Specker Balázs

Távozott a Novelltől a SUSE társalapítója

A SUSE társalapítója és a SUSE Linux kernelének egyik megalkotója, Hubert Mantel kilépett a Novelltől, amely még 2004-ben vásárolta meg a disztribúciót fejlesztő céget.

Mantel döntését a héten, egy SUSE-levelezőlistán jelentette be, amelyet a Novell rá egy napra megerősített. "Úgy döntöttem, elhagyom a SUSE/Novellt. Ez már nem az a vállalat, amit 13 évvel ezelőtt alapítottam. Több mint egy évtizedig voltam a kernel fejlesztője. Biztos vagyok benne, hogy a Novell vezetése hamar megtalálja a megfelelő embert a helyemre" - olvasható a Mantel e-mailje a CRN oldalán.

Bruce Lowry, a Novell szóvivője elmondta, hogy a döntés nem befolyásolja a Novell helyzetét. "Egyike volt annak a sok embernek, akik a kernel csapatban dolgoznak. Távozása nem fogja befolyásolni stratégiánkat és lehetőségeinket" - értékelte a helyzetet a szóvivő. Hibái ellenére a SUSE még mindig a leginkább kedvelt választás a Red Hat után és továbbra is meghatározó szerepet játszik a Linux-piacon.

A Novell még augusztusben úgy nyilatkozott, hogy Linux termékeire kíván koncentrálni a jövőben. A múlt héten pedig attól számolt be a cég, hogy 600 mukatársától megválik, és feloszlatja Celerant tanácsadó csoportját is. Ezt követően olyan hírek is felröppentek, hogy a vállalat felhagy a SUSE Linux fejlesztésével, ám az érintettek ezt azonnal megcáfolták. Ron Hovsepian, a Novell elnöke nemrég tett nyilatkozatában elmondta, hogy a Novell megszorító intézkedései ugyan jelentősnek mondhatóak, ám igazán nem érintik a Linux fejlesztői csapat munkáját.

A Novell Linux-stratégiájában bekövetkezett nagyobb változás az, hogy a cég úgy döntött a GNOME szoftvert teszi meg az alapértelmezett felhasználói felületnek Linux rendszereiben. Meglehetősen élesnek mondható a váltás, mivel a SUSE mindezidáig a rivális KDE mellett tette le a voksát. Mantel mellett más is elhagyta a Novell kötelékét: Chris Schlaeger, a kutatási és fejlesztési részleg alelnöke is távozott a cégtől. Sclaeger jóideje részt vett a KDE fejlésében. A Novell nem volt hajlandó felvilágosítást adni Schlaeger helyzetével kapcsolatban - írja a CNET News.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enkil #24
    A novell telepítésében cak az az idegesítő
    hogy minden féle vackot hozá kell még teni javítócsomagokat stb már ugyértem ha ftp,web levelező,dns szervert csinálunk
    meg eldugot helyeken kel átírkálni confokat
    de ha 1 er rájön az ember utána sima ügy
    és az xp kliensekkel nagyon jól tud müködni
  • BlackRose #23
    a matematika azt mondja, hogy megéri... majd meglássuk de, hogy komoly az biztos.
  • FTeR #22
    //
    ez most komoly? ott az élet is drágább, nem fog az neked sokba fájni?
  • pemga #21
    Hmm, nekem is megvan RMS és ellenpontként Raymond könyve is :). Mondjam azt, hogy mindkettőjüknek igaza van, csak másképp :). Igazából én ezt tekintem nagy pozitívumnak, hogy ilyen eltérések ellenére is együtt tudnak működni. Simán megvan a két csapat, kisebb-nagyobb súrlódásoktól eltekintve. (Pl. RMS jól leszólta a Qt megnyitását is :)). Szerintem ennek az "érettségnek" tekinthető az is, hogy a Mozilla létre tudott hozni egy teljesen üzleti céget az alapítvány ügyeinek intézésére. (Gyakorlatilag kapcsolatokra az üzleti szférával és visszaszponzorálja az alapítványt.)
  • Troppauer #20
    A Novell - a valaha volt legjobb PC halozatkezelo szoftver fejlesztoje - el fog tunni a sullyesztoben nehany even belul... Koztunk legyen szolva ezt meg is erdemli. Amit az utobbi nehany evben csinalt, azzal nem lehet felvenni a versenyt a Microsofttal es a UNIX-Linux vonallal. Lassan mar nehezebb telepiteni es konfigurtalni egy Novellt mint egy Debiant.

