Gábor Zoltán

Hogyan fotózzunk - digitális utómunkálatok II.

Folytatjuk fotóink módosításával, feljavításával foglalkozó cikksorozatunkat - most a fények helyes beállítását és a zaj elleni küzdelmet vesszük sorra.

- Utómunkálatok I. - | - Utómunkálatok II. -

A legtöbben meg vannak elégedve a fényképezőgépükből kikerülő nyers fotókkal. Sokan nem mernek vágni abból a rengeteg megapixelből, amiért oly sok pénzt szurkoltak le. Pedig ha szeretnénk a fotóinkból többet kihozni, akkor bizony utómunkálatokra lesz szükség.

Shadow/Highlights - Árnyékos és csúcsfényes részek

Ezek a varázsszavak bizony rengeteg helyzetben segíthetik a fotóst. A képeink túl sötét illetve túl világos részeinek korrigálására használhatjuk őket. Menjünk az Edit/Adjustments menübe és itt kattintsunk a Shadow/Highlights menüpontra. Célszerű a bal alsó sarokban látható kis négyzetet kipipálni, így több beállításhoz férünk hozzá. A felső három csúszka az árnyékos részek korrekciójáért felel. A felső csúszkával a módosítás mértékét, alatta az árnyalat szélességét, a harmadikkal a sugarat állíthatjuk. Itt óvatosan kell dolgozzunk, mert az árnyékos részek kivilágosítása bizony a képzaj felerősítésével jár, így a felső két csúszkát igyekezzünk a bal szélső harmadban tartani. A sugarat már kedvünk szerint állítsuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Az árnyékos részek világosításável és kis szaturációval javítottunk a fotón

Ugyanígy járhatunk el a Highlights három azonos csúszkájával. Miután javítottunk igényeink szerint az árnyékos és csúcsfényes részeken, a legalsó két csúszkával még javíthatunk az eredményen. Itt a színkorrekciót és a középtónusok kontrasztját állíthatjuk. Ajánlott ezeket is használni, mert nem minden esetben jó, ha a program alaphelyzetben +20%-kal erősít a színeken. Ismét hangsúlyoznám: bánjunk óvatosan ezzel az eszközzel, mert a túlzottan megnövekedett képzaj csak ront a fotóinkon.

White balance - Fehéregyensúly

A fehéregyensúly helytelen beállítása rengeteg kép alapvető hibája, pedig roppant egyszerűen módosítható. A PS többféle módszert is kínál ennek finomhangolására. Nyissuk meg az Edit/Adjustments/Photo filter menüpontot. Itt rengeteg, előre eltárolt színbeállításból (konkrét fotós színszűrők modelleiből) válogathatunk, de akár saját beállítást is készíthetünk. Általánosságban viszont az első három - három szűrő megfelelő eredménnyel szolgál, attól függően, hogy melegíteni vagy hűsíteni szeretnénk fotónk színegyensúlyán.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Az eredeti kép túl meleg színhőmérsékletű volt, így hűsítettünk kicsit a színeken

Amennyiben a gépünk túl hideg fehéregyensúly-beállítást választott, akkor a felső három, narancs színszűrőt (warming filter) válasszuk. Ha a fotónk túl meleg színárnyalatokkal készült, a következő három, kék színszűrő használata javasolt (cooling filter). Amennyiben ezek nem felelnének meg, válogathatunk a többi színes szűrőből, vagy sajátot keverhetünk ki. A lent található csúszkával állíthatunk a szűrő erőségén. Általában 10-20% korrekcióval már helyrehozhatjuk képünk színegyensúlyát.

A másik lehetőség, az Edit/Adjustments/Color balance menüpont használata. Itt három csúszkát találunk, melyeket két irányba tudunk korrigálni: Cián - Vörös, Bíbor - Zöld, Sárga - Kék. Ezek együttes finomhangolásával beállíthatjuk fotóink színegyensúlyát. Egészen extrém színbeállításokat is használhatunk, ha kedvünk tartja művészkedni kicsit. A dolog előnye, hogy külön állíthatjuk az árnyékos részek, a középtónusok vagy a csúcsfények színegyensúlyát.

Ha sok a zaj

Ha alapvetően zajosak a fotóink, vagy az utómunka során kúszott rá a fotókra több képzaj a kelleténél akkor se essünk kétségbe! A Filter/Noise/Reduce noise menüponttal csökkenthetünk képeink zajosságán. Négy csúszkát fogunk látni, ha megnyitjuk az eszközt. A felsővel a szűrés erősségét, a következővel a részletek megtartását, a harmadikkal a színzaj csökkentését, míg az utolsóval a részletek élesítését állíthatjuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Zajcsökkentés

Érdemes figyelmesen beállítani (a kis képen ellenőrizhetjük a végeredményt) és óvatosan bánni a csúszkákkal, mert a túlzott zajszűréssel és élesítéssel amellett, hogy csökken a képzaj mértéke, búcsút mondhatunk képünk részletességének, apró részleteinek. Akinek ez a zajszűrési metódus kevés vagy nem megfelelő, az interneten talál a PS-hez rengeteg ingyenes vagy fizetős plug-in-t, melyekkel sokkal jobb hatásfokú zajszűrést érhetünk el (pl. Noise Ninja plug-in). A profik külön programot használnak erre a célra, lásd a Neat Image zajszűrő programot.

