Gábor Zoltán

Hogyan fotózzunk - makrofotózás II.

Makrofotózási ismertetőnk második részében a DSLR gépeknél ajánlott beállításokat vesszük sorra és néhány tanáccsal is szolgálunk.

- I. rész - | - II. rész -

Makrózás DSLR géppel

Digitális tükörreflexes gépünkkel kissé költséges dolog lesz a közelfényképezés, hiszen a makrózni képes objektívek elég drágák. Léteznek makrózni is képes általános célú zoomobjektívek, illetve direkt erre a célra készített fix objektívek (de természetesen másra is használhatjuk őket). DSLR géppel és makroobjektívvel jóval szabadabban mozoghatunk. Az ISO érzékenységet akár ISO400-on vagy efelett is használhatjuk. Az autofókusz nyilván sokkal gyorsabb és pontosabb a kompakt gépeknél, így tehetünk pár próbát vele, de biztosra manuális fókuszálással megyünk. A legcélszerűbb manuális módban beállítani a rekeszt a legalkalmasabb értékre, és a fénymérést segítségül véve a záridőt állítsuk hozzá. Ha a záridő túl hosszúnak tűnik, emeljünk az érzékenységen. Állvány és derítőlap használata itt is ajánlott.

Klikk ide! Klikk ide!
Digitális tükörreflexes géppel és fordított objektívvel készült felvételek

A makroobjektíveknél az objektív makroképességét az úgynevezett leképezési aránnyal adják meg, például így: 1:1. Ez azt jelenti, hogy egy 36 x 24 mm-es képérzékelőt (vagy filmkockát) teljes egészében egy 36 x 24 mm-es téglalap fog kitölteni. Tehát az adott makroobjektívvel (1:1-es leképezésnél) egy 36 x 24 mm-es területet leszünk képesek élesen befogni. Az olyan objektívek, amik csak 1:2-es leképezésre képesek, nyilván kétszer nagyobb tárgyra képesek csak élesíteni és így tovább (1:4, 1:5 stb.).

Elég sok objektívet választhatunk céljaink megvalósításához. Találunk makroképességgel felruházott alap zoomobjektívet, de használhatunk makrózáshoz egy 300 mm-es teleobjektívet is, ami képes rövid távolságra fókuszálni. De a legjobb megoldás a fix makroobjektív lesz. Választhatunk 50, 100, 150 és akár 180 mm-es gyújtótávolságú objektívet, a nagyítás-képminőség páros ezekkel a szerkezetekkel lesz a legjobb.

Klikk ide! Klikk ide!
Digitális tükörreflexes géppel és fordított objektívvel készült felvételek

Haladó fotósok egy fordítógyűrű segítségével akár fordítva is felcsavarhatják általános célú objektívjüket, ezzel pedig igazán extrém mértékű nagyításokat érhetnek el, manuális fókusz és nem működő fénymérés mellett (de ezek működtetéséhez is vannak barkács megoldások). Akinek nincs pénze drága makroobjektívre, de van egy jó minőségű általános célú fix objektívje (vagy akár makroobjektívje), az egy úgynevezett közgyűrűsorral makroképességekkel ruházhatja fel objektívjét. Akiknek fontos az AF és a fénymérés használata, azok ilyet válasszanak gépük és az objektív közé.

Általános tanácsok

Tanuljuk meg, hogy makrofotózásnál a mélységélesség nagyon lerövidül. Kompaktosok előnyben vannak a DSLR vázakkal szemben, hiszen a kompaktoknál azonos rekeszértéknél jóval nagyobb a mélységélesség, de még így is elég kicsi lesz. Komolyabb makroobjektíveknél a mélységélesség csupán pár centiméterre csökken. Ha fordítva helyezzük fel az objektívet a vázra, a mélységélesség csak pár milliméteres lesz, így ilyen esetekben van a legnehezebb dolgunk. Ha komoly nagyítású felvételt készítünk a természetben, akkor megyünk biztosra, ha sorozatfelvételi módban fényképezünk. Ilyenkor a témák és a saját mozgásunk miatt elcsúszhat, rossz helyre kerülhet a fókusz, tehát jobb, ha egyből több képet készítünk, hátha az egyiken helyes lesz a fókuszpont. Állvány használata erősen javallott!