    Mellesleg szerintem oltari nagy ballepes volt eladni az "amerikaiaknak" a SUSE-t. Legalabb volt egy tisztan europai disztribucio, ami mar eleg komoly volt, ebbol ki lehetett volna inddulni egy europai "windows" fejlesztes iranyaba , nem pedig ossze-vissza mindenki fejleszget valamit.
  • BlackRose #19
    Köszi . Maradok, miért ne maradnák...

    Ami a QT-t illeti, igen így valahogy van, de nem GPL, és ha valami nem GPL akkor a puritán free softweresek nem szeretik. Különben van egy kis nézeteltérés a Linux előtti GNU féle free szoftveres és a Linux utáni Open Source felfogás között. Vagyis a GNU (FSF) az habár nem tiltja, de nem a kommerciális dolgokat tartja fontosnak, míg az újkeletű open source közösség már inkább az üzleti tényezőkből jött össze. Vagyis a GNU-nak nem kellett és nem is volt IBM, Sun, Novell, stb. míg az újkeletű open source közösség ebből él. Ezért vannak a Richard Stallman féle igazi szabadszoftveresek, akik nem tudják elképzelni, hogy egy byte legyen a gépükön ami nem szabad, a legkisebb gyanú a legkisebb kötélnek is ellent mondanak. És mivel a kód jó része ilyenektől származik, mindég megvan az ellenállás. Ha szabad akkor legyen GPL, ez nekik a filozófiájuk. És olvastam már valahól, hogy Stallman mennyire kritizálja ezt a sok féle licenszet, meg a szabadszoftver olyan verzióit amely nem szabad OS-eken fut... szóval ez két világ aki kényszerből él egymás mellett, bár nekem így néz ki.
  • pemga #18
    Have fun :). Tényleg :). sg közösségben azért maradsz?

    Amúgy a Trolltech nem nyitotta meg a QT3-at? Régen tényleg elég vegyes volt a kép, igaz most sem GPL, de open source. (Igaz, még mindig licenszelni kell for commercial use.) Az más kérdés, hogy most már annyi a licensz-változat mint égen a csillag. Mozilla, Apache, Qt, X, és a különféle GPL-ek stb. Talán a CreativeCommons-t is hozzá lehet még csapni :).
  • BlackRose #17
    Jelenleg nincs szükség, ugyanis a project amelyen dolgozunk a vége felé jár. Én pedig Január-Február körül elhagyom a csapatot, mert "zöldebb" területre megyek, ugyanis elhatároztam, hogy Dubaiba költözöm, igen a nagyobb pénz és a nagyobb növekedés miatt, nagyon szűknek érzem itt középeurópában a területet, és általában a politikától függnek a dolgok, azt meg már, hogy őszinte legyek meguntam. Sajnálom a csapatot, és remélem, tovább is jól fognak működni, az egyik tag fogja átvenni az én munkám, úgy, hogy a bővülés a továbbiakban már nem rajtam fog múlni.
  • Enkil #16
    nem venétek be olyan embert aki ha nem is tud jobban mint a csapat bármék tagja de minden vágya az hogy fejlődjön eltanulja a dolgokat és olyan helyen legyen ahol vére vagyishát pénzre megy a dolog és az se baj ha a fizetés a béka fenek alatt van?
  • Drawain #15
    Ez egy jó filozófia és ha a csapat minden tagja vallja, akkor valóban ütőképes lehet. Hajrá :)