SG.hu

A világ leggyorsabb internetkávézója

A mai szélessávú elérésnél 25-50-szer gyorsabb letöltés az apró angol város, Goonhilly számítógépein.

Anglia egyik legkiesebb zuga nemsokára a világ valószínűleg leggyorsabb internetkávézójának ad otthont. A száz megabites (100 Mbit/s) letöltési sebesség mintegy 25-50-szer gyorsabb, mint a jellemző otthoni szélessávú hálózati elérés. Az internetkávézó gépparkját a British Telecom a világ legismertebb gyártóinak választékából állította össze, többek között szerepel benne tizenkét iMac az Intel legújabb Core Duo processzoraival és egy Apple Xserve kiszolgáló. Az útválasztókat, kapcsolókat és VoIP-technológiát a Cisco biztosítja, a mikrofonos fejhallgatókat pedig a Sennheiser.

* Az Encyclopaedia Britannica teljes digitalizált anyagát - ami 19 ezer képet, 629 hang- és videofelvételt, valamint százezernyi szócikket jelent - például kevesebb mint negyedóra alatt lehet letölteni a kávézó számítógépein. A szokásos szélessávú kapcsolaton ez több mint öt órát venne igénybe. Adrian Hosford, a BT közönségkapcsolati igazgatója a megnyitót megelőzően így nyilatkozott: "A holnap hálózatára csatlakozó internetkávézó meggyőződésünk szerint a világon a leggyorsabb lesz a maga nemében, és bemutatja a látogatóknak a sodró tempójú jövő online világát. A korszerű kommunikációs technológia bemutatásával az internetkávézóban azt is illusztráljuk, hogyan lehet az olyan hagyományos szolgáltatásokat, mint például a telefonálást, egy egységes IP-hálózaton megvalósítani."

A Goonhilly-ben található műholdas földi állomás a világ legnagyobb ilyen létesítménye, hatvan antennájával több ezer nemzetközi telefonhívást továbbít a tévéközvetítések és adatátvitel mellett. Ráadásul világviszonylatban a legrégebben működő műholdas földi állomás. Az Arthur névre keresztelt első vevőantennát a Telstar műhold követéséhez helyezték üzembe, és ezen keresztül érkeztek az első élő tévéadások az Egyesült Államokból az Atlanti-óceánon keresztül 1962-ben. Arthur ma védett ipari műemléknek számít, noha még mindig üzemszerű használatban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herold #7
    Tud valaki itthon 10 Mbit/s FELTÖLTÉSI sebességű netkávézót?
  • lyzu #6
    ez hülyeség dél-koreába 100mbites net nem nagy cucc, sőt a legnagyobb azt hiszem 1gbit náluk, amit átlag user is megrendelhet...
  • uboat #5
    Ennyi erövel a Victor Hugo utcában is lehetne kávézot nyitni!100mbit-et 15k márt adnak!
  • Ronny #4
    úristen...az sg mélyponton van mostanában.
  • Ecology #3
    Már pedig tomo-nak igaza van! Thaiföldön vannak ilyen gyors internet elérések,igaz csak a nagyvállalatoknál.
  • JKJ #2
    Ha nem tudod elképzelni, akkor tornáztasd kicsit a képzelőerődet (jót fog tenni), ha pedig csak megszokásból fogalmaztál így, akkor próbálj néha nem sablonokban gondolkozni. Ez még jobbat fog tenni ;-)
  • tomo #1
    nem tudom elkepzelni, hogy pl del koreaban, vagy a japoknal , ne lenne ilyen sebessegu internetkavezo