Gyurkity Péter

Cáfol a Novell: nem szűnik meg a SUSE

A napokban a világhálón olyan hírek láttak napvilágot, hogy Novell leállítaná a teljes asztali Linux vonal és a SUSE 10 fejlesztési munkálatait, a vállalat azonban gyorsan cáfolta az értesülést.

A Novell Linux Desktop megszüntetéséről a Linux Today adott hírt a Nüremberg városában megtartott találkozó után, ahol a vállalat 200 munkatársát világosították fel az üzleti terveket illetően. A pánikkeltő információt - annak ellenére, hogy a vállalat többször is kedvezően nyilatkozott a disztribúció jövőjéről - arra alapozták, hogy a cég nagy leépítésekre készült. Egyesek a teljes munkaerő 20 százalékának menesztését is elképzelhetőnek tartották.

A vezetés végül mintegy 600 dolgozó, azaz nagyjából 10 százalék távozásáról számolt be, tehát a hír részben igaznak bizonyult. Röviddel ezután azonban a Novell cáfolta a szerző állításait, aki azt sugallta, hogy a cég a Red Hat stratégiáját követve a vállalati szektorra koncentrálná erőfeszítéseit. Bruce Lowry, a Novell Global Public Relations igazgatója kategorikusan tagadta a vészjósló értesülést, hangsúlyozva, hogy szó sincs a SUSE Linux részleg megtizedeléséről. Pontos adatokba nem ment bele, de kiemelte, hogy az értesülés nem helytálló.

Hasonló szellemben nyilatkozott Greg Mancusi-Ungaro, a Linux-marketingért felelős csoport vezetője, aki arról beszélt, hogy a stratégiailag fontos területekre helyezik a hangsúlyt, és az asztali vonal ezek közé tartozik. Úgy érzik, hogy ezen a területen előkelő pozíciót vívtak ki, és ebből nem szeretnének engedni. "A teljes KDE grafikus interfész és a termékcsalád továbbra is fontos szerepet kap az openSUSE keretében" - jelentette ki Mancusi-Ungaro.

Az openSUSE projekt megvalósításával több célt követnek: egyrészt minden felhasználónak megkönnyíteni a hozzáférést a SUSE Linuxhoz, másrészt egy olyan közös fórumot indítani, ahol a Linux továbbfejlesztéséhez új ötletekkel járulhatnak hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kbupdate #29
  Nos, mint mondtam már 3 linux disztribot is próbáltam. Ha arról lenne szó, hogy 2-3 hónapon belül képezzem ki magam benne, meg tudnám tenni, nem undorodnék tőle. De eddig még nem kaptam "ajánlatot", és szükségességét se éreztem emiatt rá. Nem hiszem, hogy olyan hú de bonyolult lenne a rendszer, "kicsit" más mint a Windows.

  Engem egyszerűen ezek a Windows XP befikázások idegesítenek, mert a 4 év (XP-s) tapasztalatom alapján XP tényleg nagyon jóra sikerült.
 • Caro #28
  %-ban vagy adatmennyiségben? :P
  De ha igazi informatikában jártas embernek tartod magad, akkor nem nélkülözheted a unix ismereteket. Olyan régi a unix majdnem, mint maga a számtech. Ez olyan, mintha egy matematikus azt mondaná, hogy ő csak számológéppel tud összeadni, mert anélkül senki se számol már.
  Azért egy próbát megérne neked is nem? ;)
  Ha van 5 GB szabad helyed, defragolsz egyet, utána mehet is az install, át tudja méretezni a partíciódat. Csak egy kis kitartás kell hozzá. Gondolom a wint se egyből tudtad.
 • kbupdate #27
  na... Win-nél is csak IE az ami javarészt hemzseg a felfedezett ibáktól... de tényleg hagyjuk akkor és ne veszekedjünk.
 • Drawain #26
  Az a kb 3 az valóban inkább kettő lesz :)
 • Drawain #25
  Nézd meg mik azok a frissítések ;) Itt nem oprendszer foltozásokról van szó, hanem hozzá készített termékek hibajavításáról.

  Komolyan miért tekinted személyes ellenségednek a linuxot?! Miért lenne jelentéktelen? Ezt te se gondolhatod komolyan. De ha meg olyan jelentéktelen amilyennek beállítod akkor meg minek szólsz hozzá az ilyen témákhoz?
  Jah és még valami, egy vírus nem befektetés az esetek 90%ban, csak erőfitogtatás. Ezt pedig mennyivel egyszerűbb megtenni egy olyan rendszeren amit a felhasználók nagy része rendszergazdai jogokkal használ...
 • kbupdate #24
  csak kár hogy 2 éve jelent meg, vagy te vmi betat haszbálsz? az szép!

  Másrészt a suse se panaszkodhat!:)
 • kbupdate #23
  lehet linuxhoz jobban ért mint én, de a windowshoz fingja sincs, de neked sem. állítom én windowshoz is jobban értek mint itt bárki a linuxhoz.
 • kbupdate #22
  "Biztos ők mind hülyék."

  Nagyon úgy látszik, azaz IGEN. ha linsuxra is lennének vírusok, férgek, spyware, trojanok stb-k írva, akkor linuxon is beszopnák. csak hát a linux olyan jelentéktelen részben van elterjedve, hogy mindenki szarik rá magasról, nem érdemes belefeketetni. ennyi.
 • warhammerLINUX #21
  Kedves Elvtársak !

  Én csak a jó tapasztalatról tudok beszámolni. A SUSE LINUX 7.1 - es őverziója 4 azaz négy évig ment éjjel nappal. Voltak rövidebb karbantartási időszakok, de ezek összesen nem tettek ki egy napot. Ez volt a router, samba és levelező szerver stb .is. Most egy 9 -es SUSE LINUX szerverünk megy kb. 3 éve hibátlanul. Minden előbbi futó funkció mellett akadásmentesen nyomom ezen a szerveren az enemy terrítorit a neten ! JA ! És senki ne gondolja, hogy valami brutál gép van alatta: PIII 1000 MHz proc, 512 MByte SDRAM ... szóval ez van !
 • mousee #20
  hehe...bebukott a 2neves :DDDDDDDD