Berta Sándor

Nokia mobiltelefonok 2015-ből

Nemrég felhívást tett közzé a Nokia. A finn mobiltelefon-gyártó cég azt kérte a vállalkozó kedvű diákoktól, hogy tervezzék meg a következő generációs mobil készülékeket. A beérkező anyagok osztályozásában a londoni Central Saint Martins College of Art and Design szakiskola 25 hallgatója is részt vett.

A program fő célja az volt, hogy a fiatalok ne csak használható, de a következő tíz év viszonyait és lehetséges technológiai változásait is figyelembe vevő mobiltelefon-terveket készítsenek. Kimberly Hu egy illatcellákkal ellátott mobiltelefont tervezett, mondván 2015-re a szakemberek feltalálták, hogy minden illathoz egy génminta tartozik. Amennyiben sikerül ezeket a génmintákat elektromos impulzusokká lefordítani, akkor megvalósulhat az illatátvitel. Ennek köszönhetően a jövő mobiljai képesek lesznek illatokat megkülönböztetni egymástól vagy akár továbbítani. De ugyanígy érzékenyek lesznek ezek a termékek a fényre, a színekre és a környezet hőmérsékletére is.

Nicola Reed egy élő "ökológiai lelkiismeret" modellt tervezett meg, amely képes megjegyezni, hogy tulajdonosa hogyan, milyen rendszer szerint él. Így például feljegyzi az illető áram- és vízfogyasztását, vagy hogy milyen gyakran utazott tömegközlekedési járművekkel. Az ötlet szerint aki tiszteli és szereti a természetet, és például autó helyett gyalog közlekedik, az cserébe ingyenes SMS-eket vagy lebeszélhető perccsomagokat kap.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A harmadik érdekes mű középpontjában a szépség és a külsőségek állnak. A mobiltelefon ennek fényében képes teljes alakos szkennelést végzeni, megállapítani testsúlyunkat, magasságunkat, súlyváltozásunkat és így például a vásárláskor ránk szabott ruhákat kereshetünk. A készülékhez online boltrendszert is kifejlesztett a tervezője.

Daniel Meyer a 2015-ös mobil készüléket egy szinte csak képernyőből álló terméknek képzelte el, ami így elősegíti a videótelefonálást, a mobil játékokkal való kikapcsolódást, de a keretet használhatjuk az irodánkban képkeretként is, ami tetszőlegesen váltja az elraktározott családi vagy személyes kedvenc fotóinkat. A fiataloknak 6 hónap állt a rendelkezésükre az ötleteik elkészítéséhez, a pályázatra két tucat anyag érkezett. A díjnyertes mű Daniel Meyer ötlete lett. A német diák pénznyereményén kívül lehetőséget kapott arra is, hogy egy külön gyakorlati képzésen vegyen részt a Nokia dizájnrészlegénél.

Hogy a 2015-ös tervekből megvalósul-e valami és ha igen, mi, az még a jövő zenéje. Mindenesetre aligha lesz meglepő, ha néhány ötlet visszaköszön majd az elkövetkező évek Nokia mobiltelefonjai kapcsán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gomyron #25
    Miert nem az elemek elattartalmat novelik?
    a palmtopot, laptopok, mini `izek` koraban kinek kell egy midnen tudo kis vacak, ha csak 10percig mukodik (megemlitem az aksis mobilDVD-t)
    az atlag telefonok 3napig birjak ha kimelve vannak, 1,5 napig ha pofavizit van...
    a legocskabb telefont is elviszi az az uzletember akinek 3-5 napig kell folyamatosan beszelni!
  • ZilogR #24
    Én már annak is örülnék, ha lehetne választani ékezetnélküli magyar T9-et, hogy a húsz karakteres SMS-emet ne akarja négy részben küldeni...


    -=ZR=-
  • Nicci #23
    ez egy sz.., szép jövő vár ránk
  • Morden23 #22
    Juzosch: Ha belegondolsz, akkor a videotelefonálás értelme sem olyan hihetetlenül nagy arányú. Utcán teljesen használhatatlan (nem fogok séta közben mosolyogni egy kamerába), tömegben egyenesen sértő a használata (nehogy már úgy járj, mint az egyszeri koli lány, akire rátörik a zuhanyzót, csak digi értelemben). Aki konferenciázgatni akar, az kényelembe helyezi magát, és fellövi a laptopját.
    Nem beszélve az emberek jó nagy százalékáról, aki tökre nem szeretné közvetíteni a képét.

    A szagátvitelről meg csak annyit, hogy kevés annyira értelmetlen dolgot hallottam, mint ez. Civil felhasználásának lehetőségei (tévé, meg moziszag) leginkább egy rosszabbul sikerült holodeck-paródiára emlékeztet, és akaratlanul is a Jurassic Park dínószarban turkáló profnője jut eszembe. Na milyn szagot éreztünk volna ott, Laura Dern stiftjét?
  • brueni #21
    Kicsit úgy tűnik az egész, hogy csak álmodoznak az emberek.
    Lehet, hogy érdemesebb lenne olyan technológiákból kiindulni, amit most is fejlesztenek.
    Pl 3D-s holografikus kijelzőt, legalább egy komolyabb számítógépes alaptámogatást, hogy a készülék simán prezentációra is használható legyen.
    Szerintem valahol össze fog olvadni a PDA-MDA-Okostelefon történet és olyan univerzális kütyü lesz belőle, ami kicsi, lapos, színes, internetes, mp3-as, videós, prezentációs, szövegszerkesztős, hang, vagy gondolatverérelt, stb...

    Nem újdonság az asztali fényképtartó ötlete, mert azt már most meg lehet oldani bármilyen PDA-val.

    A szagról meg ne beszéljünk. Inkább ne közvetítse a szájszagot, ha valakivel beszélek.

  • juzosch #20
    Tegye fel a kezét, aki használná a szagátvitelt. Azt hiszem nem sok jelentkező ember lesz.
    A tévében még csak-csak, ott nem rossz, még jobban a filmben érzed magad, de képzeljétek el mi lesz ezzel a telefonban. Alapból ugye ki van kapcsolva, mert ugye nehogy véletlenül átvigye az izzadt hónaljszagom. Külön bekapcsolni meg senki nem fogja.
    Naszóval ezek sem a sor elején álltak amikor az észt osztották. Odáig nem jut el az agyuk, hogy olyan cuccokat kell belepakolni, amiket használnak is az emberek. A videotelefon, fényképező, internet stb ilyenek, de a szagátvitel nem.
  • Marlosh #19
    Nem ertelek,hacsak nem gunyolodsz a siemens mobilokon...mar gyartanak:)
  • Neerpelt #18
    Uramisten... mekkora ökörségek!!!!
    Már eleve egy mai telefonban több kiegészítő van, mint kommunikációs cucc!
    Mindenesetre én először érintőképernyőt szerelnék fel, ami nem tollal, hanem simán ujjal pöcögtethető
    Ja, és több hangsúlyt fektetnék a multimédiára! A WAP-ot fejleszteném ki kb. olyanra mint a net, és akkor már minden elérhető! Onnantól kezdve mindennek csak a képzelet szab határt ;)
  • Shadow_THH #17
    álítólag 2015re a siemens is fog már telefonokat gyártani
  • Pestaa #16
    Nem érzem magam nagyon konzervatívnak, de ez gusztustalan...