Berta Sándor

Egyre népszerűbbek az internetes televíziók

Egyre több hagyományos televízióadó egészíti ki a kínálatát internetes műsorszórással és folyamatosan nő az online tévék száma is. A szakemberek szerint a televíziózás a reneszánszát éli és ebben a világhálónak nagy szerepe van.

A legnagyobb problémát jelenleg a döntés kényszere jelenti. Egy váltani akaró, vagy új televízióadó gyakran nem, vagy csak nehezen tudja eldönteni, hogy a fájlcserélő hálózatokat használó rendszeren kezdje-e meg a működését, vagy pedig az úgynevezett IPTV-k táborához csatlakozzon. A Deutsche T-Com például az utóbbit részesíti előnyben és idén be akarja indítani IPTV-szolgáltatását. A VDSL-hozzáférések segítségével összesen 100 televíziós csatorna kínálata lesz elérhető HDTV minőségben. A VDSL-hálózatok a jelenlegi DSL-rendszerekhez képest körülbelül ötvenszer gyorsabb internetelérést tesznek lehetővé.


A márciusi IPTV World Forum

"A nagy felbontású televíziós műsorokhoz nagy adatátviteli sebességre képes hálózatok kellenek. Ezért kell minél előbb kiépítenünk a nagyvárosokban a VDSL-hálózatokat. Az IPTV-műsorok fogásához persze Set-Top-Boxok kellenek majd" - nyilatkozta a fejlesztés kapcsán Martin Frommhold, a T-Com szóvivője. Ugyanakkor a beruházások költségeivel arányban állnak a kínált szolgáltatás jellemzői is. Ide tartozik például a Time-Shift funkció, az elektronikus programújságok használata, a csomagban lévő merevlemezes felvevő készülék és a műsorokat szüneteltető vagy megszakító gomb.

"A televízió ezzel utolérheti a rádiókat, hiszen ami most az internetes televíziók kialakulásával zajlik, az korábban már megtörtént az online rádiópiacon" - mondta Gerhard Stoll, a müncheni Rádiótechnikai Intézet audio és multimédiás területekért felelős szakreferense. A technika pedig már érett az IPTV-k megvalósítására. Bizonyítja ezt, hogy az Athénban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválról az Európai Rádió Unió (EBU) a fájlcserélő technikák segítségével élőben közvetítette a versenyt. Ez a megoldás már Kínában is egyre népszerűbb.

Magyarországnak sem kell szégyenkeznie: a legismertebb hazai online televízió a Fixtv, de a TV2, az RTL Klub, a Magyar ATV, a Duna TV, a Hír TV, az M1, a FreeTV és a Zenit TV műsorai is webcast formájában - részben vagy egészben - már az interneten is nézhetők.

Nemrég indította el kísérleti programját a T-Online Magyarország. A vállalat április közepén kezdte meg az IP-alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét. Idén márciusban pedig a TVnet jelentette be, hogy elérkezett az IPTV ideje. Ahhoz azonban, hogy akár az IPTV, akár a fájlcserélős megoldások elterjedjenek, még hónapokra, de inkább évekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harangx2 #14
    Én is inkább a NGC, Discocery , Spectrum csatornákat nézek vagy ha filmet , sorozatokat akarok nézni akkor leszedem DVD minőségben.
  • MEdievil #13
    egyre bénábbak a tv műsorok most már úgy látszik hogy csak az igénytelenségre van igény

    Discovery, NGC az amiket még lehet és érdemes nézni
  • Mike #12
    szerintük
    én ugyanis kevesebb tv-t nézek mint valaha

    meg ha nézem, akkor is soxor bealszom rajta
  • junior117 #11
    Borsod és biztos hogy nem nálunk fog futni a IPTV pedig ugy lenne igazságos ha nálunk kezdenáék el!Nálunk is van annyi Tikom elöfizetö mint máshol söt talán több is mert más nincs.
  • shabba #10
    Annyira azért nem vagyunk lemaradva. Nálunk ősszel indul majd az első IPTV, de pl. lengyeleknél, szlovákoknál, cseheknél is hasonló ez a dátum vagy nyár vége. Tőlünk keletre, törököknél, görögöknél, románoknál, stb sok helyen még csak az IPTV-hez szüksége infrastruktúra telepítése vagy lecserélése zajlik a szolgáltatás majd csak később lesz.

