Berta Sándor

Visszaélésre ad lehetőséget az .eu regisztráció

Számos érdekes európai doménnevet előre lefoglaltak úgynevezett fantomregisztrálók, a regisztrációs folyamat tehát elvesztette az egyenlőség elvét - állítja Bob Parsons, a világ egyik legnagyobb doménregisztrációs cége, a GoDaddy vezérigazgatója.

A vezető szerint minél előbb rendet kellene tennie az Európai Uniónak, amennyiben azt szeretné, hogy a eu. domének regisztrációja rendben folyjon le, ugyanis még semmi sincs veszve. Mint ismeretes, április 7-én 11 órakor kezdődött meg az úgynevezett Landrush-periódus, amikor is bárki szabadon kérvényezheti az általa kinézett vagy kitalált európai uniós doménnév regisztrációját.

A beadványok elbírálása érkezési sorrendben történik és a végső regisztrációkor is azt az elvet veszik figyelembe. Az kaphatja meg a doménnevet, aki előbb jelezte rá az igényét. Minden jelentkező azonban csak egyszer jelentkezhetett. Ez elvileg egyszerű, jól átlátható és fair folyamat, így véli ezt Bob Parsons is. Azonban szerinte ott van a probléma, hogy április 7. óta már számos esetben történtek érdekes, furcsa dolgok, amik visszaélésekre engednek következtetni.

A GoDaddy vezérigazgatója példaként említette, hogy voltak olyan esetek, amikor több amerikai cég adta be a regisztrációs kérvényét és mindegyik ugyanazt a telefonszámot vagy címet hagyta meg értesítési lehetőségként, illetve hogy ezeknek a vállalatoknak még saját weboldaluk sincsen. Ezek az emberek Parsons szerint minden bizonnyal olyan amerikai milliomosok, akik így akarják biztosítani maguknak a legnagyobb érdekelődésre számot tartó európai doménneveket.

Véleménye szerint túl egyszerű a regisztrátorok bejegyzése, hisz 10 000 euró befektetésével bárki felvállalhatja ezt a felelősségteljes feladatot. Ha például kell nekünk a sex.eu vagy a business.eu doménnév, akkor be kell adnunk a kérelmet egy ilyen céghez. Ezekből azonban csak egyet, a leggyorsabbat továbbítják, csak egy cégnek van esélye elnyerni a doménnevet, és ez versenyez a többi regisztrátor cég ajánlatával. Viszont ha a tulajdonunkban van 5 ilyen regisztrátor cég, kapásból 5 kérelmünk áll szemben a többi ajánlattal, azaz növelhetjük a később akár euró százezreket érő cím megnyerésének esélyét.

Bob Parsons szerint 1100 regisztrátor cégből 600 lehet ilyen frissen alapított fantom vállalat, mely kizárólag az esélyek növelése céljából jött létre. A GoDaddy első embere azt javasolta az EURid-nek, hogy azonnal fagyassza be a regisztrációs folyamatot és csak azután indítsa be újra, hogy ha az összes eddig leadott résztvevő kilétéről megbizonyosodtak, illetve kivizsgáltak minden egyes lehetséges összefonódást és furcsaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #3
    Sokminden van e világon, amiről talán jobb is ha nem tudunk, mert...
  • Vorpal #2
    Ahh...természetesen..Európa,(
  • dekorex #1
    Én meg azt hittem, hogy ilyen összefonódások csak nálunk Magyarországon vannak... :))