Végső simítások

Fotóinkra néha ráfér még egy kis fényerő, kontraszt, élesség vagy szaturáció. Az Edit/Adjustments/Brightness-contrast menüpontjában a fényerőt illetve a kontrasztot állíthatjuk. A kontraszt emelésével megnő az árnyékos és csúcsfények mennyisége, azaz ha túlkontrasztosítjuk a képünket, hamar ki -beéghetnek a szóban forgó részek. Általában a legtöbb fotón állíthatunk 5-10% kontrasztot a képminőség feltűnő romlása nélkül, de ez nagyon fotófüggő. Akár nagyobb kontrasztot módosítással is élhetünk, ha a fotónk témája elbírja, vagy megengedi, ezt mindenki maga döntse el.

Az Edit/Adjustments/Saturation menüpontban a fotó színtelítettségét hangolhatjuk, akár színcsatornánként is. Itt is elmondható, hogy egy-egy fotónál 5-10% szaturáció még nem okoz különösebb minőségromlást, de a túlszaturált fotók már a legtöbbeknek szemet szúrnak, így bánjunk óvatosan ezzel.

Végül - de nem utolsósorban - élesíthetünk fotóinkon. Erre több effektet is használhatunk. Egyszerű élesítéshez nyissuk meg a Filter/Sharpen/Unsharp mask menüpontot. A felső csúszkával az élesítés mértékét, a középsővel a sugarat, az alsóval a határértéket állíthatjuk. Nagyon téma és gép(objektív)függő, hogy milyen beállításokat használunk, így erre nem is adnék javaslatot, mindenki döntse el maga, milyen módon élesít fotóján. Azonban a túlélesített kép hamar szemet szúr bárkinek, így óvatosan bánjunk ezzel az eszközzel is. A PS CS2 tulajdonosok használhatják a komolyabb élesítő eszközt, amit a Filter/Sharpen/Smart Sharpen menüpontban találunk. Itt már olyan finomságokat is beállíthatunk, hogy Gauss életlenítést, lencsefoltot vagy bemozdulást szeretnénk korrigálni, és akár a bemozdulás irányát is megadhatjuk.

Konklúzió

Egy átlagos fotóból is sokkal jobb képet készíthetünk, ha csupán a fenti megoldásokat alkalmazzuk (nem is beszélve az elrontott fotókról), de kontárok bizony rengeteget ronthatnak is a képeiken. Természetesen még sok mindenre használhatjuk a PS-t, de ezek azok az alapvető műveletek, melyek alkalmazása a legtöbb fotón képes javítani, belőle többet kihozni. Az alapok elsajátításán hamar áteshetünk ha elhivatottan, pontosan, odafigyelve és főleg óvatosan végezzük azokat. A későbbiekben a komolyabb képretusálási eljárásokra is kitérünk. Addig is jó fényeket, sok szép fotót kívánok mindenkinek!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • den #18
    Blasta, megnéztem a képeidet, le a kalappal, nagyszerű fotókat csinálsz! Érdekesek a témák, nagyon sok remekül eltalált kompozíciót, és technikailag is kiforrott képet láttam.
  • eörgs #17
    Image/Adjustments
  • G_ArchAngel #16
    privátban küldj ez email címet és elküldöm...
  • Blasta #15
    Végy egy könyvet.
    Nem muszáj CS2-t venned, ha csak a CS-hez találsz, azzal is a dolgok 80%-át megtanulhatod
  • elbalazs #14
    Sziasztok!
    Teljesen kezdő vagyok,szeretném megtanulni a PS.CS2 használatát magyarul.Magyar nyelvű a progim,van valahol részletes leírás a használatához?Vagy ne is próbálkozzak ezzel,de hát angolul meg nem tudok.
  • sped #13
    CS-től kezdve van benne.
  • bnfront #12
    Hi
    Az Adobe Photoshop 7-et most próbálgatom, de nem találok Noise Reduction-t, egyáltalán van benne vagy tölcsek másik verziót?
  • Hegyikecske #11
    ja, köszönöm! :)
  • Blasta #10
    Szaturáció = A színek telítettsége
  • Hegyikecske #9
    mi az a szaturáció???