Klikk ide! Klikk ide!
Digitális tükörreflexes géppel készült felvételek

Próbáljuk meg témáinkat nem mindig középre komponálni. Előfordulhat, hogy jobb kompozíció születik, ha többet mutatunk az elmosódott háttérből (figyeljünk az aranymetszésre). Rovarok fotózásánál próbáljunk tele állásban fotózni, hiszen a legtöbb rovar nem engedi túl közel magához a gépünket. A virágok, növények fényképezésénél is ügyeljünk az érdekesebb beállításra. Ne csupán egy fotót készítsünk az adott növényről, keressünk több, eredetibb nézőpontot.

Rengeteg vágatlan, felesleges információt tartalmazó kép özönli el a világhálót, amiknek csupán egy kis százalékát foglalja el a fotótéma csupán azért, mert lusták vagyunk megvágni fotóinkat. Igyekezzünk gépünk teljes felbontását kihasználni. Ne legyünk restek kisebbre szabni a képeket, hiszen a ma divatos 5-8 megapixeles képekből bőven van lehetőségünk vágni, ha esetleg a fotóalanyunkról nem tudtunk elég nagy fotót készíteni. Érdemes odafigyelni gépünk árnyékára is, ha lehet, ne takarjuk el a fényt a témáról az objektívünkkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #35
    A TIFF az egy veszteségmentes képformátum (kb a legjobb minőség, de ze foglal legtöbb helyet a kártyán)
    A többi az az Olympus gépeknél használt felbontás és tömörítés jelölés, JPG-hez:
    SHQ - legnagyobb méretű kép, kis tömörítéssel (legjobb JPG minőség, a kártyán ez foglal legtöbbet, de közel se annyit mint a TIFF. ajánlott ezt használni, hacsak nem akarsz spórolni a hellyel)
    HQ - legnagyobb méretű kép de erősebb tömörítéssel (valamivel rosszabb minőségű kép, de kisebb helyet foglal, több képet csinálhatsz.)
    SQ1-SG2 - többnyire a kisebb képméretek jelölésére szolgálnak.
  • 101st #34
    CUSS!
    Csak azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség ezek között??? : TIFF , SHQ , HQ , SQ1 , SQ2 (én HQ-t használom)
  • rjudit #33
    Sziasztok!

    Úgy hallottam hogy makró fotózáshoz a filter méretnél nagyobb close up lencséket érdemes használni, így a szélei nem lesznek olyan silányak. Persze mindezt adapter gyűrű segítségével.
    Ezzel kapcsolatban van valakinek konkrét tapasztalata???
  • Blasta #32
    LOÁL, KORHADÉKMOLY!!!! :-)
    Ezt megjegyzem, kedvenc rovarom lesz ;DDDD

    HTXVM, de van egy újabb feladvány a fotóink topikban! :-)))
  • Galy #31
    nem hagyott nyugodni ez a lepke, úgyhogy megkérdeztem egy hozzáértőt.

    fésűscsápú korhadékmoly (Euplocamus anthracinalis)

    gúgl
  • rosemberg #30
    Hello
    Bocs hogy itt kérdezem de talán itt vannak hozzáértő emberek.
    Pana fz20 as gépem van és szeretnék makrolencsét rá venni de a gyári az istentelenül drága.
    Azt kérdezném hogy nem tudtok valami megoldást arra,hogy egy megfizethető lencsét akár közgyűrűvel rá e lehet tenni?
    Esetleg link segitség vagy akár írásban nagyon megköszönném.
    Még kezdő vagyok és nem szeretnék hülyeséget venni.
  • Galy #29
    Zygaena ephialtes

    (talán változékony csüngőlepke)

  • Blasta #28
    sárgaöves
  • Blasta #27
    Luciana Bertolini nagyon tud :-)))

    De ez nem közönséges csüngőlepke, ami a fotón van az meg ál-csüngő?
    Az nem lehet, hogy amit te linkeltél az egy sárgaöves ál-csüngő, amit én, az meg egy sima ál-csüngő?
  • Galy #26
    szerintem nem

    ez az