Napi Online

Lassan ingyenessé válik az internetkapcsolat

Némileg ellentmondó adatok láttak napvilágot arról, hányan és mire használják internet-hozzáférésüket Nagy-Britanniában.

A USwitch.com több mint 15 ezer internetező megkérdezése alapján azt állítja, hogy az ország 10 millió szélessávú internetkapcsolattal rendelkező felhasználója hetente 23,5 órát, azaz évente nagyjából 50 napot tölt a világhálón. E felmérés szerint 87 százalékuk vásárolni is szokott az internetes boltokban és áruházakban, 78 százalékuk pedig belekóstolt már az online bankolásba.

Az előbbivel egyidejűleg látott napvilágot az Ofcom jelentése, amelyben az áll, hogy a felhasználók mindössze 12 órát interneteznek egy héten, és csak 12 százalékuk szán rá több mint 25 órát e szenvedélyére. Szakértők szerint a különbség abból adódhat, hogy a USwitch.com egy internetes közvélemény-kutatásra támaszkodott, amely elsősorban a rendszeres internetfelhasználók megkérdezésén alapul, míg az Ofcom kutatása felnőtt internetezők körében készült. A USwitch.com adatai szerint az internetezők 40 százaléka hallgat rádiót a világhálón és 39 százalékuk szokott zenéket letölteni. Egyelőre csak minden nyolcadik mondta azt, hogy használt már internetes telefont, ám ez pusztán azt jelzi, hogy a világháló e célból történő alkalmazása ugrásszerű fejlődés előtt áll.

A piackutatók megállapították, hogy a szigetországban robbanásszerűen váltják le a behívásos internetkapcsolatokat a nagy sebességű fel- és letöltést lehetővé tevő megoldások. Hetente 70 ezer háztartás áll át, ami azt jelenti, hogy ez az egyik leggyorsabban terjedő fogyasztói szolgáltatás Nagy-Britanniában. Az új technológia terjedését segíti, hogy több szolgáltató előfizetői csomagjai részeként ingyen kínál szélessávú internet-hozzáférést. Ennek alapján szakértők arra számítanak, hogy nincs messze az az idő, amikor a felhasználók általános elvárása lesz az ingyenes internetkapcsolat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • klastrom #11
    De ha belegondolsz a kutyának se érdeke hogy legyen normális piaci verseny, ez volt Rockefeller titka is.Csak a vevőnek.Az meg ki a rákot érdekel ?...
  • junior117 #10
    Soha :(
  • shabba #9
    Ez technikailag kivitelezhetetlen, csupán az az oka. A koax kábelen adott számú csatornát tudsz átvinni, ezt kell felhasználnia a szolgálatónak arra hogy analóg vagy digitális műsorszórás keretében tv szolgáltatást nyújtson, vagy akár párhuzamosan mindkettőt. Ugyanezen alakítja ki az adatszolgáltatásra a kapcsolatot amin internetet és IP alapú telefonszolgálatást nyújt.

    A coax kapacitása egy korlátos erőforrás, egy szolgálatóra épp elég, jellemzően ki szokták használni a cégek ami benne van lehetőség. Nem lehet 10-20 céget ebbe belezsúfolni mindent a saját tv, internet és telefon szolgáltatásával, mert nincs rá hely.

    Ahhoz hogy ezt meg lehessen csinálni a kábeleket is lekkene duplikálni annyiszor ahány cég akarna szolgálatatni. Ennek a beruházásnak a költségét viszont sosem vállalnák magukra a betelepülő cégek, pont ezért nem építenek ki saját maguk sem párhuzamos infrastruktúrát. 1xűen nem éri meg egy adott területen több párhuzamos infrastruktúrát kiépíteni, az előfizetőktől befolyó havidíjak nem hoznak akkora bevételt hogy ez több cég esetén rentábilis lenne.

    Amit lehetne csinálni az max hasonló lenne mint ADSL-nél a nagykereskedelmi továbbértékesített kínálat. Ez viszont ugyanúgy nem hozna versenyt ahogy ADSL fronton sem hoz, hisz mindegyik viszontértékesítő kiskereskedő ugyanakkora nagykereskedelmi díjért bérli, ugyanazokat a csatorna kínálatot kellene az összes cégnek nyújtania, ahogy ADSL esetén is ugyanolyan sebességű csomagok vannak mind ISP-nél.

    Most mit nyernél az által ha mondjuk Tíkábel lenne a nagykereskedelmi szolgálató és ő nagykerben kínálnak 60 adót 3 programcsomagban ahogy most is, net fronton kínálni 3 csomagot mint most is 512kbps,1 és 2mbps-es 40GB forgalom korláttal és kínálna még mondjuk IP alapú telefon szolgáltatást adott havidíjért és percdíjakét. A viszonteladó kisker cégek árban nem térnének el túlzottan és a kínálatuk minden téren megegyezne. Mi lenne számodra attól jobb hogy mondjuk Externet TV-t néznél, vagy TvNet Tv-t, ha mindkettő ugyanazat a 60 adót kínálja ugyanabban a 3 programcsomagban, közel azonos áron, azonos minőségben hisz a viszontértékesítőnek nem igazán sok köze a szolgálatáshoz, az ugyanúgy megmarad Tíkábeles, csak a számlán fog más cég logoja szerepelni.

