Gyurkity Péter

A drágulás ellen a domén­regiszt­rá­ci­ós cégek

A tengerentúlon javában zajlik a vita az ICANN és a .com doméneket kezelő VeriSign közötti megállapodásról, amelynek értelmében a cég évente megemelheti a regisztrációs díjakat.

A Cnet tudósítása szerint a vitában két szemben álló tábor alakult ki: az egyik oldalon az ICANN és a VeriSign, amelyek igyekeznek megvédeni a megállapodást, míg a másikon a kisebb-nagyobb doménregisztrációs cégek, akik viszont minden lehetőséget megragadnak a politikai támogatás megszerzésére, hogy végül érvénytelenítsék a számukra kedvezőtlen paktumot. Ez ugyanis minden évben lehetővé teszi a díjak megemelését, busás bevételhez juttatva a VeriSignt.

Emlékezhetünk arra, hogy a megállapodást korábban aláró két fél tavaly saját belharcával volt elfoglalva, amit azonban végül sikerült lezárniuk. Megegyeztek arról, hogy a cég 2012-ig megtarthatja a .com feletti ellenőrzést és a bejegyzések után továbbra is begyűjthet évenként néhány dollárt a körülbelül 200, ICANN által akkreditált, regisztrációt végző vállalattól. Ez igencsak jó üzlet számukra, hiszen az utóbbi években egyre nagyobb bevételekre tettek szert, ahogy az ágazat kilábalt az ezredfordulót követő hullámvölgyből. A megállapodás azonban kiváltotta egyesek ellenérzéseit, és az Európai Unió is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mondván, hogy az sértheti a tiszta versennyel kapcsolatos kritériumokat.

A regisztrációs cégek hasonló indokból igyekeznek megakadályozni a minisztériumi jóváhagyást. Érvelésük szerint a megállapodásban rögzített évi 7 százalékos áremelés nem biztosít semmilyen újabb előnyöket a vásárlóknak, mindössze azt a célt szolgálja, hogy a VeriSign növelje eddig sem elhanyagolható bevételeit. Eközben természetesen a cég sem tétlenkedik - erre utal, hogy több képviselőt is anyagilag támogatnak, nyilvánvalóan némi viszonzást várva ezért cserébe.

A politika egyelőre megosztott a kérdésben és nem világos, hogy a két oldalnak milyen esélyei vannak. Az ellenzők biztosak abban, hogy az áremeléseket a domént nagy arányban használó kisvállalkozások fizetnék meg, míg a támogatók szerint mindenképpen szükség van a megállapodás jóváhagyására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!