítette a Wint. Márpedig 50 ezret nem fogok adni oprendszerért, inkább áttérek az általam nem igazán kedvelt Linuxra, az ingyé' van....