    Ez nem okozna semmivel sem nagyobb versenyt. Ami versenyez a különböző technológiák. Hogy pl. Tv-t nézhetsz műhódról pl. DigiTV-n vagy UPC direkten. De nézhet pl. fölfelszíni sugázásút Antenna Digitaltól itt Bp.-en és ha 1x végre beindul nagyobb kínálattal a DVB-T akkor országosan az is egy alternatíva lesz. Nézhetsz TV-t a helyi kábelszolgálatótól ha van, ha olyan szerencsés vagy hogy kettő is van akkor az külön öröm. Elég ritka az hogy adott területeken két kábel szolgálató legyen, csak jól profitáló területen vállalnak be ilyen kockázatot cégek egyébként nem jellemző. Vagy nézhetsz majd TV-t a rövidesen induló IPTV szolgáltatás keretében egyes ADSL szolgáltatóktól. És ezek az egymással versenygő technológiák majd kínálatban, minőségben és árban is versenyezni fognak.

    Internet terén is különbőző technológiák versenyezhetnek: ADSL vs. kábelnet vs. wireless(Wifi,WiMAX,mobil 3G) vs optikai megoldások(x-PON, aktív ethernet)

    Telefon területén pedig a PSTN vezetékes vs. IP alapú megoldások vs mobil technológiák amik egymással versenygenek.
  • Cat #8
    és ki tartja fenn a kábelt? miért érné meg neki bármit is fejleszteni, behuzni ujabb helyekre?
  • Cat #7
    no meg a telefon hálózaton belül ingyenes.
  • fflx #6
    ennek az egesznek akkor lenne ertelme, ha lenne normalis verseny.

    lenne egy ceg, akie a kabel es lennenek a szolgaltatok, akik ezen a kabelen szolgaltatnak es en valaszthatok, hogy az egyiktol kerem a TV-t, masiktol a netet, harmadiktol a telefont. na ebben az esetben kialakulna pillanatok alatt a verseny, de igy, hogy egy kabel van azt kapod akitol kapod, igy nem lesz a budos eletben rendes piaci verseny.

    (t-online megkerdezte amikor bekottettem a kabelnetet, hogy miert toluk rendeltem meg a netet. de rendesek voltak mert volt egy olyan rublika is, hogy azert mert nincs mas)
  • fflx #5
    UPC-nel ez gyakorlatilag abban merul ki, hogyha MIND a harom szolgaltatasukat megrendeled, akkor a telefonbol (amit ugye eroltetnek ezerrel) elengednek asszem ugy kb 1000 forintot.

    nagy kedvezmeny...
  • shabba #4
    1-2 éven belül nálunk is beköszönt a 3play korszak vagyis az ha ugyanattól a szolgálatótól veszed a tv szolgálatást, a vezetékes telefon és internetszolgáltatást is. Sőt a UPC-nél ez már jó ideje megvalósult és ott ez jól is látható minél több szolgáltatást veszel tőlük igénybe annál nagyobb kedvezményben részesült.

    Ez a módi fog még szélesebb körben elterjedni ADSL fronton is, sőt idővel kiegészülhet még egy negyedik elemmel a mobillal is ami Tí esetén nagyon esélyes, de UPC-nek is vannak ilyen irányú tervei. És ha jobban beindul a verseny ezen a fronton is akkor bővül előfordulhat hasonló. Ha 3 vagy 4 szolgáltatást is 1xre vásárolsz ugyanattól a szolgáltatótól akkor egyre nagyobb kedvezményekre leszel jogosult, akár úgy is hogy az egyiket mondjuk ingyen kapot. Ez csak a versengés nagyságától függ ki mennyit hajlandó beáldozni azért hogy mindenképp az ő portékáját vigyék jobban.
  • shabba #3
    Azért nehogy azt hidd hogy az ingyen úgy működik hogy odamész ISP-hez, hogy kérek ingyen internetet és csak úgy kötöttségek nélkül adnak is. Akkor miből tartanák fönn a szolgáltatást és üzemeltetnék?

    Úgy kapod ingyen ha veszel "A" terméket és veszel "B"-t is, akkor "C"-t ingyen kapod hozzá bonusznak. Persze a hírdetésben és a reklámokban elsősorban "C" ingyenessége lesz kiemelve hisz úgy lehet a legjobban vásárlót csalogatni. :)

    Jah és persze nehogy azt hidd hogy korlátlan adatforgalommal kapod majd az ingyen bonus netet. Habár angliában alapból is jellemzően forgalomkorlátos ADSL csomagokat adnak a szolgáltatók, ritka kivétel ahol van flatrate csomag, azért fair use policy még ott is van.
  • hypno #2
    Nálunk is. Hiszen mi az a 100 év a világmindenséghez képest?