Gyurkity Péter

A Novell szerint a SUSE beelőzheti a Windows-t

A vállalat, amely a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be az operációs rendszer legújabb verzióját, a vállalati Windows leelőzésére számít. Szerintük a SUSE 10 előnye a Vista megérkezésérig kitart, és utána is partiban lesz.

A vállalati szférára való koncentrálás jegyében az asztali csomagot átnevezték és az új verzió a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) néven lát napvilágot. Fejlesztői szerint az új operációs rendszer végre eleget tesz a követelményeknek, és elődeivel ellentétben az alapvető irodai feladatoktól a speciális munkaállomásokig minden vállalati ügyfél számára tökéletes választás lehet. A tömeges átállások megindulását jövőre, illetve 2008-ra várják, és a Vistával szemben is tarthatónak vélik a versenyfutást.

A magabiztos kijelentések Greg Mancusi-Ungaro, a Novell Linuxért és nyílt forráskódú szoftverekért felelős marketingigazgatójának szájából hangoztak el a CeBIT első napján. "A felhasználhatóságot illetően nem a Windows újbóli feltalálása volt a célunk, hanem egy minden eddiginél jobb asztali operációs rendszer megalkotása. A Vista megjelenésével a Microsoft több területen is behozza majd előnyünket, de addig még hátravan hat hónapunk, hogy kihasználjuk ezt az előnyt" - mondta Mancusi-Ungaro, hozzátéve, hogy az SLED végre minden vállalati ügyfél igényeit kielégíti és nem csak speciális feladatokra használható nagy hatékonysággal.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A 10-es SUSE újdonságai között sorolják fel a kezelőfelületen, a multimédia, illetve a hardvereszközök kezelésében végrehajtott változtatásokat. Előbbinél a Vistához hasonlóan megjelent a háromdimenziós megjelenítés a maga átlátszó ablakaival (XGL grafikus alrendszer), a multimédiás élvezetekért egy új integrált médialejátszó felel, míg a hardvereszközökért egy plug and play rendszerhez hasonló szisztéma, amely a cég szerint megkönnyíti az új eszközök telepítését és beüzemelését. Az operációs rendszer ennek megfelelően támogatja az összes szabványos nyomtató- és hálózati szabványt, és megbirkózik az Excel makróival és az OpenOffice pivot tábláival.

Az asztali és internetes kereséseket megkönnyítendő megtalálható továbbá a Beagle keresőmotor, amely ugyan már a 9.3-ban bemutatkozott, ám a cég ezentúl hét éven át tartó terméktámogatást ígér mellé. Ez szintén a Microsoft által beharangozott megoldáshoz hasonlít, és a cél itt is egyértelmű: bebizonyítani, hogy az alternatív platform legalább annyira, ha nem jobban megéri redmondi ellenfelénél. Ezzel egyben a stratégia is megváltozott, hiszen eddig hivatalosan nem a Windows felhasználók voltak a cég célpontjai - Mancusi-Ungaro elmondása szerint az SLED 10 megjelenésével az átállásra igyekeznek rábírni a vállalati ügyfeleket, hogy végre bekövetkezzen az évek óta jósolt nagyarányú térhódítás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #116
    "erősegg" -> "erősebb" :)
  • BiroAndras #115
    "Állítólag olyan programok, amiknek van DX és OGL változata is, gyorsabbak OGL-lel."

    Annak eléggé sok oka lehet. Pl. OGL alatt nem ugyanúgy renderel, esetleg pár effekt kimarad, másképp van optimalizálva, erősegg a kártya OGL részte, stb. Pl. az ATI kártyákon az OGL lassabb, mint NVIDIA kártyákon.
  • dez #114
    Állítólag olyan programok, amiknek van DX és OGL változata is, gyorsabbak OGL-lel.
  • h4x0r #113
    Azert egy Wine/WineX-et erdemes kiprobalni, hatha az alol fut rendesen. Ha igen, akkor nem lesz kulonosebb gond. Ha nem, akkor egyertelmu, hogy a valtas nem megoldhato...
  • BiroAndras #112
    "az jó dolog hogy megkönnyíti a munkájukat a directx, de ezt ne erős erőforrás pazarlással tenné..."

    Hol pazarol erőforrást a DX?
  • strogg #111
    Nem igazán. Az említett gyártók magasról xarnak a linuxra. Pl: a corel egyik fő részvényese az m$- Szóval le kell mondj róluk, ha linuxozol.
  • coolpet #110
    Csovi, en is vindowst hasznalok, csak annyit szeretnek tudni hogy a dragan megvett ceges coreldraw es photoshop, quark, mm flash mx 2004 megy e alatta, mert az osszes eddigi melo abba van mentve a templatek, es szeretnem tovabb is hasznalni oket de kiprobalnam milyen lehet a suse, valaszotokat koszonom
  • BlackRose #109
    Igen a Novell technikai oldala nagyon is jó, fejlesztői kivállóak. És amikor itt lejebb a Novell-t ügyefogyott cégnek neveztem, nem a fejlesztőire gondoltam, hanem a management-re, ugyanis a Novell vezetősége a legelképzelhetetlen hibákat képes elkövetni és ezt komolyan bizonyították az elmult évek során. Szóval alapjában egy csomó fantasztikus termék és esetenként nem, hogy zavarni kellett volna nekik valakit, hanem mondhatjuk utolérhetetlen előnyük volt a konkurenciával szemben. Szóval a fejlesztőknek le a kalappal, de a vezetőség null.
  • szivar #108
    Szvsz tök mindegy hogy lnx v. win, amíg olyan helyen alkalmazzák őket ahová valóak... Amikor olyan embereknek kell magyarázkodni minden apróság miatt, akik meg sem próbálják alkalmazni/megérteni a zyx dolgot, csak az iránt érdeklődnek hogy hogyan kell? Meg az iránt is hogy azt hogyan kell? Meg még az is érdeklődéssel tölti el őket hogy hogyan kell aztat a izét megizélni, amikor az a valami kiír valamit? Akkor meg tök mindegy hogy milyen oprendszerről van szó.

    lsd. (rettent láma júzer, volt élő példa :D):
    -Jobb egérgombbal rákattintasz és...
    -Az hol van?
    -Az egéren.
    -Jaaa...
    -Ráklikkelsz a tulajdonságokra, és...
    -Az hol van?
    .... teszés szerint ismételenő mondat, de legalább 10x...
    -És az hol van?
    -Anyádba.
    És lőn sértődöttség...

    Na az ilyen emberféleségek miatt is tart a számtech ott ahol.
  • strogg #107
    Archkoven: ti winesek tényleg ennyire szeretnétek, hogy irigykedjünk rátok? Nan eee. Hát rossz hírem van. Egyáltalán nem irigykedünk. Sőt. Inkább ti erőlködtök.

    És tényleg nem szeretnénk, ha minden idióta elkezdene linuxozni, és mindenféle hülyeséggel traktálnának minket. Mi a linuxban hiszünk. azt szeretjük, és azt használjuk. Pont. A divat linuxosokat meg nem csak te utálod, hanem én is:)
    És légyszi ezekkel az emberekkel ne vegyél egy kalap alá.

    És senki sem erőlködik. A rendszerünk kezd olyan helyeken igen jól terjedni, ahová az való. Ez nem a gamer közösséget jelenti.Ismét pont.

    Ezeket azért lásd be. A többin már lehet vitázni. :)