JohnnyCage

5000 R&D alkalmazottat vesz fel a Microsoft

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás a jövő évben 20 százalékkal megemeli kutatási és fejlesztési (R&D) célra szánt költségvetési keretét, ezzel párhuzamosan pedig 5000-rel bővíti alkalmazottjainak létszámát.

Mindezt Bill Gates, Microsoft elnöke jelentette be csütörtökön.

Gates a társaság pénzügyi elemzők számára tartott, éves konferenciáján elmondta, hogy a Microsoft a 2003-as költségvetési évében a jelenlegi 4,3 milliárd dollárról 5,2 milliárdra emeli a kutatási és fejlesztési (Research & Development) részleg költségvetési keretét. Teszi mindezt a társaság a stagnáló gazdasági helyzet ellenére.

"Mivel optimisták vagyunk a szoftverpiac előtt álló, hosszútávú lehetőségeket illetően, növeljük beruházásainkat" - mondta Gates. "A Microsoft jelenleg 50 ezer alkalmazottat számlál, és bővül" - tette hozzá.

Bill Gates szerint a társaság legnagyobb riválisait az IBM Corp., illetve a Linux operációs rendszer testesítik meg a .Net architektúra bevezetésében.

Ami az operációs rendszerek frontját illeti, Jim Allchin elnökhelyettes szerint a Windows XP a kiadás óta eltelt kilenc hónapban mintegy 46 millió példányban kelt el, és ezzel az eddigi leggyorsabban fogyó Windows változat. Az új operációs rendszer az első kilenc hónapban 230 százalékkal több példányban kelt el, mint a Windows 95, és 160 százalékkal nagyobb példányszámot ért el a megjelenést követően, mint a Windows 98.

Allchin szerint a társaság a közeljövőben több új Windows XP verziót is ki fog adni a különféle eszközökhöz, így például a Tablet PC-khez, az otthoni szórakoztatóközpontokhoz, illetve a Mira-alapú intelligens drótnélküli kijelzőkhöz.

Gates szerint a Windows Longhorn kódnéven futó, következő generációja már fejlesztés alatt áll. Az új operációs rendszer a jövő év legvégén, vagy pedig 2004-ben jelenik meg. A Longhornnal együtt új Office, Visual Studio.Net, és Exchange szoftverek is megjelennek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #11
    Nagyjából egyetértek, de szerintem Billiék csak azért nem vesznek Rolexet meg ilyeneket, mert már régen van nekik 1000. :) Szerintem nekik már régen nem a pénz számít, sokkal inkább az, hogy sokan hallgatnak rájuk. (hatalomvágy rá a megfelelő szó, de szerintem ez túl erős negatív felhanggal jár) Szerintem jó irányba megyünk, bár sok a kérdés ezzel kapcsolatban.
  • Yeti #9
    "Gates szerint a Windows Longhorn kódnéven futó, következő generációja már fejlesztés alatt áll."
    Most akkor még ő sem tudja hogy mar fejlesztik-e??
  • Pheel #7
    Szerintem kár lenne még temetni akár a Windows-t, akár a Linuxot, mert bár tény, hogy valami más lesz a távoli jövőben, de a szoftverfejlesztés sosem arról szól, hogy kidobunk mindent és újrakezdjük, hanem arról, hogy nézzünk mink van és mit lehet belőle csinálni. Ez egyszerű gazdasági érdek. Nem hiszem, hogy pl a Microsoft a közeljövőben hanyagolni kezdi a WinAPI-t vagy az MFC-t. A .NET-et annyira nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy erre építkezik az is. Márpedig a rövid és középtávú jövőben a .NET nagy szerepet fog játszani.
  • Laci73 #5
    Hello Lola!
    Úgy véled a világ felhasználóinak 95%-a függjön a redmondi szoftverbáró kényétől-kedvétől? Hát nem! Világszerte, így az EU-ban is egyre több kormányszintű döntést hoznak a Windows egyeduralma ellen. A nyolcvanas évek végén egyértelműen a Unix alapú rendszerekben látta a jövőt mindenki, sőt - így utólag elég naiv - előrejelzések láttak napvilágot egy szabad hozzáférésű, univerzális operáiós rendszerről (Tények Könyve 1990) Hát ez nem az...:)