Berta Sándor

Varjak bénítják meg az internetet Japánban

A Felkelő Nap országában a varjak váltak a távközlési vállalatok és az internetszolgáltatók első számú ellenségeivé.

A madarak leginkább a műanyag borítású optikai kábeleket szeretik és az esetek mára odáig fajultak, hogy mivel gyakran üldögél több száz varjú is egyetlen kábelen, egyre többször akadozik az internetszolgáltatás. Tavaly a fekete madarak csak Tokió közelében 700 üzemzavarért voltak felelősek. A legtöbbször a varjak semmi különleges dolgot nem csinálnak, csupán fészket raknak a kábeleken. Azonban a gond az, hogy ehhez a vezetékeket és azok borítását használják fel.

Az optikai kábelek borítása jóval vékonyabb a hagyományos telefonvezetékeken alkalmazott műanyag borításnál, ezért számít csemegének a varjak körében. Minden bizonnyal nem is értik, hogy miért utálják őket egyre többen. Azt a japán szakemberek még csak megbecsülni sem tudják, hogy mekkora a varjak által évente okozott kár. Európában a szakemberek még nem találkoztak ezzel a problémával. Ennek oka, hogy nálunk ritka a légkábeles megoldás, és ha a hálózatot a föld alatt helyezik el, a madarak nem tudnak hozzáférni a kábelekhez. Persze a kábeltolvajok ellen ez sem megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #4
    Egy pillanatig azt hittem, hogy a script-varjak DOS támadást intéztek a japán szolgáltatók ellen.
  • Cat #3
    ez roppant igénytelenül néz ki, nagyon csúnya.
    Arról nem is beszélve, hogy ha egy tájfun szétkapja az egészet, lehet elölről kezdeni.
  • shabba #2
    Föld alatt meg a rágcsálók ellen kell védeni a kábelt, vannak is erre megoldások csak attól drágább a kábel. :)

    Japánoknál tényleg elég komoly mértékű légkábelezés van, ezért is tudják az optikai kábeleket olcsóbban eljuttatni az előfizetőkhöz, mert a sok, könnyen hozzáférhető oszlopon egyszerűbb kábelt húzni, mint árkot ásni, alépítményt fektetni és föld alatt hozni a kábelt.

    Pár kép:
    kep1
    kep2
    kep3
    itt meg vannak továbbiak
  • szombi #1
    optikaikábelfészek...