Specker Balázs

A doménbitorlók ellen készül a Microsoft

Az elmúlt években a Microsoft nem csinált titkot abból, hogy nem szívleli a spamküldőket, az adathalászokat, illetve a más úton kárt okozó kiberbűnözőket. A redmondi vállalat az önkényes doménfoglalókra is kiterjeszti perhadjáratát.

Egy 1999-es rendelet kimondja, hogy önkényes doménfoglalónak tekinthető minden olyan személy, aki olyan doménnevet jegyeztet be és használ, amely hasonlít, vagy egy az egyben megegyezik egy másik vállalkozás jól felismerhető márkajelzésével, és tisztátlan szándékból, a kérdéses márka segítségével igyekszik bevételhez jutni.

A legtöbb felhasználó tévedt már ilyen oldalra, hiszen elég csak elgépelni egy jól ismert honlap nevét, vagy keresés helyett beírni egy cég vagy szolgáltatás - általunk logikusnak gondolt - webcímét. Sokszor ilyenkor a kívánt oldal helyett egy linkekkel és hirdetésekkel teletűzdelt lap jelenik meg a böngészőben. Nem kell sokat kutakodni ilyen oldalak után, elég csak a downloadvistaforwindows.com vagy freehotmail.net gondolnunk. Az ilyen oldalak hirdetőiktől kapják bevételeiket, a felrakott linkekre való kattintások után.

A Microsoft úgy véli, az ilyen honlapok nemcsak hogy ártanak termékeinek, hanem olyan webhelyekre is elvezethetik a felhasználókat, amelyek ártalmasak lehetnek rendszerükre nézve. A szoftveróriás által közölt adatok szerint naponta több mint 2000 hozzájuk kapcsolódó doménnevet regisztrálnak, melynek 75-90%-a tartozik kétes szándékú vállalkozásokhoz. A probléma kezelésére indították el idén doménnév-védelmi programjukat, amellyel nyomon kívánják követni a jelenleg aranykorát élő kiberbitorlási hullámot.

Joggal merülhet fel a kérdés, vajon mire vártak ennyi ideig a Microsoftnál? Persze a mostani kezdeményezés mindenképpen dicséretreméltó és talán más önkényes doménfoglaló is értesül majd arról, hogy vannak olyan vállalatok, akik nem dugják homokba a fejüket - írja az Ars Technica.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bordapapa #17
    Érezd is magad kényelmetlenül, mi mind férgek vagyunk az Ő színe előtt...
  • nedudu #16
    Napok óta osztja az észt, már kezdem magam kényelmetlenül érezni, hogy semmit se tudok az ő isteni tudása mellett :-D
  • Bordapapa #15
    kbupdate úgy látom nyaralni volt, de hála az égnek ismét körünkben üdvözölhetjük.

    picit már unatkoztam...;-)
  • Morden23 #14
    A madonna sem egy tulajdonnév, mégis volt botrány abból is anno. Meg még van kismillió.

    Amúgy érdekesen küldi a Microsoft. Valószínűleg a cég PR-osai megállapították a panorámaablakos irodájukban, hogy a cég népszerűsége a közelmúltban hatalmasat zuhant az "anti-windowsosok" szemében (azaz még tovább zuhant), az EU-féle per meg rohadtul rányomta a bélyegét a 2006-os évükre. Gondolom, rájöttek, hogy ha már úgyis negatív beszédtémák tárgyát képezik, gyorsan kiperelik magukból az összes ötletet egy húzásra, még a Vista előtt.

    "nem szívleli a spamküldőket, az adathalászokat, illetve a más úton kárt okozó kiberbűnözőket"

    Ezzel teljes mértékben egyetértek, még akkor is, ha ez a Windows nem 100%-os biztonsága miatt van. Én is rühellem őket egytől egyig, tőlem mindegyik mehet a dutyiba, vagy ahova akar.
  • smv #13
    Nem mellesleg teljesen igazat adok ezügyben az M$ -nek, tényleg zavaró tud lenni, amikor elgépelsz valamit, és bejönnek ezek a vacak oldalak, rosszabb esetben az IE-sekre ártalmas trojanokkal...
  • smv #12
    szerintem még új vagy itt, de felvilágosítalak: ő a legnagyobb MS seggnyaló. :D
  • nedudu #11
    Kis pajtás, nekem ugatsz vagy csak a házat örzöd. Az ms eljárása qrva etikus el kell ismerni. Az értelmetlen domaineket ki kell szűrni ez nem vitás, mert sok az 1 bites júzer aki minden szart megeszik. De pl egy windows commmander most már total commander nagyon keresztbe tett nekik. Bizony rögtön esett a részvényárfolyam. Nevetséges, mint az is ahogy véded a kedvenc cégedet.
  • pedrohsi #10
    ne fáradj, neki ez a munkája:)
  • PíszLávJuniti #9
    Földrajzi, történelmi, és személyneveket nem szokás megváltoztatni.
  • lexor #8
    Csak tudnám ha a domain nevet miért írják domén névnek? És ha így kell akkor a Bush-t pl.miért nem írják Buss-nak? Nem érdekes? Vagy nagyon amerikai a menő és már törni madzsar?