Figyelőnet

A web-nemzedék a neten őrzi emlékeit

Az amerikai diákok többsége már nem veszi meg korábban divatos középiskolai évkönyveket, helyette az interneten teszi közzé élményeit.

Egyre több közösségi oldal alakul azzal a céllal, hogy valamely célközönség igényeit speciális szolgáltatásokkal kielégítve, egyre nagyobb felhasználói tábort gyűjtsön maga köré. Az itthon divatos iWiW-hez hasonlatos közösségi oldalakon, új generációs szolgáltatások segítik a felhasználó emlékeinek megőrzését. Már nem csupán naplóbejegyzések, de kapcsolódó képgalériák és videó anyagok is színesítik a legfrissebb interaktív őrület eszköztárát. A virtuális emlékkönyvek alkalmasak arra, hogy a látogatók is bejegyzésekkel, hozzászólásokkal, vagy tanácsokkal gazdagítsák a tulajdonos által közreadott virtuális élménygyűjteményt.

Az egyik ilyen szolgáltatás a MyYearbook.com határozott kampányt folytat a különböző iskolák tanulóinak megnyerésé érdekében. Az oldalaikon tárolt évkönyvek szabályos versenyben állnak, az odalátogató olvasók szavazhatnak a nekik tetsző oldalakra, ebből top lista készül, amely első helyei további olvasókat és szavazatokat biztosítanak a sikeresebb emlékkönyv tulajdonosok számára.

A szkeptikusok persze most is fanyalognak, és azt állítják, hogy az internet nem képes megőrizni az emlékeket olyan módon, mint azt korábban a hagyományos évkönyvek tették. Az ellenzők szerint az adatok egy ingyenes weboldalon könnyen elveszhetnek és a 25.-ik érettségi találkozóra sem akar majd senki laptoppal érkezni. Az interneten nevelkedő nemzedék azonban azt gondolja, hogy minek a polcra egy újabb porfogó, ha a neten bármikor elérhető az évkönyv, amelyben az emlékek bármikor átírhatók.

A szolgáltatók pedig egyre csak erősítik ezt a szemléletet, hiszen a bevételek így nem a hagyományos könyvkiadókhoz, hanem hozzájuk folynak be. A régi hagyomány pedig átalakul a ma igen divatos nyúlfarknyi bejegyzések, blogok mintájára, egy olyan szolgáltatássá, amely tovább növeli a legnagyobb portálok felhasználószámát és oldalletöltését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!