    De pl. franciáknál DT szintén alig egy hónapja indult el IPTV-vel, a helyi inkubens a France Telecom év elején indult el a saját szolgálatásával. Németben a DT szintén ősszel fog elindulni ahogy nálunk. Hollandoknál is nemrég indult el a helyi inkubens. Angoloknál a British Telecom is majd ősz vagy év vége felé fog indulni. Amerikában a legnagyobb szolgálató az AT&T szintén alig 1 hónapja indult el egyetlen várossal amit őszig további 1-2 fog követni és 2-3 éven belül fog kibővülni a szolgálatási kör a célértékek szerint az előfizetői kör felét lefedve, persze ez elsősorban a nagyvárosokat jelenti.

    Itt európában a nagy telcok a spanyol Telefonica, az Telecom Italia hasonlóan ebben az évben kezdték vagy kezdik el az IPTV szolgálatást akár hazai akár más országokban üzemelő piacaikon. Igazából IPTV fronton nem igazán dicsekedhet túl sok telco cég sok éves hagyományokkal mivel ez még elég friss dolog. Az ázsiai országok járnak ezen a téren az élen de ott sincs ennek olyan sok évre vissztekintő múltja, ott is még csak terjed.

    Szóval nem érzem hogy annyira le lennénk maradva, ősszel indul Tíonlány az IPTV-jével, talán még év végéig követheti a Pantel is. De jővőre a hurokátengedéses ADSL szolgálatatók közül igen nagy valószínűséggel követni fogja őket az Actel, GTS-Datanet, TvNet meg talán az Invitel is és még addig jöhetnek mások is. Jővőre ez a piac idehaza is neki fog rugaszkodni és 2-3 év alatt elérhet egy egy kellő szintű elterjedséget ami akár hatással is lehet a média piacra.
  • shabba #9
    Nehogy azt hidd más országokban nem üzleti alapon szolgálatnak a cégek. Internetet szolgáltatni üzlet, az üzlet pedig profitorientált. Oda fektet be ahol a leghamarabb a legtöbb haszonra tesz szert, és csak később terjedkedik tovább a lasabban megtérülő, üzletileg kevésbé vonzó területekre. És akár lehet egy olyan pont is ami után azt mondja, STOJ innen tovább nem mert az üzletileg ráfizetés vagy túl kis profitot termelő azt is hosszú évek amiért már nem áldozza oda az erőforrásait.

    Ez nem csak nálunk van így hanem más országban is. Pl. a cikkben említett DT is csak 10 legnagyobb városban csinálja a VDSL2-es beruházásait, és jővőre esetleg az után ez még további 40 nagyvárossal bővülhet. De hogy utána milyen tervek vannak arról szó sincs, esetleg 2010-ig még lesz további 50-100 nagyobb város. De nehogy azt hidd hogy a német cirka 20ezer településből majd mindre elviszi az VDSL2-es infrastruktúrát DT. Egyes kistelepülésekre örülhetnek ha majd 2015-ig eljut valami szélesebb széles sáv, de biztos lesznek olyanok ahova még akkor sem.

    Az üzletileg kevésbé vonzó területeket vagy felvállalja az állam és az adófizetők pénzék kiépíti az infrastruktúrát nagyfokú veszteséget elkönyve vagy pedig ott nem lesz sosem ilyen infrastruktúra. Ez nálunk is ugyanígy van, meg a föld többi országában is.
  • gregor #8
    Mit értesz Magyrorsuágon belül Balkánnak?Szélessávú net ,nem csak a fővárosban ,és az agglomerációban,érhető el.
  • junior117 #7
    Ja majd ha itt a balkánon is lesz noprmális internet szolgáltatás és nem csak mindent a fövárosba nyomnak be!Már ugy ketté vagyunk szakitva mint Magyo. és Erdély .Lassan pontosan igy is érezzük magunkat ha példának kellünk akkor mindenki igérget és sajnál amugy meg le sem x@rnak minket.Én büntetném azokat a cégeket akik nem egyenlöen fejlesztenek és részévé válnak Magyarország ketté szakitásának.Mi itt már tiszta balkán vagyunk.
  • wanek #6
    Évekkel ezelőtt is már volt lehetőség online TV műsor sugárzásra realserver segítségével (ilyet még én is csináltam), továbbá nsv formátumban (NullSoftVideo), amit szintén csináltam.
    NSV formátumban jelenleg is működik jópár (nem hazai) online TV állomás.
  • wanek #5
    Valódi online adása csak a HírTV-nek és a Duna TV-nek van. A többi vagy nem működik, vagy csak valami ratyi videogyűjtemény.