Berta Sándor

Microsoft - Novell együttműködés: miért?

Finoman szólva sem fogadta nagy tetszés szakmai berkekben a Microsoft és a Novell újonnan megkötött szövetséget. A szakemberek egy része szkeptikus az együttműködést illetően, másik részük pedig a Microsoft által kiválasztott partnercéget kifogásolja.

Mint ismeretes, a Microsoft érdekes húzással új szövetségesre talált, ez pedig nem más, mint a nyílt szoftvereket támogató Novell, illetve annak Suse Linux operációs rendszere. A cél az alternatív szoftverek elérhetővé tétele Windows platformon. A lépés azért számít nagy meglepetésnek, mert az újdonsült partnerek eddig többnyire riválisként néztek szembe egymással, először az irodai szoftverek, majd az operációs rendszerek piacán.

Az egyeztetések eredményéről eddig annyi derült ki, hogy a cél olyan megoldások kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a Windows és a Suse Linux, illetve az ezen operációs rendszerekre írt programok egyidejű használatát. Az elemzők ugyan a Linux sikereként értékelik az együttműködést, azonban több kérdést is felvetnek. Így például eddig gyakorlatilag semmi nem derült ki a technikai részletekről: sem arról, hogy mégis hogyan képzeli a két vállalat a kooperációt, valamint az a kérdés is egyelőre megválaszolatlan, hogy a redmondi szoftveróriás miért pont a Novellt nézte ki magának partneréül.


Annyit mindenesetre már tudni lehet, hogy a jövőben a cégek szerverein probléma nélkül együtt kell majd futnia a Windows és a Suse operációs rendszereknek. Ezenkívül a Microsoft vállalta, hogy 2012-ig minden a Novell linuxos felhasználói ellen kezdeményezett jogi eljárását beszünteti, beadott kereseteit visszavonja.

Meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott az együttműködésről John Enck, a Gartner piackutató cég elemzője, aki szerint még az is kérdéses, hogy a Microsoft egyáltalán komolyan gondolja-e a dolgot. Más formában közelítette meg a dolgot Brent Thill, a Citigroup elemzője, aki szerint az együttműködésnek semmi értelme nincsen: "Amennyiben a Microsoft kooperálni akar, miért a Novellhez fordult, miért nem kötött egyezséget például az amerikai Linux-piac 80 százalékát uraló Red Hattal?" - kérdezi. George Weiss, a Gartner elemzője ugyanakkor optimista: "Amennyiben a Microsoft nem tudja tönkretenni a Novellt, akkor ebből az ügyből a Linux-közösség még profitálhat is."

"Elismerem azt a tényt, hogy a Linux az ügyfeleink által alkalmazott technikákban fontos szerepet játszik" - jelentette ki Steve Ballmer, aki néhány éve még nemes egyszerűséggel rákos daganatnak nevezte a Linuxot. A kooperációval kétségkívül megnövekedhet a Red Hatra nehezedő nyomás és amennyiben az együttműködés sikeres, a Novell akár a Red Hat fölébe is kerekedhet. Az esemény azonban különösen annak tükrében érdekes, hogy nemrég az Oracle bejelentette, teljeskörű támogatást nyújt a Red Hat Linuxhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #39
    hmmm. Kiváncsi leszek hány OP rendszer marad
  • BiroAndras #38
    Kisvállalkozásoknak jó egy sima XP pro is a szerverre. Egy halom ingyenes program van, amivel majdnem mindent meg lehet oldani ezen a szinten (levelezés, ftp, sql, webszerver, stb.).
  • abzu #37
    oké oké, csak sztem a indowsnak nincs sok hátra, pl a MacOS9-is kifullast, és utána a MacOSX már unikx és jobb mint a eówindos azt mondjá
  • pbanfa #36
    Pont ez az! Nagy cégeknek eddig sem okzott túl nagy gondot, hogy megvegyenek egy win szervert minden nyalánksággal. Ahogy mondod, a linux pont a kis vállalkozásoknak volt tökéletes megoldás. Ki tudja ez így is marad e?!
  • BStage #35
    de mondok jobbat, a linux sosem volt posix kompatibilis... Az igazi unixokon kivül gyakorlatilag csak a win az, bsd-ből is csak az zártforrású és fizetős. Ugyhogy jobb, ha a unix-like-nál maradunk, mert a win ezerszer "posixabb" mint a linux vagy a freebsd, mégsem unix-like...
  • BStage #34
    "POSIX a helyes szó. "

    akkor mostantól a windows-t is sorold oda, ugyanis az is POSIX kompatibilis (WSU,SFU)
  • Caro #33
    POSIX a helyes szó.
  • asysoft #32
    Egész biztos az 5%-os piaci részesedést (amerikában) el sem érő Apple ellen kezd szervezkedni, mert félti a pozícióját:) Szerintem az Apple az Intel processzorokra való váltással csak az MS piacát növelte, Bootcampet sem viccből írták pl:)
    Egyébként az OSX-nek és a Linuxnak nem ugyan az az alapja, egyik (Darwin) BSD, másik ugye Linux:) (Igaz, mindkettő Unix-like).
  • abzu #31
    ö tom, nem is hibának ondtam, csak mondom, hogy sztem most megint ugyan az a helyzet
  • assdf #30
    és? ritka üzleti előrelátásról tesz tanúbizonyságot.