Berta Sándor

Milliókat tett zsebre a NEC alkalmazottja

Nem mindennapi bűnesetre bukkantak japán nyomozók. A NEC japán elektronikai konszern egyik munkatársa ugyanis éveken át dollármilliókat költött ételre és italra, persze a főnökei tudta nélkül.

A legfinomabb pezsgők és a kaviárhegyek elfogyasztása nem kevés pénzbe kerül. Azonban csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen fenséges étkeket és italokat fogyasszanak. Akinek nem áll a rendelkezésére erre a célra elég pénz, azok vagy lemondanak a gasztronómiai vágyaikról, vagy kénytelenek különböző trükkökhöz folyamodni. A japán óriáscég egyik alkalmazottja az utóbbi kategóriába tartozik.

A férfit azzal vádolják, hogy meghamisította a könyvelést és a számlákat csak azért, hogy ínyenceknek való italokat és ételeket fogyaszthasson. A NEC Engineering munkatársa éveken át folytatta a tevékenységét, amivel összesen 300 millió dollár kárt (sic!) okozott a társaságnak. A dínomdánom meglehetősen sokáig, 2002 márciusától 2005 decemberéig tartott. A férfi módszere egyszerű volt, hamis rendelésekkel operált. Több száz árucikket kiszállíttatott, ezekről a szállításokról a NEC rendszeresen visszaigazolásokat is kapott a vásárlóktól, valamint a tranzakciókat is igazoló pénzügyi bizonylatok is látszólag rendben voltak.

A gyanúsított ezenkívül meghamisított több dokumentumot is, így éveken át senki sem fogott gyanút. A vezetőknek csak tavaly decemberben tűnt fel, hogy valami nincsen rendben a papírokkal és azonnal belső vizsgálatot rendeltek el. A nyomozók szerint az egész ügyben az az érthetetlen, hogy az emberek olyan árucikkekért fizettek, amiket soha meg nem kaptak. Ráadásul senki nem reklamált a vállalatnál a kiszállított, de meg nem érkező termékek miatt. A pénz pedig valójában nem a NEC-hez, hanem a férfihez folyt be.

A csalássorozat miatt a NEC kénytelen lesz évekre visszamenően módosítani a könyvelését és az eredményeit. Ezenkívül megerősítik a pénzügyi fegyelmet, valamint megbízható kimutatási rendszert készítenek a megrendelt és valóban kiszállított árucikkekről is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundee #25
    masreszt, 300 millio dollar az kibaszott sok penz, toredekebol evekig tudna egesz nap kaviart enni gesakrol...
  • bundee #24
    azt irtam, hogy yen - es durvan valtottam a jent forintra - arfolyamot nezve eleg durvan, mert 300 jpy az 570 huf - reg is volt az 1:1 arfolyam :)
  • Cat #22
    http://www.theregister.co.uk/2006/03/23/nec_accounting_woes/
    http://www.salon.com/wire/ap/archive.html?wire=D8GH9P980.html

    A cikk pontos, több lap szerint is egyértelműen 300 millió dollárról (36 billiárd yenről) van szó.
  • irkab1rka #21
    A kaja alatt azt értsd, hogy elment drága éttermekbe és vacsorázott gésákkal, ami igen drága mulatság.

    kow83: tanulj meg olvasni pliz.
    "A férfit azzal vádolják, hogy meghamisította a könyvelést és a számlákat csak azért, hogy ínyenceknek való italokat és ételeket fogyaszthasson. "

    bundee: yen az, nem forint.
    300 millió dollár x 221 huf/usd = 66300 millió huf. A cikk írója is jelzi, hogy ő csak átvette az adatot. Ha viszont 300m dollár helyett 300m yenről van szó, akkor hitelesebb az adat, hiszen 1,144.7 billió(milliárd) yen bevétel mellett mellett már van értelme ezeknek a számoknak.
  • xnorbix #20
    Ha közvetlenül neki utaltak, akkor miért kajára fordította, illetve ezt honnan tudják?
  • galocza #19
    áhhá, ezért került annyiba a dvd íróm... 8)
  • bundee #18
    szerintem az a 300 millio usd az inkabb jen - az durvan 300-400 millio forint - annyit mar ossze tud lopni - 300 millio dollar azert feltunt volna a vezetosegnek, mert kb. ennyi lehet a profitjuk evente :)
  • rigidus #17
    hat akik a mai napig ugyanezt csinaljak es nem buknak le, mert lelecelnek idoben?

    sok ilyen neni + bacsi van am
  • kow83 #16
    Akinek nem esett le:
    "A pénz pedig valójában nem a NEC-hez, hanem a férfihez folyt be."
    Tehát csak papíron vett pezsgőt, kaviárt, aggregátoros legókatonát... az ellenérték az ő számlájára vándorolt.
    Amúgy tényleg hülye volt, hogy egy év után nem lépett le még a könyvelés lezárása előtt.
  • Su0my #15


    Nagyon kemény hozzászólás, teljes mértékben egyet értek. Csak így tovább