Berta Sándor

Orosz WTO-csatlakozás csak az AllofMP3 bezárása után?

Politikai kérdéssé válhat az elmúlt években sokat támadott AllofMP3 orosz internetes zenei letöltőoldal bezárásának ügye. Az amerikai kormány egyes tagjai ugyanis a site bezárásához kötnék Oroszország felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) álláspontja szerint az AllofMP3.com nem legálisan működik. "Egy ilyen portál sem Oroszországban, sem más államban nem működhet legálisan, hiszen a szerzők és a zenészek engedélye nélkül kínál letöltésre zeneszámokat, és a befolyó bevételből nem részesednek a művészek" - áll az IFPI korábbi közleményében. Amerikai lap­ér­te­sü­lé­sek szerint az ügy már politikai színezetet is kaphat, mert egyes amerikai kormánytagok csak azután hajlandóak támogatni Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez, hogy ha az orosz kormány bezáratja az oldalt.

Az AllofMP3 üzemeltetői erre válaszul nyilvánosságra hozták közleményüket a Slyck fájlcserélő hálózati híroldal segítségével. Ebben leírják, hogy hat éve betartják a hatályos orosz törvényeket, és bár az esztendők során számtalan házkutatást és ellenőrzést tartottak náluk az orosz hatóságok, ám ezek során soha semmilyen törvénysértésre vagy bűncselekményre utaló bizonyítékot nem foglaltak le a rendőrök. A közleményből kiderül az is, hogy az AllofMP3 tudomásul veszi a 2006 szeptemberében hatályba lépő új orosz szerzői jogi törvényt és kész együttműködni a művészekkel, konkrét szerződéseket kötni velük, valamint a bevétel megosztását is támogatja.

Kérdéses azonban, hogy ezek a kötelezettségvállalások biztosítani tudják-e a portál további működését. Amennyiben csak az egyes online zenei letöltőportálok népszerűségét nézzük, az AllofMP3 nem küzd problémákkal. A site nemrég Nagy-Britanniában a második legnépszerűbb zenei letöltőoldal lett az iTunes mögött, az Egyesült Államokban pedig 57 százalékkal nőtt a szolgáltatásait használók tábora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #14
    Azt nem értem, hogy azt az orosz olajmágnást 20 perc alatt vágták sittre, és most magánzárkában ül, mert megosztotta a kajáját a szomszéddal.
    Ha tényleg putyin vágna alá hátulról bárkinek abban az országban, mint ahogy akkor mondták, akkor egy ilyen kis céget egy fingással lefújna a térképről, még akkor is ha ciki, hogy zsarolják.

    gz8: neked minden tatu, amin két csaj van :) Nesze tanujjá vaz: igy néz ki egy tatu valójában :D
  • Vieri85 #13
    Nem értem... azt hiszik, hogy ha bezárnak minden online zeneboltot azzal majd nő a cd-k eladása? Én spec. azért választottam az allofmp3-at mert hiába pénzért is, de minőséget kapok. Egy album kb annyiba kerül mint egy CD-R ára. Ha szeretek egy zenét, ennyit minimum odaadok egy albumért. De azzal, hogy csak olyan helyeket hagynak meg, ahol egy szám ára 250 forint, azzal mi ott vagyunk ahol a part szakad... inkább letöltöm p2p-ről.

    A jövő szerintem az lehetne, hogy kiadó nélkül, egy manager iroda hátterével aláreklámozni a dolgot, és netre feltenni a zenét az együttesek saját kis zeneboltjában!!
    Én a Megasztáros fiúcskák helyében így tennék, és nem kopna fel az álla a Groovehouse-nak sem, ha egyáltalán pénzt ad ki valaki azért.

    Lennének ilyen oldalak, mint az allofmp3 ahol megkerülve a maffiát hozzánk jut el az anyag.

    Ki az Magyarországon, aki CD-ket vásárol? Szerintem a legtöbb ember már mp3at hallgat, vagy aki megveszi CD-n az is átkonvertálja.
  • gz8 #12
    Van némi TATU bennük, de csak azért, mert ketten vannak.
  • asdasdasd #11
    Már megint ezek a bazinagyfülhallgatós lányok...
  • galedki #10
    jo kis hely az, a poenos, hogy a sok hirveresnek koszonhetoen most mar kemenyen hasznaljak az allamokban, meg az angoloknal is.
  • tomo #9
    "a befolyó bevételből nem részesednek a művészek" művészek = riaa és társaik?

    JeD azt meg honnet veszed, hogy az allofmp3 nem fizet jogdijakat az orosz jogvesztoknek? allitasuk szerint az orosz torvenyek szerinti jogdijakat megfizetik. ezert is nem tudnak belejuk kotni az orosz hatosagok.

    nagyon szomoru, hogy ennyire nagy hatalma van a penznek a vilagban. remelhetoleg azonban a vegen lerazzak magukrol amuveszek ezt a csodalatos maffiat.
  • Praetor #8
    Sztem be fogják csukni a bótot. A zeneipar vért kíván...
  • Inquisitor #7
    "Remelhetoleg hamarosan lehetove valik, hogy az ember kozvetlenul a szerzotol vegye a cuccokat, es ne kelljen megfizetni a kiadok koltsegeit + kapzsisagat."
    De erről szól az egész ..., hogy ezt megakadályozzák bármi áron. Nekimentek ezek még az iTunes-nak is, hiába fizettek a zenéért.
  • JeD #6
    Igen, ez ket kulon dolog, de az biztos, ha az allofmp3 nem fizet az mp3-akert, csak penzt szed ertuk, az meg lopas. Pont. Es igenis szoritsak meg a tokuket.

    Termeszetesen ingyen csereberelni sem szep dolog, de az arak mellett talan ertheto. Remelhetoleg hamarosan lehetove valik, hogy az ember kozvetlenul a szerzotol vegye a cuccokat, es ne kelljen megfizetni a kiadok koltsegeit + kapzsisagat.
  • Inquisitor #5
    A kiadóknak (film, zene, könyv, stb.) fűrészeltek, ezt ők is tudják, ez már a "haláltusájuk", a digitális kiadások és az Internet kihúzta a szönyeget a lábuk alol. Megpróbálják összemosni a problémát a liszenccel és törvényeséggel, de ez két külön dolog.