Gyurkity Péter

NetWare támogatás a Novell új Linux operációs rendszerében

A vállalat Open Enterprise Server néven széles körben elérhetővé tette új operációs rendszerének előzetes változatát, amely a cég közleménye szerint egy szoftverben egyesíti a NetWare és SuSe Linux operációs rendszer előnyeit.

A szoftver publikus béta változata az elmúlt hét végén került fel a vállalat weboldalára, míg az operációs rendszer végleges változata - a Novell korábbi ígérete szerint - februárban készül el. A vállalat az Open Enterprise Server egyik legfontosabb előnyeként említi, hogy az operációs rendszer segítségével NetWare és SuSe Linux szerverek közös hálózatát hozhatjuk létre, és az egységesített kezelőfelület nagyban megkönnyíti ennek karbantartását. A vállalat ennek érdekében elkészítette a gyakran használt NetWare szolgáltatások - mint például a fájl- és nyomtatómegosztás, valamint a biztonsági funkciók - Linuxra optimalizált változatát, amely Nterprise Linux Services 1.0 néven külön is letölthető a vállalat weboldaláról.

A Novell már jó ideje, a SuSe Linux tavaly novemberi felvásárlását követően megpendítette egy közös NetWare-Linux operációs rendszer gondolatát. Elemzők szerint ez leginkább azzal magyarázható, hogy a NetWare évek óta visszaszorulóban van, és a vállalat - mivel nem lát reményt a gyors talpraállásra - inkább a nyílt forráskódú operációs rendszer felé tapogatózik.

A Novell stratégiája éppen a nyílt forráskódú és a kereskedelmi szoftverek vegyítésére épül, és a vállalat egyéb asztali szoftverek és fejlesztői eszközök segítségével igyekszik nagyobb népszerűségre szert tenni a Linux felhasználók körében. Az Open Enterprise Server szintén erre a stratégiára épül: a szoftvercsomag tartalmazza a NetWare operációs rendszer kernelét, a 2.6-os Linux kernelre épülő SuSE Linux Server 9 Enterprise Edition-t, és egyéb, elsősorban végfelhasználóknak szánt alkalmazásokat, úgy mint iFolder és Virtual Office.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #5
    Nekem úgy tűnik, Te még nem láttál Novell-t....

  • [HUN]PAStheLoD #4
    NetWare-ról én jót sose hallottam .. volt aki ugyan nem szidta , de akik nem ismerték töviről hegyire , azok állandóan csak sipákoltak , hogy így nem megy úgy nem megy.. és a NetWare kliens XP-re .. hát minden csak nem erőforráshatékony.
  • sonic4 #3
    Kár lenne érte, nagyon sokminden nagyon kényelmes volt alatta..... (sokminden meg nem de az más tészta)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Novellnek máshogy nem sok létjogosultsága lenne .. m$ vagy linux/bsd/egyéb open source versenyben. Így legalább átalakul és túléli..
  • Killgore #1
    Frankó